Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lansarea cărţii „Noi ştim ce vrem”

Vineri, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea

Lansarea cărţii „Noi ştim ce vrem”

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" din Oradea a găzduit, vineri (27 septembrie 2019), un eveniment literar de excepţie, având ca protagonişti 13 tineri autori de creaţii literare din judeţul Bihor.

Este vorba de prima lansare de carte a volumului „Noi ştim ce vrem", rezultat în urma taberei de creaţie literară cu acelaşi nume pe care Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea, condusă de scriitoarea Mihaela Dindelegan, a organizat-o la finele lunii august. Tabăra a fost adresată tinerilor atraşi de literatură şi în special de iniţierea în arta scrisului şi face parte dintr-un proiect de tineret cofinanţat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor.
„Este o deosebită plăcere să ne aflăm astăzi în această unitate de învăţământ etalon, atât în contextul tradiţiei de care se bucură cât şi a valorilor pe care le promovează, dar şi dintr-un motiv cât se poate de actual: unul dintre semnatarii volumului pe care îl prezentăm aici, Biro Patrick Joshua, este proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu". Deoarece ţinta noastră este promovarea literaturii şi stimularea actului creator în rândul tinerilor, am ales acest edificiu pentru a pune în valoare tinerele talente care au contribuit la realizarea cărţii „Noi ştim ce vrem", a afirmat Mihaela Dindelegan în debutul evenimentului, la care a participat doamna director Livia Muntean, precum şi elevi de liceu ai Colegiului.
Volumul a apărut zilele acestea la Editura Primus şi conţine creaţii literare aparţinând tinerilor: Brigitta Ghiţă, Biro Patrick Joshua, Zoica Andra, Bogdan Adrian Ionuţ, Alexandrina Chelu, Simuţ Andrea, Bagdi Aron Patrick, Abrudan Raluca, Paşca Roşu, Raul Cristian, Oşan Denisa Corina, Cristina Ivancov, Brie Cosmina Iulia, Muntianu Andreea. Apreciat de coordonatoarea taberei ca fiind deopotrivă expresie a esenţei, simţirii şi a gândirii tinerilor, volumul a fost primit cu interes de tinerii liceeni, despre aventura pe tărâmul scrisului fiind invitat să vorbească şi fostul lor coleg, Joshua.
„...Dincolo de complexitatea sistemului, devenim oameni în noi și noi dimensiuni, dar în primul rând în cea a omului ca humanitas, ca OM, iar nu ca animale sentimentale. În acest sens, noi știm ce vrem - mai exact: să fim mai buni prin misterul pe care îl oferim. Să fim genuini asemenea unui tablou sau cântec valoros, dar adeseori neînțeles sau ciudat! Prezentând o evidență clară, și totuși impalpabilă; o realitate simplă, și totuși atât de complexă... proximitatea învăluitoare, dar și un recul infinit", a spus acesta în cuvântarea sa. Autoare deja cu experienţă, Alexandrina Chelu i-a îndemnat pe cei mai tineri să-şi găsească plăcerea în lectură şi în realizarea de proiecte, în special în domeniul scrisului, pentru a avea o viaţă mai bogată în împliniri.
Reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor, consilier Daniela Băltăţescu, şi-a exprimat bucuria realizării unor astfel de proiecte care contribuie la dezvoltarea caracteristicilor şi atitudinilor pozitive în rândul tinerilor, apreciind că „Anul Cărţii" ar trebui să cuprindă cât mai multe evenimente de acest gen.
Lansarea de carte s-a bucurat şi de un moment liric, susţinut de tânărul de 11 ani care interpretează folk, Andrei Arad, elev la Liceul de Arte, devenit în ultima săptămână o mică vedetă orădeană, prin faptul că a cântat pe scenă alături de maestrul Mircea Vintilă la Festivalul naţional de folk, organizat de aceeaşi Asociaţie.
În finalul manifestării, toţi autorii de poezii, eseuri şi proză scurtă care semnează volumul „Noi ştim ce vrem" au fost răsplătiţi cu diplome de coordonatoarea taberei şi preşedintele Asociaţiei organizatoare, Mihaela Dindelegan.
Următoarea lansare de carte va avea loc la Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu".
Roxana Popescu & Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Lansarea cărţii „Noi ştim ce vrem”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:57:48 Ora standard a Europei de Est