Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Viceprimarul Florin Birta a prezentat proiecte de regenerare urbană și reabilitare de străzi, aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local

În cadrul conferinței de presă de ieri

Viceprimarul Florin Birta a prezentat proiecte de regenerare urbană și reabilitare de străzi, aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local

În cadrul conferinței de presă de ieri, 26 septembrie 2019, viceprimarul Florin Birta a prezentat proiectul de hotărâre prin care se aprobă studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru ,,Coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local, Regenerare urbană, spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul Str. Nufărului, Str. Nojoridului, Str. Leonardo Da Vinci și Str. Ciheiului".

Este vorba despre un proiect care va merge în paralel cu cel de reabilitare a B-dului Nufărul-Cantemir, toate locurile de parcare poziționate în acest moment în fața blocurilor pe sensul de mers dinspre Nufărul înspre zona centrală urmând să fie desființate și transformate în zone verzi și în zone pietonale.
,,Pentru a asigura locuri de parcare pentru mașinile din zonă, am hotărât să implementăm acest proiect în patru zone de-a lungul B-dului Nufărul-Cantemir. Valoarea totală a proiectului se ridică la aprox. 15 milioane lei, din care 3.800.000 lei reprezintă lucrările propriu-zise de amenajare a locurilor de parcare și a spațiilor verzi, iar diferența o reprezintă valoarea exproprierilor pentru cele 19 case din zona respectivă. Aceasta este o valoare estimativă. După aprobarea Hotărârii de Consiliu Local, evaluatorul autorizat va începe evaluarea fiecărei case din zona respectivă, această evaluare putând crește după evaluarea finală", a zis Florin Birta.
Reabilitare de străzi în Oradea
Tot în cadrul conferinței de presă, viceprimarul a anunțat că în ședința de Consiliu Local de azi, consilierii urmau să aibă pe ordinea de zi și câteva materiale care prevăd reabilitarea unor străzi din municipiu.
Este vorba despre Strada Aviatorilor și Strada Pionerilor, care se găsesc în cartierul Ioșia și sunt printre ultimele străzi din acest cartier care sunt încă nereabilitate. Strada Pionerilor este o stradă cu o lungime de 258 metri, valoarea investiției conform studiului de fezabilitate este de 850 mii de lei, iar termenul de execuție este de 3 luni. În ceea ce privește Strada Aviatorilor, aici este vorba despre un tronson între Strada N. Bolcaș și Strada Aviatorilor, de 85 de metri, cu o valoare 240 mii de lei, cu termen de execuție de 1 lună.
,,După derularea procedurilor de achiziție, până la începutul verii anului viitor aceste străzi vor fi modernizate total, atât din punctul de vedere a asfaltului, a iluminatului public, a sistemului de canalizare, ș.a.m.d", a menționat Florin Birta.
Un alt studiu de fezabilitate se referă la Strada Coriolan Pop, situată în cartierul Veteranilor, care mărginește viitorul coridor verde al Cartierului Veteranilor, unde s-a obținut o finanțare europeană pentru un parc de aproximativ 0,8 ha, care are deja semnat contractul de execuție și unde în cel mai scurt timp vor începe lucrările de amenajare a coridorului verde.
,,Era anormal să amenajăm acel coridor verde Veteranilor, iar în jurul unui parc frumos să avem o stradă nemodernizată. Așadar am scos Strada Coriolan Pop din calupul de 6 străzi care sunt în cartierul Veteranilor și am pregătit acum documentația pentru a fi amenajată. Strada are o lungime de 685 de metri, cu o valoare de investiție aproximativ 1.900.000 lei, cu termen de finalizare 4 luni. Până anul viitor în vară, atât coridorul verde Veteranilor cât și strada care mărginește viitorul parc vor fi amenajate și vor putea fi folosite de către cetățeni în condiții normale", a menționat viceprimarul.
Tot în cadrul ședinței de consiliu s-au discutat și studiul de fezabilitate pentru Strada Luceafărului din cartierul Dimitrie Cantemir, a cărei lungime este de 80 metri, stradă nemodernizată, cu o valoare de investiție estimată de 180 mii de lei, cu 1 lună termen de execuție.
Lucrări efectuate de Compania de Apă în Oradea
Viceprimarul a prezentat în cadrul conferinței de presă și proiecte depuse de către Compania de Apă care vin în pregătirea reabilitării a 6 străzi din cartierul Episcopia. Aceste străzi sunt: Ciucașului, Moviliței, Cântărețului, Drumul Hotarului, Dealului, Valea Frumoasă, fiind adiacente viitorului drum de legătură dintre Strada Suișului și drumul național care face legătura cu Biharia.
,,După finalizarea acestui drum, toate străzile care se vor intersecta cu acest drum vor fi modernizate, așadar începem cu rețelele de apă și canalizare urmând ca după finalizarea acestor lucrări să începem să asfaltăm toate aceste străzi", a declarat viceprimarul.
O altă lucrare care prevede lucrări de apă și canalizare se referă la Piața Tineretului, aici este un proiect de bugetare participativă a Pieței Tineretului, iar acum Compania de Apă dorește schimbarea rețelei de apă și canalizare.
În cartierul Tineretului Compania de Apă intenționează reabilitarea rețelei de apă și de canalizare pe străzile: Emil Zola, Emil Cioran, Victor Papilian, G.Bacovia, D. Diderot. Pe toate aceste străzi se vor realiza lucrări de extindere și relocare a rețelelor de canalizare și apă. (B.P.)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:30:34 Ora standard a Europei de Est