Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A început școala

S-a terminat vacanța

A început școala

Odată cu terminarea vacanței, școlarii s-au întors la ocupația lor de bază, cea de elevi, asemeni unor fluvii care se îndreaptă spre mare.

Bucuriile adunate pe timpul verii erau gata de a fi împărtășite cu ceilalți colegi. Amintirile au început să treacă de la un copil spre altul, bucurându-se cu toții de ele.
Părinții au fost alături de băieții și fetele lor la festivitatea de început a noului an școlar, la C.S.E.I. Nr. 1, structura C.S.E.I. Nr. 1, Tileagd,  unde erau așteptați de profesori și domnișoara director dr. Angela Marușca, respectiv doamna director adjunct Sanda Turcuș.
Luând cuvântul, domnișoara director dr. Angela Marușca a spus, printre altele: „Festivitatea de deschidere a noului an şcolar este un prilej de sărbătoare pentru noi toţi: elevi, profesori, distinşi invitaţi şi părinţi... Cred că emoţiile cele mai mari le au bobocii din clasele pregătitoare şi clasa I, care azi pentru prima dată în viaţă trec pragul şcolii. Aceleaşi emoţii cred că le trăiesc şi părinţii lor, dar şi învăţătoarele care în acest an îi vor îndruma pe bobocei. Emoţii cred că au şi elevii mai mari, cei care azi trec în clasa a V-a... Cred că ne vom bucura de o deplină conlucrare, că ne vom sprijini unii pe alţii şi ne vom folosi creativ toate resursele, pentru ca în ceasul măsurării rezultatelor, o bucurie meritată şi o mândrie justificată să ne dea tuturor dreptul de a spune: „Am reuşit doar împreună!"
A fost citit apoi mesajul inspectorului şcolar general, prof. Alin-Florin Novac-Iuhas, din care spicuim:
„Stimaţi colegi, dragi părinţi şi elevi,
În luna septembrie, porţile şcolilor se deschid larg şi vă invită să păşiţi într-un spaţiu mirific, de poveste, în care personajele principale, ajutate de eroi cu puteri supranaturale, parcurg drumul lung al desăvârşirii, al împlinirii. Povestea despre care vă vorbesc se numeşte Educaţie, iar voi, dragi elevi, sunteţi personajele principale. Ajutoarele cu puteri miraculoase sunt profesorii şi părinţii voştri care vă sunt mereu alături, iar atunci când apar pericole reale sau imaginare, vă susţin pentru a putea continua drumul, îndemnându-vă să nu renunţaţi, chiar dacă, uneori, aveţi impresia că traseul devenirii umane devine labirintic.
Atunci când veţi simţi că drumul e prea greu, gândiţi-vă la colegii voştri care în anul şcolar trecut au obţinut note mari la examenele naţionale, premii la olimpiade şi concursuri. Cu siguranţă, au existat momente în care şi ei au simţit la fel, dar le-au depăşit prin ambiţie, muncă, perseverenţă. Ii felicităm cu această ocazie şi le urăm mult succes în continuare! Acestea trebuie fie modelele voastre, dragi elevi. Rezultatele lor sunt dovezi ale puterii voastre de a reuşi..."
(Alin Crețu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:23:03 Ora de vară a Europei de Est