Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea

Sâmbătă și duminică, am avut la Oradea,

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea

Sâmbătă și duminică (21 și 22 septembrie 2019), în Amfiteatrul Cetății din Oradea, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea, organizat de Mihaela Dindelegan, președinte al Fundației Pro Lirica, împreună cu partenerii și sponsorii săi.

Ne-am bucurat astfel, pentru al treilea an, consecutiv, de un eveniment cultural, cu multă muzică și poezie, care i-a adus în capitala noastră bihoreană pe îndrăgiții folkiști Mircea Vintilă și Adrian Ivanițchi, pe Florin Ștefan (omul orchestră de la Semnal M) și pe alți interpreți și poeți din Oradea, Pecica și Ștei, deveniți fani fideli ai manifestării.
Cu o oră înainte de deschiderea Festivalului, îndrăgostiții de poezie au avut bucuria să participe la ,,un eveniment cultural special, dedicat Anului Cărţii" (ca să o cităm pe Roxana Popescu, cea care ne-a scris despre întâlnirea ,,secretă" cu poezia și poeții), unde au fost lansate patru volume de versuri, trei reprezentând „Antologie de sonete", a poetei Mihaela Dindelegan şi volumul „Nespus de tânără", al doamnei profesor Carmen Ifrim Săsărman (din Ștei). Tot în acest cadru am luat cunoștință despre „Acorduri(le) de mai", ale poetei Eugenia Ponta Pete din Pecica, Arad, un album de textier al celei care organizează de ani buni, la Pecica, Festivalul ,,Folk pe pâine". După cum aveam să constatăm, doamna Eugenia se simte la Oradea ca acasă, nici nu e de mirare fiind plămădită din același material didactic din care a fost confecționată și Mihaela noastră.
Sâmbătă, capul de afiș al serii a fost Adrian Ivanițchi
Fiind încurcat de un eveniment trist (la Satu Mare), am ajuns mai târziu la Festival, pe când Liliana Ioniță Budău & Fala Band se pregăteau să se retragă de pe scenă. Salutând (armonic) generația în blugi (și adidași), Liliana și trupa au coborât, iar pe scenă s-a instalat cu chitara sa Traian Cosma, care a Pornit de-acasă (până în Australia și înapoi), ne-a mai cântat patru piese și dus-a fost. La microfon ni s-a arătat apoi doamna Eugenia Ponta Pete cu un volum ,,Flori de tei", lansat la Oradea, la prima ediție a Festivalului, din care ne-a citit două poezii. Tot dumneaei ne-a prezentat-o și pe Mihaela Cojocaru, care trebuia să ne cânte (dar o laringită acută a scos-o de pe scenă). Alexandrina Chelu a apărut pe scenă în dublă ipostază, de prezentator, dar și de interpret, cu ,,folk-sonete". Doamna profesor de limba română din Ștei, Carmen Ifrim Săsărman, cântă frumos, și-a lansat volumul și ni s-a așezat la suflet cu ,,Cântec pentru mama" (a la Tudor Gheorghe) și cu un cântecel-dedicație pentru fiica sa. Poetul Ioan Vasile Marcu (membru al cenaclului celor din Pecica) a debutat la microfon cu două nestemate în care se spune că ,,Viața este un țipăt ascuns între umerii goi, Cerul ar fi doar oglinda luminii trecute prin noi, iar lumea e o cană de lut"; ,,Lemnul este leacul nostru, darul ce ne-a fost lăsat să ne-ndulcească traiul; lemnu-i semnul marii treceri din uitare în lacrimă". Într-o asemenea atmosferă, a debutat pe scena orădeană Adrian Ivanițchi cu o ,,mică antologie poetică", vorba maestrului (,,Când eram mai tânăr și la trup curat; cu tabla adunării și tabla înmulțirii..., cu o baladă de Horia Bădescu și cu Fișa personală, din ,,Țara lui Foaie Verde").
Duminică, ne-a fermecat marele Mircea Vintilă!
În deschiderea serii de duminică, Andrei Arad (din Oradea), reprezentantul celor mici (în vârstă de 10 ani, dar cu cinci ani de chitară) ne-a cucerit cu sufletul pus pe note și pe acorduri! Nu degeaba marele Mircea Vintilă avea să-l invite la final să cânte împreună ,,Pământul deocamdată". ,,Gazda" scenei de duminică, la microfon, a fost poeta Eugenia Ponta Pete. Pe cuvânt că nu are nimic de-a face cu Ponta... cel pe care îl știți. Cu ,,Cântec de albastru", domnia sa avea să o introducă în peisaj pe Adina noastră, Adina Hodișan, care ne-a (re)cucerit cu cele șase piese de înaltă vibrație, cântate dumnezeiește. L-am redescoperit, duminică seara, cu mare plăcere pe folkistul din orașul teilor de la poalele Apusenilor, pe Raul Silaghi (din Ștei), aplaudat și bisat, dar nu pentru cei trei ,,l" (cele trei idei: lumină, luptă, libertate), pentru parodie la 112, pentru Andrii Popa sau pentru Toamna lui Nicu Alifantis, ci pentru forța lui uriașă de a magnetiza cu vocea și cu sinceritatea sa. La fel de sincer și de genial a fost într-ale sale Florin Ștefan (20 de ani alături de Semnal M și de mentorul său, Iuliu Merca). Teribil de convingător, omul orchestră ne-a cântat și încântat cu vocea, cu naiul, la chitară, la tilincă (strămoșul fluierului), la saz (un instrument arhaic, utilizat prin părțile Egiptului și până înspre India; cântatul la saz fiind deprins de Florin în Antalia); ne-a surprins apoi cu lira, ,,făcută de pe un desen luat de pe o monedă din vremea regelui David; dacă venea cu autocarul poate ne aducea și ne cânta și din tulnic. Florin e coborâtor din Maramureș, pe jumătate și din Țara Moților, cealaltă jumătate, de același sânge nobil ca frații Petreuși. Florin ne-a tulburat și ne-a dezarmat cu periplul său muzical pe ,,Planeta visurilor noastre", parcurs împreună cu complicii săi: toboșarul Decebal Platon (din Oradea), Rareș Suciu (la chitară bas), Vlad Vancea (din Oradea, la chitară), Adina Hodișan (chitară și voce), Mihaela Dindelegan (versuri).
Mircea Vintilă e MARE! Ne-a demonstrat-o și duminică, la Oradea. E modest și popular, cald și molipsitor, îndrăgit și invidiat; cu mare respect față de public!!! A fost bisat de ,,n" ori, dar nu și-a pierdut răbdarea, a răspuns de fiecare dată zâmbind. L-a luat pe Andrei Arad sub aripa sa ocrotitoare, tocmai pentru a-i da aripi să zboare! Doamna Eugenia Ponta Pete l-a prezentat drept ,,lordul folk-ului românesc"; cât adevăr!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (59 de poze) în Galeria foto: Cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:49:44 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...