Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea

Sâmbătă și duminică, am avut la Oradea,

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea

Sâmbătă și duminică (21 și 22 septembrie 2019), în Amfiteatrul Cetății din Oradea, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea, organizat de Mihaela Dindelegan, președinte al Fundației Pro Lirica, împreună cu partenerii și sponsorii săi.

Ne-am bucurat astfel, pentru al treilea an, consecutiv, de un eveniment cultural, cu multă muzică și poezie, care i-a adus în capitala noastră bihoreană pe îndrăgiții folkiști Mircea Vintilă și Adrian Ivanițchi, pe Florin Ștefan (omul orchestră de la Semnal M) și pe alți interpreți și poeți din Oradea, Pecica și Ștei, deveniți fani fideli ai manifestării.
Cu o oră înainte de deschiderea Festivalului, îndrăgostiții de poezie au avut bucuria să participe la ,,un eveniment cultural special, dedicat Anului Cărţii" (ca să o cităm pe Roxana Popescu, cea care ne-a scris despre întâlnirea ,,secretă" cu poezia și poeții), unde au fost lansate patru volume de versuri, trei reprezentând „Antologie de sonete", a poetei Mihaela Dindelegan şi volumul „Nespus de tânără", al doamnei profesor Carmen Ifrim Săsărman (din Ștei). Tot în acest cadru am luat cunoștință despre „Acorduri(le) de mai", ale poetei Eugenia Ponta Pete din Pecica, Arad, un album de textier al celei care organizează de ani buni, la Pecica, Festivalul ,,Folk pe pâine". După cum aveam să constatăm, doamna Eugenia se simte la Oradea ca acasă, nici nu e de mirare fiind plămădită din același material didactic din care a fost confecționată și Mihaela noastră.
Sâmbătă, capul de afiș al serii a fost Adrian Ivanițchi
Fiind încurcat de un eveniment trist (la Satu Mare), am ajuns mai târziu la Festival, pe când Liliana Ioniță Budău & Fala Band se pregăteau să se retragă de pe scenă. Salutând (armonic) generația în blugi (și adidași), Liliana și trupa au coborât, iar pe scenă s-a instalat cu chitara sa Traian Cosma, care a Pornit de-acasă (până în Australia și înapoi), ne-a mai cântat patru piese și dus-a fost. La microfon ni s-a arătat apoi doamna Eugenia Ponta Pete cu un volum ,,Flori de tei", lansat la Oradea, la prima ediție a Festivalului, din care ne-a citit două poezii. Tot dumneaei ne-a prezentat-o și pe Mihaela Cojocaru, care trebuia să ne cânte (dar o laringită acută a scos-o de pe scenă). Alexandrina Chelu a apărut pe scenă în dublă ipostază, de prezentator, dar și de interpret, cu ,,folk-sonete". Doamna profesor de limba română din Ștei, Carmen Ifrim Săsărman, cântă frumos, și-a lansat volumul și ni s-a așezat la suflet cu ,,Cântec pentru mama" (a la Tudor Gheorghe) și cu un cântecel-dedicație pentru fiica sa. Poetul Ioan Vasile Marcu (membru al cenaclului celor din Pecica) a debutat la microfon cu două nestemate în care se spune că ,,Viața este un țipăt ascuns între umerii goi, Cerul ar fi doar oglinda luminii trecute prin noi, iar lumea e o cană de lut"; ,,Lemnul este leacul nostru, darul ce ne-a fost lăsat să ne-ndulcească traiul; lemnu-i semnul marii treceri din uitare în lacrimă". Într-o asemenea atmosferă, a debutat pe scena orădeană Adrian Ivanițchi cu o ,,mică antologie poetică", vorba maestrului (,,Când eram mai tânăr și la trup curat; cu tabla adunării și tabla înmulțirii..., cu o baladă de Horia Bădescu și cu Fișa personală, din ,,Țara lui Foaie Verde").
Duminică, ne-a fermecat marele Mircea Vintilă!
În deschiderea serii de duminică, Andrei Arad (din Oradea), reprezentantul celor mici (în vârstă de 10 ani, dar cu cinci ani de chitară) ne-a cucerit cu sufletul pus pe note și pe acorduri! Nu degeaba marele Mircea Vintilă avea să-l invite la final să cânte împreună ,,Pământul deocamdată". ,,Gazda" scenei de duminică, la microfon, a fost poeta Eugenia Ponta Pete. Pe cuvânt că nu are nimic de-a face cu Ponta... cel pe care îl știți. Cu ,,Cântec de albastru", domnia sa avea să o introducă în peisaj pe Adina noastră, Adina Hodișan, care ne-a (re)cucerit cu cele șase piese de înaltă vibrație, cântate dumnezeiește. L-am redescoperit, duminică seara, cu mare plăcere pe folkistul din orașul teilor de la poalele Apusenilor, pe Raul Silaghi (din Ștei), aplaudat și bisat, dar nu pentru cei trei ,,l" (cele trei idei: lumină, luptă, libertate), pentru parodie la 112, pentru Andrii Popa sau pentru Toamna lui Nicu Alifantis, ci pentru forța lui uriașă de a magnetiza cu vocea și cu sinceritatea sa. La fel de sincer și de genial a fost într-ale sale Florin Ștefan (20 de ani alături de Semnal M și de mentorul său, Iuliu Merca). Teribil de convingător, omul orchestră ne-a cântat și încântat cu vocea, cu naiul, la chitară, la tilincă (strămoșul fluierului), la saz (un instrument arhaic, utilizat prin părțile Egiptului și până înspre India; cântatul la saz fiind deprins de Florin în Antalia); ne-a surprins apoi cu lira, ,,făcută de pe un desen luat de pe o monedă din vremea regelui David; dacă venea cu autocarul poate ne aducea și ne cânta și din tulnic. Florin e coborâtor din Maramureș, pe jumătate și din Țara Moților, cealaltă jumătate, de același sânge nobil ca frații Petreuși. Florin ne-a tulburat și ne-a dezarmat cu periplul său muzical pe ,,Planeta visurilor noastre", parcurs împreună cu complicii săi: toboșarul Decebal Platon (din Oradea), Rareș Suciu (la chitară bas), Vlad Vancea (din Oradea, la chitară), Adina Hodișan (chitară și voce), Mihaela Dindelegan (versuri).
Mircea Vintilă e MARE! Ne-a demonstrat-o și duminică, la Oradea. E modest și popular, cald și molipsitor, îndrăgit și invidiat; cu mare respect față de public!!! A fost bisat de ,,n" ori, dar nu și-a pierdut răbdarea, a răspuns de fiecare dată zâmbind. L-a luat pe Andrei Arad sub aripa sa ocrotitoare, tocmai pentru a-i da aripi să zboare! Doamna Eugenia Ponta Pete l-a prezentat drept ,,lordul folk-ului românesc"; cât adevăr!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (59 de poze) în Galeria foto: Cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:29 Ora de vară a Europei de Est