Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Corul Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” a cântat la București

Proiectul ,,Orașul cântă”

Corul Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” a cântat la București

Elevii Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre" din Oradea au luat parte la proiectul ,,Orașul cântă", proiect asociat Festivalului Internațional George Enescu și organizat de Programul Național Cantus Mundi prin Corul Național de Cameră ,,Madrigal - Marin Constantin", cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive.

Acest proiect oferă bucureștenilor peste 250 de evenimente muzicale neconvenționale, care au loc în parcuri, muzee, centre comerciale și clădiri de birouri din toate colțurile Bucureștiului în perioada 31 august - 22 septembrie. Concertele și recitalurile sunt susținute de peste 2.000 de copii și tineri din Programul Național Cantus Mundi, precum și de artiști invitați. Acest program complex și ambițios a pus în mișcare nu doar mii de muzicieni, coriști și instrumentiști, ci și sute de tehnicieni, specialiști și coordonatori din cadrul Programului Național Cantus Mundi, care toți și-au propus să dăruiască publicului frumusețea muzicii culte.
Corul Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre" a fost unul dintre corurile selectate în program, astfel o parte a corului, 20 de elevi, au avut ocazia de a vizita Bucureștiul, și de a susține trei  recitaluri în două centre comerciale și în Parcul Drumul Taberei, în perioada 13-15 septembrie 2019.
Corul s-a prezentat deseori cu program artistic la diferite evenimente de comemorare ale comunității maghiare din Oradea, însă prima apariție importantă a fost în anul școlar 2017-2018 la Olimpiada Corală Națională, când la Piatra Neamț, la etapa națională, a câștigat premiul I - la categoria școlilor generale/gimnaziale. În anul școlar 2018-2019, corul a câștigat premiul I. la aceeași Olimpiadă Corală Națională - etapa regională.
În București, Corul Școlii ,,Szacsvay Imre" s-a prezentat cu un repertoriu susținut timp de 20 de minute, alcătuit din piese la două și trei voci din diferite epoci muzicale, a capella sau cu  acompaniament instrumental, muzică cultă și prelucrări folclorice în cinci limbi: maghiară, română, latină, germană, franceză. A prezentat două piese foarte cunoscute: Balázs Árpád: Bodzavirág (din filmul de scurtmetraj: ,,Mindenki" - Sing, care a primit premiul Oscar în 2017) soliști: Madarász Melissa și Csengeri Bicsak Csongor, și o piesă de Bruno Coulais: Vois sur ton Chemin (din filmul: ,,Les Choristes"). Ultima piesă este o prelucrare folclorică la trei voci de Ion Șerfezi: Cât îi țara Crișului. Corul a  fost acompaniat live la pian de domnul Kiss Huba Ernő.
La cele trei apariții, corul a cântat împreună cu alte coruri din București: ,,Sunete vesele" și ,,Românașul" - corul Palatului Național al Copiilor din București. Astfel vocile curate ale copiilor au încununat aceste evenimente cu o prelucrare a piesei ,,Coborâi din deal în vale" și imnul ,,Cantus Mundi".
Felicitări și mulțumiri tuturor!
Aș dori  să mulțumesc tuturor celor care au făcut tot posibilul ca membrii corului Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre" din Oradea să ia parte la acest eveniment.
Mulțumiri organizatorilor, corului ,,Madrigal - Marin Constantin", care ne-au dat posibilitatea de a prezenta roadele muncii noastre publicului bucureștean, ne-au asigurat o cazare de patru stele la hotelul ,,Phoenicia Express", răsplătindu-ne munca cu această experiență și mici cadouri.
Mulțumiri Consiliului Județean Bihor, care a asigurat banii necesari călătoriei cu trenul dus-întors la cușetă pentru cei 19 copii și doi adulți.
Mulțumiri copiilor, care depun cu bucurie acest efort de a lucra tot anul la piesele prezentate, dar și părinților, care votează, dau încredere acestei activități corale, și nu în ultimul rând, mulțumiri Direcțiunii și comunității profesorale Szacsvay, care ne susțin necontenit.
Kiss Tünde Anna,
dirijorul corului Szacsvay
 
Felicitări, dragi ambasadori ai Oradiei și Bihorului!
Felicitări, dragi elevi coriști de nota 10! Voi sunteți ambasadorii noștri cei mai frumoși și cei mai minunați!
Felicitări, doamnă profesor Kiss Tünde Anna!
Felicitări, doamnă director Gabriella Pasztor!
Cu prețuire,
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:05:31 Ora de vară a Europei de Est