Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Poezie şi muzică în debutul Festivalului de Folk

Sâmbătă, la Cetatea din Oradea

Poezie şi muzică în debutul Festivalului de Folk

Festivalul Naţional de Folk de la Oradea a debutat sâmbătă, 21 septembrie 2019, cu un eveniment cultural special, dedicat Anului Cărţii...

Este vorba de lansarea a patru volume de poezie, dintre care trei reprezentând „Antologie de sonete" a poetei Mihaela Dindelegan, şi volumul „Nespus de tânără", scris de Carmen Ifrim Săsărman. Acestora li s-a adăugat albumul de textier „Acorduri de mai", pe versuri aparţinând poetei Eugenia Ponta Pete de la Pecica, Arad.
În spaţiul elegant, oferit cu generozitate de prof. univ. Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei Milessime, s-a adunat un public numeros şi select, iubitor de poezie şi de muzică folk. Cea căreia i-a revenit misiunea de a prezenta cele trei volume de Antologie, însumând 2.500 de pagini şi aproape 5.000 de sonete, a fost doamna Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea. Lăudând vocaţia poetei Mihaela Dindelegan pentru arta scrisului, şi în special a sonetului, vorbitoarea a făcut o succintă trecere în revistă a unora dintre cărţile acesteia, cărţi „izvorâte din preaplinul inimii", trecute prin filtrul gândirii şi puse în versuri melodioase, pentru a putea fi păstrate pentru posteritate.
Revelaţia evenimentului a fost tânărul Biro Patrick Joshua, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu" din Oradea, pe care poeta Mihaela Dindelegan l-a invitat să-și exercite arta oratorică. Minte strălucită, gândire vizionară şi filozofică, Joshua a cucerit publicul prin abordarea demnă de un cadru didactic universitar pe tema „disciplinei artei autentice" pe care poeta Mihaela Dindelegan a practicat-o în scrierea sonetelor.
 Cea de-a doua autoare de poezii prezentă în debutul Festivalului de Folk este sora binecunoscutului folkist Florin Săsărman, Carmen Ifrim Săsărman. Fire sensibilă, delicată şi plină de pasiune pentru frumos, autoarea volumului „Nespus de tânără" şi-a prezentat cartea într-o manieră la fel de autentică: interpretând la chitară şi vocal o piesă folk pe care a compus-o chiar pe versurile sale. Impresionanta sa voce a cucerit publicul atât prin timbrul extrem de cald cât şi prin calitatea interpretării, dar şi prin frumuseţea versurilor. Astfel că a fost învitată cu braţele deschise să urce pe scena Festivalului de Folk, acolo unde a interpretat şi celebrul „Cântec pentru mama", al maestrului Tudor Gheorghe.
Eugenia Ponta Pete este cunoscută într-o mică măsură orădenilor ca poetă, prin participările la evenimentele anterioare de lansare de carte din Festivalul de Folk de la Oradea, dar de data aceasta a adus de la Arad, pe lângă cele patru volume de versuri care-i poartă semnătura, noul album de textier „Acorduri de mai", conţinând 16 piese compuse de diferiţi autori pe versurile sale. Eugenia s-a arătat deosebit de încântată de privilegiul de a-şi promova creaţiile la Oradea, cu atât mai mult cu cât i-a fost încredinţată misiunea de a prezenta interpreţii din Festival. 
Înainte însă de aceasta, cei prezenţi la lansarea de carte au avut parte de o altă surpriză specială: fraţii Ana Elena Marian şi Ion Luca Marian, elevi în clasa a IX-a la Liceul de Arte, au interpretat în mod remarcabil la vioară şi orgă „Valsul" lui Shostacovich. (R.P.)
Felicitări, Mihaela (și partenerilor)!
pentru Întâlnirea cu poezia și pentru cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk, eveniment realizat cu brio, sâmbătă și duminică, în Amfiteatrul Cetății!
Regret absența de la momentul de poezie, dar am fost nevoit (forțat de împrejurări nefericite) să plec pentru câteva ore la Satu Mare. (Ovi)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Poezie şi muzică în debutul Festivalului de Folk.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:42:49 Ora standard a Europei de Est