Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Poezie şi muzică în debutul Festivalului de Folk

Sâmbătă, la Cetatea din Oradea

Poezie şi muzică în debutul Festivalului de Folk

Festivalul Naţional de Folk de la Oradea a debutat sâmbătă, 21 septembrie 2019, cu un eveniment cultural special, dedicat Anului Cărţii...

Este vorba de lansarea a patru volume de poezie, dintre care trei reprezentând „Antologie de sonete" a poetei Mihaela Dindelegan, şi volumul „Nespus de tânără", scris de Carmen Ifrim Săsărman. Acestora li s-a adăugat albumul de textier „Acorduri de mai", pe versuri aparţinând poetei Eugenia Ponta Pete de la Pecica, Arad.
În spaţiul elegant, oferit cu generozitate de prof. univ. Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei Milessime, s-a adunat un public numeros şi select, iubitor de poezie şi de muzică folk. Cea căreia i-a revenit misiunea de a prezenta cele trei volume de Antologie, însumând 2.500 de pagini şi aproape 5.000 de sonete, a fost doamna Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea. Lăudând vocaţia poetei Mihaela Dindelegan pentru arta scrisului, şi în special a sonetului, vorbitoarea a făcut o succintă trecere în revistă a unora dintre cărţile acesteia, cărţi „izvorâte din preaplinul inimii", trecute prin filtrul gândirii şi puse în versuri melodioase, pentru a putea fi păstrate pentru posteritate.
Revelaţia evenimentului a fost tânărul Biro Patrick Joshua, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu" din Oradea, pe care poeta Mihaela Dindelegan l-a invitat să-și exercite arta oratorică. Minte strălucită, gândire vizionară şi filozofică, Joshua a cucerit publicul prin abordarea demnă de un cadru didactic universitar pe tema „disciplinei artei autentice" pe care poeta Mihaela Dindelegan a practicat-o în scrierea sonetelor.
 Cea de-a doua autoare de poezii prezentă în debutul Festivalului de Folk este sora binecunoscutului folkist Florin Săsărman, Carmen Ifrim Săsărman. Fire sensibilă, delicată şi plină de pasiune pentru frumos, autoarea volumului „Nespus de tânără" şi-a prezentat cartea într-o manieră la fel de autentică: interpretând la chitară şi vocal o piesă folk pe care a compus-o chiar pe versurile sale. Impresionanta sa voce a cucerit publicul atât prin timbrul extrem de cald cât şi prin calitatea interpretării, dar şi prin frumuseţea versurilor. Astfel că a fost învitată cu braţele deschise să urce pe scena Festivalului de Folk, acolo unde a interpretat şi celebrul „Cântec pentru mama", al maestrului Tudor Gheorghe.
Eugenia Ponta Pete este cunoscută într-o mică măsură orădenilor ca poetă, prin participările la evenimentele anterioare de lansare de carte din Festivalul de Folk de la Oradea, dar de data aceasta a adus de la Arad, pe lângă cele patru volume de versuri care-i poartă semnătura, noul album de textier „Acorduri de mai", conţinând 16 piese compuse de diferiţi autori pe versurile sale. Eugenia s-a arătat deosebit de încântată de privilegiul de a-şi promova creaţiile la Oradea, cu atât mai mult cu cât i-a fost încredinţată misiunea de a prezenta interpreţii din Festival. 
Înainte însă de aceasta, cei prezenţi la lansarea de carte au avut parte de o altă surpriză specială: fraţii Ana Elena Marian şi Ion Luca Marian, elevi în clasa a IX-a la Liceul de Arte, au interpretat în mod remarcabil la vioară şi orgă „Valsul" lui Shostacovich. (R.P.)
Felicitări, Mihaela (și partenerilor)!
pentru Întâlnirea cu poezia și pentru cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk, eveniment realizat cu brio, sâmbătă și duminică, în Amfiteatrul Cetății!
Regret absența de la momentul de poezie, dar am fost nevoit (forțat de împrejurări nefericite) să plec pentru câteva ore la Satu Mare. (Ovi)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Poezie şi muzică în debutul Festivalului de Folk.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:16 Ora de vară a Europei de Est