Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Toamna orădeană devine Oradea FestiFall

Nu va fi doar o schimbare de nume

Toamna orădeană devine Oradea FestiFall

Toamna orădeană, unul dintre cele mai longevive evenimente orădene, cu un istoric de peste 28 de ani, se reinventează și devine din acest an Oradea FestiFall.

Încă din anul 2016, Toamna orădeană a cunoscut o transformare de conținut, evenimentul evoluând pe parcursul ultimelor trei ediții într-un festival care pune în valoare spațiile urbane orădene prin muzică bună, teatru, artă stradală, gastronomie și distracție specifică unui oraș cu un bogat bagaj cultural.
Noul nume al Toamnei orădene, Oradea FestiFall, este o confirmare a evoluției în timp atât a acestui eveniment, cât și a orașului nostru. Oradea FestiFall îmbracă natural conceptul evenimentului cunoscut ca Toamna orădeană, păstrând totodată ,,pedigree-ul" acestuia: un festival de toamnă care sărbătorește bucuria de a fi orădean, în același timp invitând turiștii și locuitorii din regiune la un festival veritabil, cu participare gratuită.
Oradea FestiFall 2019 va avea loc în Piața Unirii și pe pietonala Vasile Alecsandri, în perioada 3-6 octombrie 2019.
Concerte în aer liber
Muzica bună este una din principalele componente ale festivalului, iar anul acesta, atmosfera la scena principală Oradea FestiFall va fi asigurată de Vama, The Rock (AD/DC Tribute Band), 3SudEst, Smiley, Mihail și The Motans.
The Rock sunt primii care vor urca pe scenă, vineri, 4 octombrie, de la ora 20.30, aducând publicului orădean un repertoriu alcătuit din piesele celebrei trupe AC/DC. Seara va continua cu un concert Vama, de la ora 21.30.
În seara zilei de sâmbătă, de la ora 20.30, vom cânta alături de 3SudEest - una dintre cele mai de succes formații românești, membrii ei fiind supranumiți „regii muzicii dance". Tot sâmbătă ne vom bucura de un concert LIVE susținut de carismaticul Smiley, pe care abia așteptăm să-l ascultăm.
Ultima seară din festival ne aduce tot două concerte LIVE. Mihail este cel care va deschide seara la ora 20.30, urmând ca de la ora 21.30 pe scenă să urce îndrăgita trupă The Motans. Seara se va încheia cu un spectacol de artificii și muzică.
Muzică live și artă stradală
Atât Piața Unirii, cât și pietonala Vasile Alecsandri, vor prinde viață pe parcursul celor patru zile de festival, ambele spații urbane fiind animate de o serie de acte stradale și concerte live.
Personaje fabuloase, instrumente muzicale și artiști talentați din țară și din Europa, vor umple de culoare și voie bună programul celor patru zile.
Pe scena Live Nouveau, amenajată pe pietonala Vasile Alecsandri, vor avea loc zilnic concerte live, începând cu ora 18.00, iar mozaicul de acte stradale va începe în fiecare zi la ora 15.00.
O seară pentru trupe locale
Ne dorim să susținem și să promovăm talentele locale, motiv pentru care am dedicat seara zilei de joi artiștilor orădeni. Mai exact, invităm trupele orădene cu un repertoriu propriu de minimum 30 de minute, să se înscrie în programul muzical de la cele două scene ale festivalului.
Înscrierile se vor desfășura după cum urmează:
Etapa 1, 20-25 septembrie: Înscriere prin email, pe adresa turism@oradea.ro. Înscrierile trebuie să includă trimiteri la repertoriul trupei (YouTube sau album).
Etapa 2, 26-30 septembrie: Selecția trupelor care vor participa la festival, prin vot public (eveniment dedicat pe Facebook). Vor fi selectate pentru a urca pe scena principală trupele clasate pe locurile 1, 2, 3 în urma votului. Totodată, locurile 4-7 din clasament vor fi incluse în programul muzical de la scena Live Nouveau de pe Strada Vasile Alecsandri. Pentru a fi inclusă în programul festivalului, o trupă trebuie să fi adunat minimum 500 de voturi, indiferent de poziția din clasament pe care se află.
Trupele locale care vor performa la Oradea FestiFall vor fi remunerate după cum urmează: cele aflate pe locurile 1-3, care vor concerta pe scena principală, vor primi 500 euro/trupă, respectiv cele aflate pe locurile 4-7, care vor concerta la scena Live Nouveau, vor primi 300 euro/trupă.
Distracție pentru copii și părinți
Cea mai veselă și colorată zonă a festivalului va fi cu siguranță cea amenajată special pentru copii.
Creativitatea și imaginația celor mici va fi pusă la încercare în cadrul atelierelor și jocurilor interactive, iar toboganele, bazinul cu bile, baloanele colorate și sesiunile de pictură pe față vor aduce multe zâmbete în festival.
Părinții se vor putea bucura și ei în voie de toate atracțiile evenimentului, având posibilitatea de a-i lăsa pe cei mici în siguranță la joacă, într-un spațiu delimitat și supravegheat de personal calificat.
Mâncare grozavă
Mâncarea grozavă la distracție se cunoaște, iar noi vrem să ne asigurăm că toți cei care ne vizitează vor găsi în cadrul festivalului preparate gustoase, pe placul lor.
De la mâncare tradițională, burgeri suculenți, hot-dogs sau preparate din pește, până la clătite și waffe, selecția gastronomică va cuprinde bunătăți de gustat și de savurat pentru toți gurmanzii.
Programul detaliat al actelor stradale și lista completă de activități va fi comunicată săptămâna viitoare, în cadrul unei conferințe de presă.
Oradea Festivall este un eveniment organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) și Primăria Municipiului Oradea.
Parteneri: Raiffeisen Bank, Digi Fm, Dogi Mobil, Digi 24 și Staropramen.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:26:52 Ora standard a Europei de Est