Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un spectacol memorabil, plin de umor

Pe 2 octombrie, Broadway-ul se mută la București într-o nouă reprezentație a musicalului „My Fair Lady”

Un spectacol memorabil, plin de umor

În topul celor mai recomandate spectacole de la începutul toamnei se regăsește „My Fair Lady", unul dintre cele mai longevive și de succes musicaluri din toate timpurile. Actuala versiune a celebrei povești de dragoste, plină de umor, va avea loc pe 2 octombrie 2019, la Sala Palatului, de la ora 19.30.

Distribuția spectacolului reunește artiști de calibru ai scenei românești, orchestră live, cor și trupă de balet.
Irina Baianț, Ernest Fazekas, Aura Călărașu, Adrian Nour, Ecaterina Ladin, Ionuț Burlan, Filip Ristovski, Irina Bucescu, Ovidiu Ușvat și o echipă formată din peste 70 de profesioniști ai scenei vă invită să fiți martorii unei experiențe inedite, pășind în lumea fascinantă a Covent Garden-ului Elizei Doolittle - florăreasa modestă care ajunge să evolueze atât de mult încât să fie percepută ca o doamnă din înalta societate.
Cu elemente de decor impresionante, sute de costume și interpretări remarcabile, spectacolul redă cu măiestrie atmosfera piețelor londoneze și povestea de dragoste fascinantă și sinuoasă dintre un profesor de fonetică și o simplă florăreasă. Muzica excepțională, interpretată de orchestra live condusă de dirijorul Daniel Jinga, completată de cor și de coregrafii spectaculoase ale balerinilor au câștigat aprecierea publicului, musicalul „My Fair Lady" fiind îndelung aplaudat la scenă deschisă.
Trailer video - „MY FAIR LADY": https://bit.ly/2keilxC
Sala Palatului din București este scena pe care poate fi urmărită la parametrii reali producția musicalului „My Fair Lady", semnată de regizorul Răzvan Ioan Dincă.
Cei care nu au reușit să vizioneze povestea plină de umor și sensibilitate a musicalului „My Fair Lady" sunt invitați să trăiască această experiență extraordinară pe 2 octombrie.
Biletele pot fi achiziționate din rețeaua Iabilet.ro, precum și de la magazinele Flanco, Diverta, Cărturești, stația de metrou Unirii 1, magazinul Muzica, IQ BOX, Uman, Libmag, Casa de Balet, de la terminalele Selfpay, la prețuri variabile în funcție de categoria de loc.
Spectatorii care doresc să participe la acest spectacol alături de cei dragi pot profita de pachetele „Friends and family", pentru care se aplică un preț special. La peste opt bilete cumpărate, clientul va beneficia de o reducere de 20%, iar la mai mult de patru bilete cumpărate se va aplica o reducere de 15%.
Distribuție: Irina Baianț, Ernest Fazekas, Adrian Nour, Ecaterina Ladin, Ionuț Burlan, Aura Călărașu, Filip Ristovski, Irina Bucescu, Ovidiu Ușvat
regizor | Răzvan Ioan Dincă, dirijor | Daniel Jinga, scenograf | Maruti Evans, coregraf | Violeta Dincă, designer costume | Oana Botez, designer lumini | Daniel Klinger, traducere | Ernest Fazekas
Peste 70 de artiști, cântăreți, actori, dansatori, orchestră LIVE, 200 de costume
Cu o distribuție de excepție, scena Sălii Palatului va deveni universul în care se va derula una dintre cele mai frumoase povești ale tuturor timpurilor.
Musicalul „My Fair Lady" este bazat pe textul piesei de teatru „Pygmalion", scris de George Bernard Shaw, având ca personaj principal o figură din mitologia greacă, Pygmalion, care s-a îndrăgostit de o sculptură creată de el, iar aceasta a prins viață. Shaw a scris piesa în 1912, iar premiera a avut loc la Hofburg Theatre din Viena, pe 16 octombrie 1913.
Considerat astăzi unul dintre cele mai longevive și de succes musicaluri, My Fair Lady" a avut premiera mondială pe Broadway (New York) pe 15 martie 1956 și pe West End (Londra) doi ani mai târziu, devenind o legendă în lumea spectacolelor muzicale.
Spectacolul de pe Broadway are în portofoliu șapte Premii Tony (șase dintre ele pentru versiunea originală), printre care „Cel mai bun musical" și „Cea mai bună regie", un Theatre World Award, 5 Premii Olivier (pentru reluarea londoneză din 2001) și peste 2.700 de reprezentații în total pentru producția originală - un record absolut pentru acele vremuri.
În prezent, celebrul musical este inclus în repertoriul teatrelor din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii unde, în anul 2018, aproape toate reprezentațiile de pe Broadway s-au jucat cu casa închisă, spectacolul poziționându-se de mai multe ori ca lider al vânzărilor.
Spectatorii o vor putea admira pe soprana Irina Baianț interpretând rolul Elizei Doolittle, o tânără florăreasă din Londra care ia lecții de dicție de la profesorul de lingvistică Henry Higgins. Profesorul, un personaj fascinant ce prinde viață în interpretarea magistrală a actorului Ernest Fazekas, pariază din amuzament că o poate transforma într-o adevărată doamnă. Sub incidența constantă a unor momente savuroase ale comicului de limbaj și de situație, spectacolul va fi completat de artiști de notorietate, precum: Adrian Nour (Colonelul Pickering), Ecaterina Ladin (Mrs. Pearce), Ionuț Burlan (Alfred Doolittle), Aura Călărașu (Mrs. Higgins), Filip Ristovski (Freddy Eynsford Hill), Irina Bucescu (Ms. Eynsford Hill) și Ovidiu Ușvat (Zoltan Karpathy).
Actuala montare a spectacolului a fost pusă prima dată în scenă în 2016, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la premiera mondială a musicalului, reprezentația bucurându-se de succes și de aprecieri atât în rândul publicului, cât și al criticilor de specialitate.
Sponsori: Asociația Varyafin
Parteneri: Inglot, Yvonne, Aqua Clean,
Parteneri media: Romania TV, Music Channel, Business Review, Infomusic.ro, Iconcert.ro, Agerpres, Adevarul, Nine O Clock, Cațavencii, România Liberă, Shape, Parents, Eva.ro, Cinemagia.ro, Ziare.com, Casino Life and Business, Calendarevenimente.ro, Best-Event.ro, Inoras.ro, Orasulm.eu, Iqool.ro, 4arte.ro,  Blitz TV, Oops Media și Cărturești.
Nicoleta Ion
Credit foto: Oana Radu Turcu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:57 Ora standard a Europei de Est