Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un spectacol memorabil, plin de umor

Pe 2 octombrie, Broadway-ul se mută la București într-o nouă reprezentație a musicalului „My Fair Lady”

Un spectacol memorabil, plin de umor

În topul celor mai recomandate spectacole de la începutul toamnei se regăsește „My Fair Lady", unul dintre cele mai longevive și de succes musicaluri din toate timpurile. Actuala versiune a celebrei povești de dragoste, plină de umor, va avea loc pe 2 octombrie 2019, la Sala Palatului, de la ora 19.30.

Distribuția spectacolului reunește artiști de calibru ai scenei românești, orchestră live, cor și trupă de balet.
Irina Baianț, Ernest Fazekas, Aura Călărașu, Adrian Nour, Ecaterina Ladin, Ionuț Burlan, Filip Ristovski, Irina Bucescu, Ovidiu Ușvat și o echipă formată din peste 70 de profesioniști ai scenei vă invită să fiți martorii unei experiențe inedite, pășind în lumea fascinantă a Covent Garden-ului Elizei Doolittle - florăreasa modestă care ajunge să evolueze atât de mult încât să fie percepută ca o doamnă din înalta societate.
Cu elemente de decor impresionante, sute de costume și interpretări remarcabile, spectacolul redă cu măiestrie atmosfera piețelor londoneze și povestea de dragoste fascinantă și sinuoasă dintre un profesor de fonetică și o simplă florăreasă. Muzica excepțională, interpretată de orchestra live condusă de dirijorul Daniel Jinga, completată de cor și de coregrafii spectaculoase ale balerinilor au câștigat aprecierea publicului, musicalul „My Fair Lady" fiind îndelung aplaudat la scenă deschisă.
Trailer video - „MY FAIR LADY": https://bit.ly/2keilxC
Sala Palatului din București este scena pe care poate fi urmărită la parametrii reali producția musicalului „My Fair Lady", semnată de regizorul Răzvan Ioan Dincă.
Cei care nu au reușit să vizioneze povestea plină de umor și sensibilitate a musicalului „My Fair Lady" sunt invitați să trăiască această experiență extraordinară pe 2 octombrie.
Biletele pot fi achiziționate din rețeaua Iabilet.ro, precum și de la magazinele Flanco, Diverta, Cărturești, stația de metrou Unirii 1, magazinul Muzica, IQ BOX, Uman, Libmag, Casa de Balet, de la terminalele Selfpay, la prețuri variabile în funcție de categoria de loc.
Spectatorii care doresc să participe la acest spectacol alături de cei dragi pot profita de pachetele „Friends and family", pentru care se aplică un preț special. La peste opt bilete cumpărate, clientul va beneficia de o reducere de 20%, iar la mai mult de patru bilete cumpărate se va aplica o reducere de 15%.
Distribuție: Irina Baianț, Ernest Fazekas, Adrian Nour, Ecaterina Ladin, Ionuț Burlan, Aura Călărașu, Filip Ristovski, Irina Bucescu, Ovidiu Ușvat
regizor | Răzvan Ioan Dincă, dirijor | Daniel Jinga, scenograf | Maruti Evans, coregraf | Violeta Dincă, designer costume | Oana Botez, designer lumini | Daniel Klinger, traducere | Ernest Fazekas
Peste 70 de artiști, cântăreți, actori, dansatori, orchestră LIVE, 200 de costume
Cu o distribuție de excepție, scena Sălii Palatului va deveni universul în care se va derula una dintre cele mai frumoase povești ale tuturor timpurilor.
Musicalul „My Fair Lady" este bazat pe textul piesei de teatru „Pygmalion", scris de George Bernard Shaw, având ca personaj principal o figură din mitologia greacă, Pygmalion, care s-a îndrăgostit de o sculptură creată de el, iar aceasta a prins viață. Shaw a scris piesa în 1912, iar premiera a avut loc la Hofburg Theatre din Viena, pe 16 octombrie 1913.
Considerat astăzi unul dintre cele mai longevive și de succes musicaluri, My Fair Lady" a avut premiera mondială pe Broadway (New York) pe 15 martie 1956 și pe West End (Londra) doi ani mai târziu, devenind o legendă în lumea spectacolelor muzicale.
Spectacolul de pe Broadway are în portofoliu șapte Premii Tony (șase dintre ele pentru versiunea originală), printre care „Cel mai bun musical" și „Cea mai bună regie", un Theatre World Award, 5 Premii Olivier (pentru reluarea londoneză din 2001) și peste 2.700 de reprezentații în total pentru producția originală - un record absolut pentru acele vremuri.
În prezent, celebrul musical este inclus în repertoriul teatrelor din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii unde, în anul 2018, aproape toate reprezentațiile de pe Broadway s-au jucat cu casa închisă, spectacolul poziționându-se de mai multe ori ca lider al vânzărilor.
Spectatorii o vor putea admira pe soprana Irina Baianț interpretând rolul Elizei Doolittle, o tânără florăreasă din Londra care ia lecții de dicție de la profesorul de lingvistică Henry Higgins. Profesorul, un personaj fascinant ce prinde viață în interpretarea magistrală a actorului Ernest Fazekas, pariază din amuzament că o poate transforma într-o adevărată doamnă. Sub incidența constantă a unor momente savuroase ale comicului de limbaj și de situație, spectacolul va fi completat de artiști de notorietate, precum: Adrian Nour (Colonelul Pickering), Ecaterina Ladin (Mrs. Pearce), Ionuț Burlan (Alfred Doolittle), Aura Călărașu (Mrs. Higgins), Filip Ristovski (Freddy Eynsford Hill), Irina Bucescu (Ms. Eynsford Hill) și Ovidiu Ușvat (Zoltan Karpathy).
Actuala montare a spectacolului a fost pusă prima dată în scenă în 2016, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la premiera mondială a musicalului, reprezentația bucurându-se de succes și de aprecieri atât în rândul publicului, cât și al criticilor de specialitate.
Sponsori: Asociația Varyafin
Parteneri: Inglot, Yvonne, Aqua Clean,
Parteneri media: Romania TV, Music Channel, Business Review, Infomusic.ro, Iconcert.ro, Agerpres, Adevarul, Nine O Clock, Cațavencii, România Liberă, Shape, Parents, Eva.ro, Cinemagia.ro, Ziare.com, Casino Life and Business, Calendarevenimente.ro, Best-Event.ro, Inoras.ro, Orasulm.eu, Iqool.ro, 4arte.ro,  Blitz TV, Oops Media și Cărturești.
Nicoleta Ion
Credit foto: Oana Radu Turcu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:27:08 Ora de vară a Europei de Est