Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„10 pentru siguranță!”

Siguranţa în instituţiile de învăţământ, prioritate a poliţiştilor bihoreni

„10 pentru siguranță!”

Polițiștii bihoreni, alături de reprezentații celorlalte structuri de aplicare a legii din județul Bihor, acționează în cadrul Campaniei naționale „10 pentru siguranță!", pentru a preveni victimizarea copiilor.

În perioada 6 - 20 septembrie 2019, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor sunt implicați, alături de reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, ai Centrului Regional Oradea - Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana" al Județului Bihor, ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Bihor, în Campania de informare și prevenire „10 pentru siguranță!".
Acțiunile preventive desfășurate în această perioadă la nivelul județului Bihor vizează creșterea gradului de informare a elevilor, părinților și cadrelor didactice asupra pericolelor existente acasă, pe stradă, la școală și a modului în care se pot proteja.
Premergător începerii anului școlar, polițiștii de prevenire bihoreni și reprezentanții celorlalte instituții de aplicare a legii au desfășurat o serie de activități informale, atractive, prin care i-au informat pe elevi, părinți și bunici despre cum să prevină victimizarea, creându-se astfel o punte de comunicare directă cu membrii comunității.
Astfel, în cadrul „Cafenelei prevenirii", părinții și copiii au fost invitați pe terasa Restaurantului McDonald's din municipiul Oradea, pentru a servi o cafea, un suc sau o înghețată și a afla informații utile despre principalele măsuri de autoprotecție care trebuie adoptate pentru siguranța pe stradă, la școală și în grupul de prieteni. De asemenea, sub genericul „Împreună construim siguranța!", polițiștii bihoreni și partenerii de campanie preventivă au fost prezenți în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea cu sfaturi prețioase, tehnica din dotare, demonstrații de acordare a primului ajutor, jocuri, concursuri și legitimații de „Polițist pentru o zi". Recomandările preventive au fost transmise și publicului prezent în cadrul evenimentului „Festivalul Familiei" și celor care făceau cumpărături la Centrul Comercial Auchan din municipiul Oradea.
Polițiștii de prevenire au interacționat cu cetățenii pe tema prevenirii victimizării minorilor, le-au prezentat măsurile de autoprotecție care trebuie adoptate pentru a nu ajunge în postura de victimă, atât când se află în colectivități, cât și pe drumul spre casă.
A fost abordată și problematica anturajului, părinții beneficiind de recomandări utile, pentru a-și feri copiii de potențialele pericole. Comportamentul preventiv în trafic a fost un alt subiect abordat de polițiștii bihoreni în discuțiile cu copiii și părinții, care au manifestat un interes deosebit față de sfaturile oferite de polițiști, au pus întrebări și au primit răspunsuri cu privire la modul de a preveni victimizarea.
Luni, 9 septembrie a.c., odată cu debutul noului an școlar, polițiștii bihoreni au fost prezenți în unitățile de învățământ din județul Bihor, la festivitățile organizate cu această ocazie și au transmis mesajul lor preventiv copiilor, părinților și cadrelor didactice prezente.  Tot cu această ocazie, la fiecare unitate de învățământ din județul Bihor au fost postate 700 de afișe cu recomandări preventive. Cu ocazia începutului de an școlar polițiștii bihoreni au distribuit materiale preventive tematice (flyere, pliante), dar și 1.500 de orare școlare care au fost special pregătite pentru elevii din ciclul primar.
Odată cu începerea noului an școlar, acțiunile de informare și prevenire desfășurate la nivelul județului Bihor în cadrul campaniei naționale de informare și prevenire „10 pentru siguranță!" sunt concentrate în 33 de unități de învățământ, selecționate atât din mediul rural, cât și din mediul urban.
De altfel, pe parcursul întregului an școlar 2019 - 2020, polițiștii de prevenire bihoreni vor desfășura acțiuni preventive în școlile din județul Bihor, vor participa la întâlniri cu părinții și cadrele didactice, în vederea transmiterii de mesaje preventive, dar vor derula și acțiuni preventive punctuale, cu o durată de 10 - 15 minute, pe diverse teme de interes pentru copii, în zona unităților de învățământ, în intervalele orare cu cel mai mare flux de elevi și în pauze.
Printre temele care sunt abordate, punctual, de polițiștii bihoreni, la început de an școlar, în discuțiile cu elevii, părinții și cu cadrele didactice, se regăsesc: educația rutieră, regulile de respectat pe stradă, interacțiunea cu persoanele necunoscute, grupul de prieteni, anturajul, bullying-ul și consecințele acestuia (în activitățile desfășurate de polițiștii de prevenire bihoreni, pe această temă, va fi utilizat și un filmuleț educativ, realizat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, cu sprijinul echipei de baschet C.S.M. Oradea și al magicienilor Eduard și Bianca, film care va fi lansat în această perioadă), siguranța în mediul online și cyber bullying-ul.
Recomandări preventive:
10 pentru siguranță!
Violența nu ajută, ai curajul să spui NU!
Fii un elev educat și spune STOP bullyingului!
Telefonul mobil este util doar când este folosit corect!
Sunați la 112 doar în caz de nevoie!
Situațiile de urgență nu sunt o joacă!                                                      
Pe mâna cui încredințați copilul? Asigurați-vă că însoțitorul nu este chiar infractorul!
Lumea drogurilor nu este lumea ta!
Știți ce face copilul în timpul liber? Cunoașteți-i prietenii!
Drumurile publice nu sunt loc de joacă!
Renunțați la improvizațiile instalațiilor de gaz și curent!
Dascălul este profesor și prieten. Fii alături de copii!
Stimaţi părinţi,
Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, poliţia vă recomandă:
Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;
Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte;
Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;
Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;
Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru;
Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră;
Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor;
Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;
Distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă;
Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;
Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.
Poliţia bihoreană recomandă tinerilor:
Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
Nu intraţi în anturaje dubioase!
Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii.
Recomandări pentru a circula corect şi în siguranţă pe drumurile publice
Circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;
Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
Traversaţi numai pe trecerea de pietoni şi numai la culoarea verde a semaforului electric;
În intersecţiile fară marcaje, traversaţi numai pe la colţul străzii şi numai după ce v-aţi asigurat atent că din ambele părţi nu se apropie niciun vehicul;
Aşteptaţi sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;
Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe! Folosiţi pentru joacă numai locurile unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a şcolii.
Alina Dinu
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: „10 pentru siguranță!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:14 Ora de vară a Europei de Est