Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Descoperă o lume sănătoasă”

Concursul național de cunoștințe

„Descoperă o lume sănătoasă”

Miercuri, 18 aprilie, s-a desfășurat etapa județeană a concursului național de cunoștințe „Descoperă o lume sănătoasă”, organizat de Ministerul Educației și Cercetării, în colaborare cu Ministerul Sănătății Publice, în cadrul programului finanțat de Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei pentru popularizarea programului național „Educația pentru sănătate în școala românească”.

Acest nou concurs urmărește formarea unui stil de viață sănătos și responsabil în rândul elevilor, cu adresare expresă celor din clasele VII-X, drept de participare având însă doar cei înscriși la activitățile extracuriculare sau extrașcolare de educație pentru sănătate.
La etapa județenă au participat câștigătorii etapei pe școală de la liceele "Avram Iancu" din Ștei, "Ioan Ciordaș", "Samuil Vulcan"  și "Nicolae Bolcaș" Beiuș, Grupul Școlar Industrial din Suplacu de Barcău, "Alexandru Roman" din Aleșd, "Petofi Șandor" din Săcuieni, "Octavian Goga" din Marghita, "Emanuil Gojdu", "Aurel Lazăr", "Ady Endre", "Iosif Vulcan", "Mihai Eminescu", "Lucian Blaga" și "Andrei Șaguna" din Oradea, de la școlile gimnaziale orădene "Dacia", "Decebal", "Nicolae Bălcescu" și Șc. nr.11, precum și de la școlile gimnaziale din Aușeu, Diosig, Vașcău, Ciumeghiu, Budureasa și "Nicolae Popoviciu" din Beiuș.
Dat fiind numărul mare de participanți, concursul s-a ținut în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar (plină până la refuz) și în două săli de clasă de la Școala cu clasele I-VIII "George Coșbuc". Și de această dată, concurenții au răspuns în scris la un test tip grilă, cuprinzând trei sarcini de lucru: încercuirea literelor de la variantele corecte de răspuns (la 25 de chestiuni date), alegerea variantei "Adevărat" sau "Fals" la 15 afirmații, și asocierea noțiunilor corespunzătoare înscrise în două coloane (cinci grupe a câte patru variante fiecare, pentru clasele VII-VIII).
Câștigătorii primei ediții 
Comisia județeană de organizare a concursului (alcătuită din prof. Georgeta Sadoveanu, inspector educativ, Elisaveta Roșu, inspector de specialitate, și profesorii: Puskas Agnes, Luminița Citrea și Puskas Karol) a acordat un număr de 17 premii și mențiuni. Cele mai multe, nu mai puțin de opt (4 +4), au fost obținute de elevi de la „Nicolae Bălcescu” și „Ady Endre”.
Dar, iată cum se prezintă clasamentul la cele două categorii. La clasele VII-VIII: Monica Barna și Bogdan Bontu (de la „N.Bălcescu”) - premiul I, Meszaros Tomas („Ady Endre”) – premiul II, Gabriela Ciordaș și Mădălina Pantea (de la „N. Bălcescu”) – premiul III și, respectiv, mențiune; celelalte patru mențiuni: Laura Peter („N.Bolcaș” Beiuș), Maria Cipciri (Șc. „Decebal”), Ana-Maria Igaș („N. Popoviciu” Beiuș), și Florina Lăcătuș (Șc. nr.11 Oradea).
La clasele IX-X, configurația clasamentului arată astfel: Alexandra Lazăr („M.Eminescu”) – premiul I, Rareș Ghinga (de la „Avram Iancu” Ștei) și Diana Sabău („Iosif Vulcan” Oradea) – premiul II, Mihaly Ildiko, Zsigmond Brigitta și Toth Orsolya (de la „Ady Endre”)– premiul III, și două mențiuni; celelalte două mențiuni: Alexandra Silaghi (de la „A. Lazăr”) și Andreea Moza (de la „Iosif Vulcan”).
Premiile au constat în materiale promoționale (rucsac și tricou) inscripționate cu numele concursului – „Descoperă o lume sănătoasă", precum și un ceas de perete (indicând „Ora de educație pentru sănătate”). Ovi Dan 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto ("Descoperiți o lume sănătoasă", în total 20 de poze).   

 

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:17:55 Ora standard a Europei de Est