Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cinstire eroilor neamului la Sânlazăr

Florian Popovici, eroul satului

Cinstire eroilor neamului la Sânlazăr

Un eveniment memorabil a avut loc în satul Sânlazăr, comuna Chişlaz, cu ocazia dezvelirii monumentului ridicat în cinstea eroului satului, Florian Popovici.

Este o dovadă vie și incontestabilă a sentimentelor de recunoştinţă și preţuire pentru eroul Florian Popovici care acum 100 de ani a fost atacat mişeleşte de duşmanii străini (bolşevici), pe stradă și apoi ucis cu barbarie, în curtea casei din satul Sânlazăr, sub privirile îngrozite ale soţiei şi copilaşilor săi.
Monumentul ridicat și dedicat eroului Florian Popovici reprezintă o cinstire post mortem, un pios omagiu adus în amintirea acestui erou; moartea sa a îndoliat sătucului Sânlazăr, dar este o dovadă evidentă a unui act de curaj, de dăruire şi de sacrificiu pentru realizarea dorinţei locuitorilor de a scăpa de teroriştii care au făcut multe victime şi au prădat casele gospodarilor care nu acceptau să devină vânzători de ţară și de neam.
Înaltă preţuire și recunoştinţă tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui monument.
Soborul de preoți (Sorin Crăciun din Episcopia Greco-Catolică Oradea, preot Adrian Simion Cioara din Sânlazăr, preot Cioara Gheorghe din Ghenetea,  preot Todean Vasile din Izvoarele și preot Seica Gheorghe din Salonta) a sfinţit monumentul în acordurile Imnului Eroilor și ale Imnului Național al României, interpretate de corul ,,General Traian Moşoiu".
În alocuțiunea sa, domnul Ioan Graţian Horgoş a cuprins date despre viaţa eroului, despre familie și descendenţii familiei (cei cinci fraţi, prezenţi la eveniment, sunt copiii fiicei eroului comemorat). A fost o revelaţie pentru toţi participanții la eveniment, prezenţa lui Horgoş Gavril, de 92 de ani, fost prim curator al Bisericii din Sânlazăr și fost consilier comunal. Autorităţile parlamentare au fost reprezentate de domnul deputat Gavrilă Ghilea.
Pe soclul monumentului sunt încrustate versurile poetului Horgoș Aurel: „Să nu-i lăsăm singuri pe martirii eroi./ În veşnicie să-i ţinem alături de noi,/ Prin ei vor trăi cu demnitate urmaşii,/ Pe cărările vieţii călăuzi-le voi paşii".
Poetul satului Sânlazăr, Aurel Horgoş, a recitat cu mare însufleţire versurile poeziei intitulate „Lui Florian Popovici din Sânlazăr".
Ing. Miorița Săteanu,
Cetăţean de onoare al Municipiului Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:39:15 Ora de vară a Europei de Est