Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Nu zidurile unei școli contează, ci spiritul care domnește în ea”

La Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea

„Nu zidurile unei școli contează, ci spiritul care domnește în ea”

Ca de fiecare dată, la început de nou an școlar, domnii directori ai Școlii Gimnaziale Nr. 16, profesorii - Gârba Mircea și Debrenti Attila - își întâmpină musafirii - elevi, părinți și colegi profesori, cu sufletele deschise și cu urări de bun venit într-o școală curată, modernă și cu speranța că toate realizările și eforturile comune vor da roade bune, de care se vor bucura cu toții, deopotrivă.

Sfaturile date de către cei doi reprezentanți ai unității școlare orădene, una de prestigiu în orașul de pe Crișul Repede, au fost pentru fiecare categorie: elevii - cei care au mai călcat pragul școlii și în anii trecuți, sunt îndemnați să respecte atât instituția, ca pe a doua lor casă, cât și pe cei care lucrează aici, fie ei profesori, personal administrativ sau orice om pus în slujba școlii și a elevilor; școlarii - bobocei - 150 la număr în acest an - 4 clase la secția română și 1 clasă la secția maghiară, sunt așteptați cu sălile împodobite și cu grijă pregătite de cele care le vor fi mame la școală, dar îi vor și călăuzi printre povești, cifre, litere și jocuri; elevii clasei a VIII-a - primesc încurajări și tot suportul pentru a depăși acest an considerat mai greu, datorită pregătirii în vederea promovării Evaluării Naționale; părinții sunt asigurați că în această școală, copiii lor primesc o educație de cea mai
bună calitate, condiția primordială fiind colaborarea și implicarea tuturor în educarea elevilor, alături de corpul profesoral; colegilor profesori le urează sănătate, putere de muncă și îi încredințează de tot respectul și sprijinul unor manageri cu experiență, care știu că doar munca în echipă dă rezultate, pentru că „nu zidurile unei școli contează, ci spiritul ce domnește în ea". De asemenea, a afirmat cu certitudine d-l director Gârba Mircea că această școală poate fi considerată un etalon în ziua de azi și un model instituțional, pentru multe școli din județ și nu numai.
De asemenea la deschiderea festivă din acest an școlar au participat și oficialități din partea I.S.J. Bihor, în persoana d-lui inspector prof. Torjoc Siviu, reprezentanta părinților - psiholog Ioana Bugle, din cadrul poliției d-l Borza Mihai, iar reprezentant al cultelor - preotul ortodox Bala Ioan, de la biserica din vecinătatea școlii - a oficiat slujba de Te Deum, binecuvântându-i pe toți. Fiecare a ținut să adreseze cuvinte de bun venit la școală tuturor elevilor și le-au sensibilizat atenția amintindu-le ce responsabilitate au pentru ca societatea să funcționeze, așa cum trebuie.
Toată festivitatea a decurs în modul cel mai firesc și normal atâta vreme cât și timpul a ținut cu noi. Așa cum spune I.H.Rădulescu - „Fără școală să nu aștepte nimeni nici părinți buni, nici profesori buni, și prin urmare, nici stat bine organizat și bine cârmuit și păstorit".
Să fim binecuvântați așa precum bine s-a rugat părintele pentru a pune început bun!
Prof. itinerant/de spriin,
Maria Serafim
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: „Nu zidurile unei școli contează, ci spiritul care domnește în ea”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:11 Ora de vară a Europei de Est