Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea va găzdui etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română

După 13 ani,

Oradea va găzdui etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română

Domnii Radu Mazilescu și Gheorghe Tirla, inspectori de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, au organizat, ieri (miercuri, 28 ianuarie 2009), o conferință de presă cu prilejul găzduirii de către municipiul Oradea a etapei naționale a Olimpiadei de limba și literatura română, și, obținerea unor rezultate deosebite de către matematicienii gojdiști la concursul internațional de matematică „TM-Mate”, desfășurat săptămâna trecută la Timișoara.

 Tot dl Radu Mazilescu a „gestionat”, și în urmă cu 13 ani, etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română, în calitatea sa de inspector școlar de specialitate. De această dată, însă, a ținut să sublinieze noutățile  legate de organizarea probelor de concurs. Proba individuală (proba scrisă, obișnuită) se va  desfășura luni (2 februarie), între orele 11.00 și 13.00, atât pentru gimnaziu, cât și pentru liceu, fiind găzduită de Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Cea de-a doua probă (proba în echipă), susținută până acum doar de elevii de gimnaziu,  devine probă obligatorie de concurs și pentru liceeni. Este vorba despre o probă de comunicare orală în vederea elaborării unui proiect de grup pe una din cele trei teme propuse (legate de obiceiuri și tradiții de Anul Nou în spațiul românesc, obiceiuri și tradiții populare legate de evenimentele capitale din viața omului, precum și călătoria ca mijloc de cunoaștere). Constituirea echipelor se va face prin tragere la sorți, luni dimineața, la Filarmonica de Stat, după festivitatea de deschidere - care este programată pentru ora 8.45. Din toate echipajele județelor și municipiului București se vor constitui zece echipe de câte patru sau cinci județe, întrucât efectivele de elevi nu sunt aceleași (trei județe, Bihor, Hunedoara și Galați, au obținut câte un bonus de trei locuri pentru performanța obținută la ediția trecută, ceilalți dețin câte șase sau opt locuri, Bucureștiul – 20). În final, Bihorul, în calitate de gazdă, s-a mai ales cu patru
locuri, totalizând 15 locuri. Din echipajul județului nostru fac parte elevi gojdiști și eminescieni, elevi de la „Oltea Doamna” și „Nicolae Bălcescu”, C.N. „Avram Iancu” Ștei, de la școlile gimnaziale din Salonta și Marghita...
Proba de lucru în echipă a fost eșalonată în două zile: marți, primele cinci echipe (echipele I-III, între orele 9.30 și 14.00), iar echipele IV și V, între orele 15.00 și 18.15); miercuri, echipele VI-VIII, între orele 9.30 și 14.00, iar ultimele două echipe - IX și X, între orele 15.00 și 18.15.
O pregătire prealabilă pentru proba în echipă se va face luni, la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, prin vizionarea  spectacolului și DVD-ului, urmând ca la ora 21.00, să aibă loc o întâlnire specială în vederea pregătirii pentru proba în echipă.
Tot marți și miercuri, echipajele care nu sunt planificate să susțină proba în echipă vor avea alternative de petrecere a timpului liber: vizitarea unor obiective culturale, spectacole de teatru la Casa de Cultură a Sindicatelor, excursie la Peștera Urșilor de la Chișcău, iar miercuri, de la ora 18.30, la Biblioteca județeană „Gheorghe Șincai”, este planificată o întâlnire cu criticul literar Alex Ștefănescu (președintele de onoare al comisiei centrale a olimpiadei), Ion Simuț (președintele executiv al comisiei centrale), Ioan Moldovan (redactor-șef al revistei „Familia”)...   
339 de concurenți, 46 de profesori însoțitori, 38 de membri în comisia centrală
Evenimentul va mobiliza un detașament uriaș de forțe: 339 de concurenți (elevi de gimnaziu și liceu) din cele 41 de județe și municipiul București, care vor fi însoțiți de 46 de profesori, plus dascălii - „ghizi” mobilizați de organizatori; 38 de membri în comisia centrală a olimpiadei,  comisie prezidată de criticul literar Alex Ștefănescu, în calitate de președinte de onoare, prof. univ. dr. Ion Simuț, președintele executiv, vicepreședinții Mina-Maria Rusu și Anca-Denisa Petrache, inspectori generali în cadrul M.E.C.I. (Ministerul Educației, Cercetării și Inovării), inspector școlar Radu Mazilescu, secretar al comisiei centrale...
Cazarea concurenților se va face în internatele școlare a cinci unități de învățământ: la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” (str. Avram Iancu nr. 10, tel. 0259/ 436.208), unde vor fi cazați reprezentanții a nouă județe: Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău,  Constanța, Ialomița, Prahova, Satu Mare, Sălaj și ai municipiului București; la Liceul Teoretic „Ady Endre” (str. Moscovei nr. 1, tel. 0259/ 431.706), reprezentanții a opt județe: Bacău, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mehedinți, Vâlcea și Vrancea; la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” (str. Jean Calvin nr. 3, tel. 0259/ 431.170), opt județe: Dâmbovița, Dolj, Gorj, Mureș, Neamț, Olt, Sibiu și Teleorman; la Liceul Teologic Greco-Catolic (str. Iuliu Maniu nr. 5, tel. 0259/ 434.526), șase județe: Arad, Brăila, Călărași, Galați, Giurgiu și Suceava; la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” (str. Poieniței nr. 25, tel. 0259/ 431. 426), reprezentanții a nouă județe: Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Iași, Ilfov, Maramureș, Timiș, Tulcea și Vaslui.
Dacă deschiderea festivă va avea loc luni, 2 februarie, la sala Filarmonicii de Stat (la ora 8.45), festivitatea de premiere este programată pentru joi (5 februarie), la ora 8.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea; programul zilei de joi va mai cuprinde: vizitarea orașului, iar de la ora 17.00 – spectacol, realizat de elevii C.N. „Mihai Eminescu”, în sala festivă a colegiului; vineri (6 februarie), la ora 9.00 – vizitarea stațiunii Băile Felix, urmată de masa de prânz (la ora 13.00) și plecarea... spre casă.
Premii de circa 91,67 de lei, 50 de lei, 231 de lei (pe echipă) ...
După cum se obișnuiește și se cunoaște, ministerul de resort (mult prea sărac) răsplătește performanța cu sume modice. Premiul mediu (al locurilor I-III) se va cifra la 91,67 de lei, mențiunile vor fi premiate cu 50 de lei fiecare, iar premiul pe echipă cu 231 de lei.
Organizatorii invită firmele private și instituțiile din Oradea și județul Bihor să acorde premii speciale unor olimpici cu performanțe.
Tot organizatorii le-au pregătit olimpicilor două concursuri-surpriză: concursul de fotografii „Ai prins momentul” și concursul de creație „Gândul de aur”.
Dragi olimpici, succes, și să vă simțiți excelent în municipiul de pe Crișul Repede! Ovidiu DAN
P.S. De luni pănă vineri, Ovi va fi alături de voi!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:06 Ora de vară a Europei de Est