Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Expediția ,,Pe urmele înaintașilor”, ediția a XIV-a

În cadrul proiectului ,,Valori naționale - valori europene”

Expediția ,,Pe urmele înaintașilor”, ediția a XIV-a

Luni și marți (19-20 august 2019), Asociația Avram Iancu Beiuș a organizat expediția ,,Pe urmele înaintașilor, ediția a XIV-a" în cadrul proiectului ,,Valori naționale - valori europene".

Echipaje din zece școli gimnaziale și licee, care prin concurs și-au dobândit dreptul de-a fi parte a acestei activități devenite deja tradiție au făcut primul popas la Hălmagiu, localitate unde Avram Iancu și-a petrecut 20 de ani din viață. Aici am fost așteptați de doamna profesor de istorie Cosmina Sirban (absolventă a Lic. Ped. ,,Iosif Vulcan", Oradea) care ne-a făcut o succintă prezentare a istoriei locale.
Pentru cei interesați de istorie vă recomand un articol de Traian Mager din Ținutul Hălmagiului: http://www.darnick.com/halmagiu/sfarsitul.html
Tot la Hălmagiu găsim Piatra Cinzaiului, simbol al umilinței îndurate de români pe vremea stăpânirilor străine:
https://www.google.com/search...
Următorul popas l-am făcut la Baia de Criș, localitate unde Avram Iancu este omniprezent. Am fost întâmpinați de Nicolaie Iuga - președinte, gen. Vasile Bârea - președinte de onoare, Liviu Linta - vicepreședinte al Societății Cultural Patriotice Avram Iancu din România, Filiala Brad. Dânșii ne-au prezentat momentele istorice importante ale comunei și legătura lor cu Avram Iancu.
http://www.baiadecris.mcdr.ro/ 
Țebea - Panteonul moților!
S-a depus o jerbă de flori, s-a păstrat un moment de reculegere, s-au cântat câteva cântece patriotice, s-au înmânat câteva legitimații pentru membri ai Asociației Avram Iancu Beiuș. D-nul general Vasile Bârea ne-a vorbit despre importanța Țebei pentru români...
https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%9Aebea,_Hunedoara 
Popas la Mănăstirea Crișan - pentru reculegere și refacere
https://www.google.com/search...
Cetatea din Câlnic
Construcția cetății este începută în 1269. În 1450 devine cetate a comunității. Între 1450 - 1600 se desfășoară a doua etapă de construcție, care conferă cetății aspectul tipic fortificațiilor sătești ale sașilor (cetăți bisericești). Se ridică zidul exterior la 7 m, se construiesc cămări, folosite de săteni ca locuințe în caz de pericol și depozite de hrană. Are o biserică, o pivniță și un turn al slăninei...
După 1700 cetatea își pierde funcțiunea militară, devenind un spațiu comunitar și depozit de hrană, loc pentru sărbători și bisericesc.
Din 1995 Asociația Ars Transilvaniae România a preluat în îngrijire monumentul.
Din 1999 ansamblul de arhitectură medievală de la Câlnic a fost introdus în Patrimoniul Mondial UNESCO
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_din_C%C3%A2lnic
Biserica evanghelică din Sebeș
https://ro.wikipedia.org/.../Biserica_evanghelic%C4%83_din_Se...
Bazilică romanică, începutul secolului al XIII-lea, cu trei nave, cor pătrat cu absidă semicirculară. În 2/4 sec. 13 extinsă cu două travee spre vest. Tot atunci a început construcția a două turnuri pe vest și a celor două capele care încadrau corul. Pe la 1255 biserica a fost transformată în stil gotic timpuriu - nava mediană a primit bolți în cruce, absida a devenit poligonală. Pe la 1370 construirea corului gotic, cu deambulatoriu, terminat pe la 1380. Sacristia terminată în 1383. Cele două turnuri de vest nu au mai fost construite, fiind înlocuite cu un turn-clopotniță median, dreptunghiular.
În a doua jumătate a sec. 15 navele laterale au fost lărgite, iar nava mediană a fost supraînălțată. Biserica a devenit un monument ilustrativ pentru goticul transilvănean.
În sec. 18 și 19 au fost adăugate pridvoarele de pe sud, dispărute la restaurare.[2]
Am mers la Mănăstirea Afteea
https://viziteazaalbaiulia.ro/manastirea-linistii-afteia/
La 15-17 mai 1848, pe câmpul de lângă Blaj numit „Râtul grecilor", care de atunci poartă numele de Câmpia libertății, a avut loc Marea Adunare de la Blaj, la care au participat 30.000-40.000 de oameni, majoritatea țărani. Adunarea a adoptat programul de revendicări cu caracter democratic: abolirea dijmei, a clăcii și a iobăgiei, desființarea breslelor și a vămilor, libertatea cuvântului și a tiparului, formarea gărzii naționale, școli de stat în limba română etc. Tot la această adunare s-a protestat împotriva „uniunii" forțate a Transilvaniei cu Ungaria. Nerecunoașterea de către guvernul revoluționar ungar a egalității în drepturi a românilor cu celelalte popoare, nesatisfacerea revendicărilor lor sociale și votarea de către Dieta din Cluj a încorporării Transilvaniei la Ungaria au determinat dezbinarea forțelor revoluționare ale românilor și maghiarilor. Între 15 și 25 septembrie 1848 a avut loc la Blaj o nouă adunare a românilor din Transilvania, care a declarat că nu recunoaște încorporarea Transilvaniei la Ungaria și a însărcinat Comitetul permanent de la Sibiu să înarmeze satele. Neînțelegerea dintre conducătorii revoluției maghiare și cei ai forțelor revoluționare ale românilor transilvăneni a condus la un război civil, oprit doar prin intervenția rusă efectuată la cererea Vienei în 1849.
În 1868, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Adunarea de la Blaj, a fost adoptat Pronunciamentul de la Blaj.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Blaj
Aiud, Râmetea, Valea Arieșului, Mănăstirea Lupșa, Beiuș
Ioan Curpaș
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Expediția ,,Pe urmele înaintașilor, ediția a-XIV-a.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:55:47 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...