Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Spitalul Pelican din Oradea susține un olimpic național la fizică să studieze la Oxford

Medicover România dispune de două spitale generaliste: unul în Capitală și celălalt în Oradea

Spitalul Pelican din Oradea susține un olimpic național la fizică să studieze la Oxford

Spitalul Pelican din Oradea, deținut de Medicover România, a decis să-l sprijine pe elevul Andrei-Alexandru Cristea să poată studia la una dintre cele mai prestigioase universități din lume.

Fost olimpic național la fizică, Andrei-Alexandru a fost admis la Facultatea de Fizică de la Merton College - Universitatea Oxford.
Andrei-Alexandru Cristea a fost elev al Colegiului Național „Emil Racoviță" din Cluj-Napoca și olimpic național la fizică. El este unul din cei 14 elevi din județul Cluj care a obținut anul acesta media 10 la examenul de Bacalaureat.
În urma unor examene susținute pe parcursul anului 2018, dintre care unul scris, eliminatoriu și alte trei examene orale, Andrei-Alexandru a fost acceptat ca student al Facultății de Fizică din cadrul Merton College, Universitatea Oxford. Pentru cele trei examene orale au fost selectați 84 de elevi dintre care doar 13 au fost declarați admiși.
Merton College este unul dintre colegiile de bază de la Universitatea din Oxford, cu o istorie de aproape opt secole. Scriitorul  J. R. R. Tolkien, autorul seriei Hobbitul și Stăpânul Inelelor, a fost unul dintre foștii profesori renumiți ai acestui colegiu în perioada 1945-1959.
„Îi mulțumesc domnului profesor Constantin Corega pentru orele petrecute împreună în timpul liceului și pentru că a sacrificat din timpul său liber pentru a ne ajuta să înțelegem secretele fizicii. O mare parte din ce am realizat i se datorează. El este cel care mi-a întreținut pasiunea pentru fizică. Cred că examenul de admitere la Oxford a fost mai ușor comparativ cu olimpiadele la care am participat", a declarat Andrei Cristea. Profesorul Constantin Corega este actualul director al Colegiului Național ,,Emil Racoviță", din Cluj-Napoca.
Andrei a fost surprins plăcut în perioada examinărilor de la Oxford de atitudinea prietenoasă a profesorilor, de atmosfera relaxată și de faptul că a contat, mai mult decât verificarea unor noțiuni teoretice, capacitatea candidaților de a pune concepte învățate în școală în practică.
„România are foarte mulți tineri talentați. Este responsabilitatea noastră să avem grijă ca acest talent să fie pus în valoare și să aibă un impact asupra lumii. Andrei este un exemplu și sunt încântat că Medicover, prin Spitalul Pelican, parte a companiei noastre, îl va ajuta pe Andrei să își îndeplinească visul la Oxford'', a declarat Adrian Peake, director general al Medicover România.
Andrei este atras de cercetare și visează la o carieră în fizică în Anglia, dar nu exclude nici varianta de a reveni în țară, după finalizarea studiilor.
„Andrei este un exemplu de muncă și perseverență, iar performanțele sale școlare, inclusiv admiterea la Oxford, sunt dovada unor ani de dedicare și pasiune. Ne bucurăm că echipa Spitalului Pelican este alături de el și îi dorim mult succes în noua etapă a vieții pe care o va începe în luna octombrie", a declarat Dr. Ovidiu Gogu Cacuci, medic primar, conf. univ. dr., șef secție Ortopedie-Traumatologie și director general al Spitalului Pelican din Oradea.
Grupul Pelican este cel mai mare furnizor privat de servicii medicale integrate din Transilvania, cu peste 10.000 de pacienți lunar.
Despre Medicover
Medicover este unul dintre cei mai importanți furnizori internaționali de servicii medicale și de diagnostic, înființat în 1995. Medicover oferă o gamă largă de servicii medicale, printr-o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Cele mai mari piețe pentru Medicover sunt Polonia și Germania. În 2018, Medicover a raportat venituri de 672 de milioane de euro și un număr de 20.970 de angajați.
Pentru mai multe informații, vizitați www.medicover.com
Despre Medicover România
Medicover România este prezentă de 23 de ani pe piața serviciilor de sănătate private și dispune de o rețea de 37 de clinici în București și în țară și două spitale generaliste: unul în capitală și celălalt în Oradea. Spitalele corespund celor mai înalte standarde medicale - moderne, sigure, aproape de pacienți - și includ toate departamentele: ambulator, spitalizare de zi, precum și o gamă variată de specialități medicale și chirurgicale. Medicover România face parte din Medicover, companie internațională importantă care oferă servicii medicale și de diagnostic, fondată în 1995.
www.medicover.ro

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:12:35 Ora standard a Europei de Est