Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Gojdiștii orădeni s-au întors acasă cu 17 premii și mențiuni

La sfârșitul săptămânii trecute,

Gojdiștii orădeni s-au întors acasă cu 17 premii și mențiuni

În perioada 23-25 ianuarie 2009, elevii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea au fost prezenți la două competiții, matematicienii au participat la concursul internațional „TM-Mate”, desfășurat la Timișoara, unde au obținut un premiu și trei mențiuni, iar chimiștii dnei prof. Anița Luncan s-au întors de la Dej cu șapte premii și șase mențiuni!

La sfârșitul săptămânii trecute, gojdiștii orădeni și-au demonstrat, din nou,  clasa, participând la concursul internațional de matematică de la Timișoara, intitulat „TM-Mate”, la care au concurat 150 de elevi din județele: Alba, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Mehedinți și Timiș, precum și lotul național al Serbiei.
Bihorul a fost reprezentat de șapte gojdiști orădeni, dintre care patru s-au întors laureați (cu un premiu și trei mențiuni). Doris Voina (din XII C) a obținut premiul II, iar Cătălina Lar, colega sa de clasă, mențiune. Doris și Cătălina sunt elevii dlui prof. Viorel Sadoveanu. Celelalte două mențiuni au fost adjudecate de Felix Mance (din XI C) și Patricia Drăgan (din X A), elevii doamnelor profesoare Ecaterina Șchiop și Lelia Viliga, după cum aveam să aflăm, ieri (marți, 27 ianuarie), de la prof. Corina Nicoară, conducătorul delegației bihorenilor.
Punct ochit, punct lovit: 13 participanți: șapte medalii și șase mențiuni
La cea de-a VI-a ediție a concursului interjudețean de chimie „Gheorghe Spacu”, de la Dej, județul Bihor a fost reprezentat de un lot de 13 gojdiști - toți fiind elevii dnei profesoare Anița Luncan. Și... absolut toți s-au întors victorioși (cu trei premii I, două premii II, două premii III și șase mențiuni). Radu Anton (din clasa a VIII-a A), Ioana Moga (din a XI-a B) și Copos Anca (a XII-a A) au cucerit medaliile de aur; Patric Teodorescu (X C) și Diana Butiri (XI B) – medalii de argint, iar Andreea Anton (VIII A) și Alina Todoca (IX C) – medalii de bronz. Cele șase mențiuni au fost obținute de: Sorana Pașcalău (VIII B), Ana Gui (IX C), Dan Mercea, Răzvan Panea și Diana Popovici ( toți trei din X B) și Alina Pîrv (din clasa a X F).
Dincolo de bucuria imensă a victoriei, chimiștii doamnei profesoare Anița Luncan au avut și revelația unei premiere: vizitarea unei saline, prilej cu care și-au încărcat bateriile pentru olimpiada națională de chimie, deoarece, următoarea confruntare va fi cea de la Arad (din 1- 8 februarie 2009) – etapa națională a Olimpiadei de chimie, unde lotul Bihorului va fi alcătuit din 15 olimpici: 14 gojdiști și un elev de la Liceul Teologic Penticostal „Betel” din Oradea.
25 de gojdiști calificați pentru națională!
Din câte am aflat ieri de la directorul colegiului, dl prof. Viorel Mititean, până la această oră, 25 de gojdiști s-au calificat pentru etapa națională a olimpiadelor școlare: 14 la chimie (Sorana Pașcalău, Diana Butiri, Copos Anca, Alina Pîrv, Diana Popovici, Ioana Moga, Andreea Anton, Ana Gui, Vlad Lazăr, Dan Mercea, Răzvan Panea, Patric Teodorescu, Radu Anton și Alina Todoca – toți, elevii dnei prof. Anița Luncan), patru la limba română (Luana Sîrca, Gulyaș Candia, Lavinia Trică și Vlad Muscă – elevii profesorilor Maricica Petrilă, Corina Păcurar și Viorel Chirilă), trei la fizică (Claudiu Oprea, Alina Pașca și Cristian Roșu – elevii doamnelor prof. Ana Poinar și Cristina Ignat), precum și patru la engleză (Andrei Ignat, Rinalda Fărăian, Olimpiu Horj și Paul Silaghi – elevii doamnelor prof. Raluca Balmoș, Lăcrămioara Þic și Viorica Tomescu).
Dar, conturile nu sunt nici pe departe încheiate, pentru că olimpiadele școlare sunt în plină desfășurare, iar la final, numărul olimpicilor gojdiști calificați pentru etapa națională poate fi dublu sau chiar mai mare, având în vedere că au mai rămas de desfășurat etape județene la olimpiadele de: mate, info, biologie, arte, socio-umane, astronomie, religie, germană, franceză, istorie-geografie...  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gojdiștii orădeni s-au întors acasă cu 17 premii și mențiuni.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:06:13 Ora standard a Europei de Est