Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tabăra de ranger

Elevii Șc. Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” din Oradea în

Tabăra de ranger

În perioada 29 iulie-3 august 2019, elevii Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre" din Oradea au participat într-o tabără de protecție a mediului în Valea Iadului.

În cadrul programului ,,Școala altfel'' din luna octombrie, cu ocazia unei activități de ecologizare alături de clasa a 5-a, la Rezervația naturală Pârâul Petea, l-am întâlnit pe domnul Andrei Togor, inginer piscicultor și ichtiolog, membru al echipei Aqua Crisius. El ne-a prezentat flora și fauna acestui habitat, ne-a oferit detalii despre proiectele care țin de reabilitarea acestei rezervații, despre munca asiduă pe care o desfășoară în vederea conservării faunei piscicole. Ne-a stârnit în așa măsură curiozitatea pentru activitățile interesante desfășurate în domeniul ecologic, încât am căutat posibilitatea colaborării, chiar și prin încheierea unui parteneriat între școală și asociația al cărei reprezentant este domnul inginer.
În urma obținerii parteneriatului, activitatea la care am fost invitați a fost expediția în Valea Iadului, ocazie cu care am descoperit informații despre specii valoroase ca: păstrăvul indigen, liliacul carpatin și racul bihorean, specii pe care le-am observat în mod direct prin colectarea acestora, iar prin efectuarea analizei apei, am aflat despre valorile chimice ale Crișului Repede.
Finalitatea excursiei a fost completarea unui chestionar în vederea evaluării cunoștințelor dobândite. Elevii care au avut cele mai multe răspunsuri corecte, au obținut premiul participării în tabăra de ranger.
În această tabără s-au organizat drumeții didactice, jocuri și competiții de autocunoaștere, de socializare, de creativitate, de recreere; activități ecologice de bune practici, ca de exemplu construirea în echipă a unui adăpost în pădurea de conifere în vederea protecției față de ploi, realizarea pe echipe a unor cuiburi de păsări, recunoașterea speciilor de plante și animale, tehnici de aprindere a focului.
Colectivul de organizatori al taberei reprezentat de animatori, voluntari, profesori și rangeri a coordonat cu mare profesionalism echipele de elevi proveniți din mai multe școli, întocmind un program complex, eficient și pe placul tuturor.
 Cățăratul pe peretele de stâncă (alpinism), sportul nautic cu bărci, kayace și canoe, bălăceala în apa de rău, drumețiile care vizau admirarea cascadelor și recunoașterea speciilor de plante și animale (salamandra, tritonul, vipera, broasca roșie de munte, năpârca, pinul, liliacul carpatin), dormitul în corturi, bunele practici de gospodărire cu pregătirea propriilor mese și prin colectarea selectivă a materiei, lecția de pescuit, de geologie și meteorologie, peisajul pitoresc îmbinat cu cântecul păsărilor, sunetul ploii și al apei curgătoare, râsetele copiilor cu ocazia zecilor de jocuri, cântecele din jurul focului de tabără, voia bună și prieteniile formate au creat atmosfera unei tabere de vis, de neuitat.
Am participat cu statut de diriginte, ca profesor de biologie, ca turist și tot ce mi-am dorit, s-au îndeplinit: să trăiesc aventuri, să asimilez informații și metode noi, să  cunosc oameni profesioniști, să-mi cunosc și depășesc limitele mele într-un mediu aproape sălbatic.
A fost o expediție fantastică care ne-a adus aminte cât de perfectă e natura, o experiență de neuitat, prin care am înțeles importanța conservării ei, o călătorie modelatoare de atitudini, prin care tabăra ne-a  apropiat să devenim rangeri conștienți de valorile naturii !
Mii de mulțumiri echipei Aqua Crisius!
Kincs Grete-Eva,
profesor de biologie
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Tabăra de ranger.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:29 Ora de vară a Europei de Est