Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primarul Ilie Bolojan a anunțat intenția construirii unui Cartier al Diasporei la Oradea

În cadrul conferinței dedicate Zilei Diasporei,

Primarul Ilie Bolojan a anunțat intenția construirii unui Cartier al Diasporei la Oradea

Miercuri, 14 august 2019, cu ocazia Zilei Diasporei, a avut loc în sala mare a Primăriei Oradea conferința ,,Oradea te așteaptă!".

Evenimentul a fost organizat de Primăria Oradea, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A în colaborare cu Fundația Romanian Business Leaders, prin RePatriot.
La conferință au luat cuvântul primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) Alina Silaghi, Managing Partener UNITH2B și unul dintre lderii RePatriot, Hilde Bradl, Lucian Rotar - Ambasador RePatriot în Franța, antreprenor în Franța și Oradea, Lidia Burluc - Senior Consultant Iceberg Consulting și Răzvan Cheregi - antreprenor și scriitor care a vorbit despre campania ,,Cumpără o carte, repatriază o familie, precum și reprezentanții Celestica, Plexus și Smartware, care au prezentat posibilitățile de angajare și oportunitățile pe care le oferă firmele pe care le reprezintă.
Informații online pentru românii plecați, care vor să se întoarcă în țară
Directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Alina Silaghi le-a vorbit celor prezenți despre site-ul recent lansat www.diasporadea.ro, care vine în sprijinul românilor care vor să se repatrieze, despre proiectul ,,Centrul de transfer tehnologic", dar și despre alte proiecte derulate, cele mai multe fiind pe educație.
Doamna Hilde Bradl, unul dintre liderii RePatriot, a prezentat în detaliu proiectul RePatriot, dar și platforma www.repatriot.ro care de asemenea vine în întâmpinarea românilor care vor să se întoarcă în țară, oferindu-le un ghid complet numit ,,Ghid de întoarcere acasă", care cuprinde toate informațiile cu privire la reînnoirea actelor, echivalarea și continuarea studiilor, servicii medicale și drepturi sociale. Tot pe acest site, românii plecați au acces la toate proiectele RePatriot și totodată pot cunoaște experiențele altor români întorși acasă.
Au urmat discuții interactive, în care românii repatriați în Oradea și-au împărtășit experiențele și au povestit despre oportunitățile pe care le-au găsit aici, dar și despre dificultățile pe care le-au întâmpinat.
Primăria Oradea va construi un Cartier al Diasporei
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre proiectele orașului care vizează diaspora românească.
Acesta a subliniat că la nivel național se întâmpină multe dificultăți în ceea ce privește forța de muncă, existând un deficit de forță de muncă, un deficit de  calitate a forței de muncă, dar și un deficit de mentalități.
Românii care au plecat în străinătate au fost influențați de mediul în care au ajuns, mulți s-au dezvoltat și au crescut din punct de vedere profesional, tocmai de aceea România trebuie să aibă politici naționale pentru a susține repatrierea românilor acasă.
,,Este importantă conservarea noastră ca identitate națională. Totodată, e cert că o parte din cei plecați din țară își pierd cu timpul identitatea și, în plus, duc lipsa unui confort mental (sufletesc). Astfel, pentru orașul nostru e important să devină unul din locurile din România pe care românii plecați în străinătate să îl identifice ca pe un loc unde pot, se pot întoarce și în care pot găsi condiții cât mai bune de viață. Realitatea locală ne arată că și în Oradea există un deficit de forță de muncă. O politică publică importantă este de a genera dezvoltare în oraș, pentru că unul dintre motivele importante ale migrației este componenta economică și instituțională", a precizat primarul Ilie Bolojan.
Primăria Oradea a dus în ultimii ani astfel de politici care să genereze dezvoltare economică și să facă orașul mai atractiv și caută în continuare soluții pentru atingerea acestui obiectiv.
Astfel, Primăria Oradea dorește ca până la finalul lunii septembrie să aducă pe masa Consiliului Local un proiect de hotărâre, o propunere pilot pentru a dezvolta în Oradea un mini-cartier al diasporei.
,,Avem în vedere ca, pe Str. Izvorului, în vecinătatea Spitalului TBC, unde avem o suprafață mare, de 7000 de mp de teren, azi abandonată, să dezvoltăm un Cartier al Diasporei. În acest moment se lucrează la parcelarea acestei suprafețe, urmând să fie realizat și un regulament care să prevadă concesionarea gratuită a mai multor locuri de casă pentru românii care au lucrat în străinătate și care pot dovedi acest lucru cu documente. Aceștia vor avea un termen pentru construcția casei, iar primăria se va angaja să introducă toate utilitățile necesare. După ce repatriații își vor stabili domiciliul în Oradea, vor avea și posibilitatea de a cumpăra acel teren. Dezvoltarea unui astfel de cartier va avea ca efect aducerea în Oradea de capital uman pregătit, care va deveni astfel și un model pentru vecinătăți, iar comportamentele vestice vor putea fi astfel multiplicate", a spus primarul Ilie Bolojan.
Deja, printr-un parteneriat public-privat, în zona delimitată de Cimitirul Rulikowski și Pârâul Peța, s-a dezvoltat un proiect de locuințe, în care dezvoltatori privați au construit mai multe apartamente de locuit, unele deja locuite, altele în diferite faze de construcție. În schimb, Primăria s-a angajat să realizeze utilitățile publice necesare.
La finalul conferinței a avut loc o vizită în Parcul Industrial Eurobusiness I, urmată de o vizită  la o companie cu tradiție în Oradea - Comau România. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:45:32 Ora standard a Europei de Est