Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primarul Ilie Bolojan a anunțat intenția construirii unui Cartier al Diasporei la Oradea

În cadrul conferinței dedicate Zilei Diasporei,

Primarul Ilie Bolojan a anunțat intenția construirii unui Cartier al Diasporei la Oradea

Miercuri, 14 august 2019, cu ocazia Zilei Diasporei, a avut loc în sala mare a Primăriei Oradea conferința ,,Oradea te așteaptă!".

Evenimentul a fost organizat de Primăria Oradea, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A în colaborare cu Fundația Romanian Business Leaders, prin RePatriot.
La conferință au luat cuvântul primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) Alina Silaghi, Managing Partener UNITH2B și unul dintre lderii RePatriot, Hilde Bradl, Lucian Rotar - Ambasador RePatriot în Franța, antreprenor în Franța și Oradea, Lidia Burluc - Senior Consultant Iceberg Consulting și Răzvan Cheregi - antreprenor și scriitor care a vorbit despre campania ,,Cumpără o carte, repatriază o familie, precum și reprezentanții Celestica, Plexus și Smartware, care au prezentat posibilitățile de angajare și oportunitățile pe care le oferă firmele pe care le reprezintă.
Informații online pentru românii plecați, care vor să se întoarcă în țară
Directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Alina Silaghi le-a vorbit celor prezenți despre site-ul recent lansat www.diasporadea.ro, care vine în sprijinul românilor care vor să se repatrieze, despre proiectul ,,Centrul de transfer tehnologic", dar și despre alte proiecte derulate, cele mai multe fiind pe educație.
Doamna Hilde Bradl, unul dintre liderii RePatriot, a prezentat în detaliu proiectul RePatriot, dar și platforma www.repatriot.ro care de asemenea vine în întâmpinarea românilor care vor să se întoarcă în țară, oferindu-le un ghid complet numit ,,Ghid de întoarcere acasă", care cuprinde toate informațiile cu privire la reînnoirea actelor, echivalarea și continuarea studiilor, servicii medicale și drepturi sociale. Tot pe acest site, românii plecați au acces la toate proiectele RePatriot și totodată pot cunoaște experiențele altor români întorși acasă.
Au urmat discuții interactive, în care românii repatriați în Oradea și-au împărtășit experiențele și au povestit despre oportunitățile pe care le-au găsit aici, dar și despre dificultățile pe care le-au întâmpinat.
Primăria Oradea va construi un Cartier al Diasporei
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre proiectele orașului care vizează diaspora românească.
Acesta a subliniat că la nivel național se întâmpină multe dificultăți în ceea ce privește forța de muncă, existând un deficit de forță de muncă, un deficit de  calitate a forței de muncă, dar și un deficit de mentalități.
Românii care au plecat în străinătate au fost influențați de mediul în care au ajuns, mulți s-au dezvoltat și au crescut din punct de vedere profesional, tocmai de aceea România trebuie să aibă politici naționale pentru a susține repatrierea românilor acasă.
,,Este importantă conservarea noastră ca identitate națională. Totodată, e cert că o parte din cei plecați din țară își pierd cu timpul identitatea și, în plus, duc lipsa unui confort mental (sufletesc). Astfel, pentru orașul nostru e important să devină unul din locurile din România pe care românii plecați în străinătate să îl identifice ca pe un loc unde pot, se pot întoarce și în care pot găsi condiții cât mai bune de viață. Realitatea locală ne arată că și în Oradea există un deficit de forță de muncă. O politică publică importantă este de a genera dezvoltare în oraș, pentru că unul dintre motivele importante ale migrației este componenta economică și instituțională", a precizat primarul Ilie Bolojan.
Primăria Oradea a dus în ultimii ani astfel de politici care să genereze dezvoltare economică și să facă orașul mai atractiv și caută în continuare soluții pentru atingerea acestui obiectiv.
Astfel, Primăria Oradea dorește ca până la finalul lunii septembrie să aducă pe masa Consiliului Local un proiect de hotărâre, o propunere pilot pentru a dezvolta în Oradea un mini-cartier al diasporei.
,,Avem în vedere ca, pe Str. Izvorului, în vecinătatea Spitalului TBC, unde avem o suprafață mare, de 7000 de mp de teren, azi abandonată, să dezvoltăm un Cartier al Diasporei. În acest moment se lucrează la parcelarea acestei suprafețe, urmând să fie realizat și un regulament care să prevadă concesionarea gratuită a mai multor locuri de casă pentru românii care au lucrat în străinătate și care pot dovedi acest lucru cu documente. Aceștia vor avea un termen pentru construcția casei, iar primăria se va angaja să introducă toate utilitățile necesare. După ce repatriații își vor stabili domiciliul în Oradea, vor avea și posibilitatea de a cumpăra acel teren. Dezvoltarea unui astfel de cartier va avea ca efect aducerea în Oradea de capital uman pregătit, care va deveni astfel și un model pentru vecinătăți, iar comportamentele vestice vor putea fi astfel multiplicate", a spus primarul Ilie Bolojan.
Deja, printr-un parteneriat public-privat, în zona delimitată de Cimitirul Rulikowski și Pârâul Peța, s-a dezvoltat un proiect de locuințe, în care dezvoltatori privați au construit mai multe apartamente de locuit, unele deja locuite, altele în diferite faze de construcție. În schimb, Primăria s-a angajat să realizeze utilitățile publice necesare.
La finalul conferinței a avut loc o vizită în Parcul Industrial Eurobusiness I, urmată de o vizită  la o companie cu tradiție în Oradea - Comau România. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:01 Ora de vară a Europei de Est