Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Carnavalul Florilor - ediția 50 la Debrecen, a 14-a la Oradea

Oradea - Debrecen

Carnavalul Florilor - ediția 50 la Debrecen, a 14-a la Oradea

Luni, 12 august 2019, în orașul Debrecen a avut loc o conferință de presă cu privire la ediția din acest an a Festivalului „Carnavalul Florilor".

La conferință au participat Florin Birta - viceprimarul Oradiei, Komolay Szabolcs - viceprimarul orașului Debrecen, Pásztor Sándor - președintele Consiliului Județean Bihor, Pajna Zoltán - președintele Consiliului Județean Hajdú-Bihar, dna Edit Bódor - directorul Főnix Event Organiser SRL.
Conferința de presă a fost deschisă de viceprimarul orașului Debrecen Komolay Szabolcs, gazda evenimentului, care a prezentat în detaliu modul de desfășurare a festivalului în orașul Debrecen, precum și semnificația evenimentului pentru locuitorii orașului.
„Carnavalul florilor din Debrecen este la o ediție aniversară: împlinim 50 de ani de existență. Primul eveniment de acest gen a avut loc în anul 1966; sărbătorind acest lucru, ne-am pregătit în mod special, am organizat peste 100 de evenimente, în intervalul 14-21 august peste 500 de programe urmând să fie organizate în Debrecen. Acesta este doar un număr aproximativ, deoarece sunt planificate evenimente majore precum: Festivalul pentru copii Galiba (6 zile), Grădina de bere cehă (1 săptămână), Dansează orașul (4 zile), o multitudine de programe culturale vor sta la dispoziția celor interesați, majoritatea evenimentelor fiind gratuite.
10 grupuri din Ungaria, 17 grupuri din străinătate cu aproximativ 2000 de participanți vor defila la carnaval. Vor veni dansatori din toate părțile lumii, începând din Japonia până în Columbia sau Italia, reprezentând în totalitate 14 națiuni.
Cu mare bucurie pot să vă anunț că vom continua și tradițiile legate de orașul Oradea, pentru a 14-a oară vor ajunge carele alegorice în municipiu și pentru a doua oară locuitorii județului Bihor vor putea admira și ei aceste statui florale", a menționat viceprimarul Komolay.
La rândul său, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, a declarat: ,,Mă bucur mult că și în acest an putem fi parteneri la acest minunat eveniment. Cu siguranță orașul nostru, ca și orașul Debrecen, beneficiază în urma acestui eveniment cultural important și consider că astfel de evenimente, organizate între două orașe înfrățite, au rolul și au menirea să ne unească și mai mult.  În 21 august aceste care alegorice minunate vor veni la Oradea, din păcate din cauza lucrărilor de infrastructură carele nu vor putea face turul orașului, dar vor fi prezente de la ora 12 la ora 19 în Piața Unirii, unde toți cei care vor dori vor putea să le admire. Am decis ca, începând de anul acesta, să mutăm evenimentul Zilelele Culturale Maghiare în această săptămână, o dată cu Carnavalul Florilor, deoarece dorim  pe această cale să întărim și mai mult relația dintre Oradea și Debrecen. Dorim ca cetățenii români de etnie maghiară să beneficieze de aceste evenimente din plin și dorim ca între România și Ungaria să nu existe granițe, cel puțin culturale".
La rândul lor, președinții celor două consilii județene au prezentat programul Carnavalului Florilor în județul Bihor. Astfel, după ce carele alegorice vor putea fi admirate în Oradea, în data de 22 august vor defila ajungând la Săcueni, oprind în localițățile Biharia, Tămășeu, Roșiori, Diosig, Săcueni. Carele alegorice vor poposi în fiecare localitate aproximativ 30 de minute, urmând ca în Săcueni să aibă loc și un spectacol de la ora 16.
În acest an vor fi prezente 6 care alegorice la Oradea, respectiv în Valea Ierului: carul cu Coroana Sfântului Ștefan, carul comun Oradea-Debrecen, care va reprezenta valorile culturale ale celor două orașe, simbolizate de doi dansatori populari din zona Beiușului respectiv din zona Debrecen, carul comun al celor două consilii județene, care se numește "Pâinea noastră de toate zilele", carul comun al orașelor Tojama (Japonia) și Debrecen, carul care îl simbolizează pe regele Sf. Ladislau, care a defilat și cu ocazia vizitei Papale în Miercurea Ciuc, precum și cel realizat de centrul comercial Forum din Debrecen.
La finalul conferinței de presă s-a făcut și o vizită în atelierele de lucru, unde carele sunt deja în pregătire pentru defilare. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:16:15 Ora standard a Europei de Est