Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Campionatul Național Școlar de Șah Elisabeta Polihroniade, echipe mixte, ediția a VII-a

Șahiștii Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” Oradea au participat la

Campionatul Național Școlar de Șah Elisabeta Polihroniade, echipe mixte, ediția a VII-a

În şcoala noastră, din 2012, şahul a devenit o ramură sportivă şi educativă, ştiind că Uniunea Europeană a elaborat în 2011 o recomandare cu privire la introducerea şahului în şcoli.

Datorită faptului că Szacsvay Imre, revoluţionarul din 1848 al cărui nume şcoala îl poartă, a fost un bun jucător de şah, mai avem acest aspect ,,Nome nest omen"...
Prin urmare, de șapte ani, organizăm concursuri de şah în şcoală, şi participăm la concursurile de şah; astfel am primit invitaţia de a lua parte la Campionatul Naţional Şcolar de Şah Elisabeta Polihroniade, echipe mixte, ediţia a VII-a, Bucureşti, 28-31 iulie 2019.
Echipele de șah din ciclul primar și gimnazial de la Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre" Oradea, care au participat la eveniment, în total 10 elevi și doi profesori, au fost: echipa ciclului primar (Markus Milán  III A, Váradi Kristóf  IV sbs, Csengeri-Bicsak Balázs IV sbs, Laboncz Vivien III sbs și Kulcsár Vilmos  II A), echipa ciclului gimnazial (Coroianu David VII A, Soós Balázs VII B, Soós Balázs VI C, Kulcsár Kamilla VC și Veres Napsugár VII B). Profesorii de educație fizică și sport (Bica Tünde și Tar Éva) care au însoţit participanţii au luat parte la cursuri de perfecţionare în şah. La acest campionat s-au înscris 19 echipe la clasele primare și 20 de echipe la clasele de gimnaziu. Rezultatele obținute de echipele școlii noastre au fost modeste la echipe, dar la individual Coroianu David a obținut locul 11, iar Markus Milán, locul 12. Concursul s-a desfășurat pe o perioadă de patru zile (trei zile a câte două runde, iar ultima zi,o rundă); în paralel s-a desfășurat cursul pentru profesori de obținere a atestatului de predare a șahului în școală.
La festivitatea de deschidere au fost prezenți: Vladimir Danilov, vicepreședintele F.R. Șah,  Alexander Kostiev, președinte I.S.C.U, GM Florin Gheorghiu și Dan Gabar, președintele Fundației GAMBIT Elisabeta Polihroniade. Programul de după runde a fost foarte încărcat prin vizitarea unor obiective turistice: primul obiectiv a fost cel din gară, la sosirea trenului  organizatorii ne-au întâmpinat și condus în sala de asteptare ,,Regală" care a fost deschis special pentru copiii șahiști, de sponsorul campionatului din acest an, CFR Călători; ,,Căruța cu paiațe" - grupul statuar din fața Teatrului Național, care reprezintă personaje cunoscute ale operelor lui I.L. Caragiale; ,,Simfonia Apei" din Piața Unirii, Cofetăria ,,Casa Capșa",  unde am revenit în fiecare zi și care va rămâne cea mai ,,dulce" amintire; Parcul Cișmigiu, unde elevii au experimentat hidrobicicleta; Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Istoria și străzile Centrului vechi și Librăriile Cărturești (cărți și suveniruri), precum și Palatul Parlamentului.
Gânduri pentru anul viitor ale elevilor: să se antreneze mai mult pentru a ocupa un loc fruntaș și vizitarea altor obiective turistice.
Școala noastră coordonează un proiect internaţional Erasmus+ pe tema şahului, deci avem mai multe posibilităţi pentru susţinerea şi dezvoltarea acestui minunat sport al minții.
Tar Éva,
profesor de educație fizică și sport
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Campionatul Național Școlar de Șah Elisabeta Polihroniade, echipe mixte, ediția a VII-a.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:32:00 Ora standard a Europei de Est