Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Campionatul Național Școlar de Șah Elisabeta Polihroniade, echipe mixte, ediția a VII-a

Șahiștii Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” Oradea au participat la

Campionatul Național Școlar de Șah Elisabeta Polihroniade, echipe mixte, ediția a VII-a

În şcoala noastră, din 2012, şahul a devenit o ramură sportivă şi educativă, ştiind că Uniunea Europeană a elaborat în 2011 o recomandare cu privire la introducerea şahului în şcoli.

Datorită faptului că Szacsvay Imre, revoluţionarul din 1848 al cărui nume şcoala îl poartă, a fost un bun jucător de şah, mai avem acest aspect ,,Nome nest omen"...
Prin urmare, de șapte ani, organizăm concursuri de şah în şcoală, şi participăm la concursurile de şah; astfel am primit invitaţia de a lua parte la Campionatul Naţional Şcolar de Şah Elisabeta Polihroniade, echipe mixte, ediţia a VII-a, Bucureşti, 28-31 iulie 2019.
Echipele de șah din ciclul primar și gimnazial de la Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre" Oradea, care au participat la eveniment, în total 10 elevi și doi profesori, au fost: echipa ciclului primar (Markus Milán  III A, Váradi Kristóf  IV sbs, Csengeri-Bicsak Balázs IV sbs, Laboncz Vivien III sbs și Kulcsár Vilmos  II A), echipa ciclului gimnazial (Coroianu David VII A, Soós Balázs VII B, Soós Balázs VI C, Kulcsár Kamilla VC și Veres Napsugár VII B). Profesorii de educație fizică și sport (Bica Tünde și Tar Éva) care au însoţit participanţii au luat parte la cursuri de perfecţionare în şah. La acest campionat s-au înscris 19 echipe la clasele primare și 20 de echipe la clasele de gimnaziu. Rezultatele obținute de echipele școlii noastre au fost modeste la echipe, dar la individual Coroianu David a obținut locul 11, iar Markus Milán, locul 12. Concursul s-a desfășurat pe o perioadă de patru zile (trei zile a câte două runde, iar ultima zi,o rundă); în paralel s-a desfășurat cursul pentru profesori de obținere a atestatului de predare a șahului în școală.
La festivitatea de deschidere au fost prezenți: Vladimir Danilov, vicepreședintele F.R. Șah,  Alexander Kostiev, președinte I.S.C.U, GM Florin Gheorghiu și Dan Gabar, președintele Fundației GAMBIT Elisabeta Polihroniade. Programul de după runde a fost foarte încărcat prin vizitarea unor obiective turistice: primul obiectiv a fost cel din gară, la sosirea trenului  organizatorii ne-au întâmpinat și condus în sala de asteptare ,,Regală" care a fost deschis special pentru copiii șahiști, de sponsorul campionatului din acest an, CFR Călători; ,,Căruța cu paiațe" - grupul statuar din fața Teatrului Național, care reprezintă personaje cunoscute ale operelor lui I.L. Caragiale; ,,Simfonia Apei" din Piața Unirii, Cofetăria ,,Casa Capșa",  unde am revenit în fiecare zi și care va rămâne cea mai ,,dulce" amintire; Parcul Cișmigiu, unde elevii au experimentat hidrobicicleta; Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Istoria și străzile Centrului vechi și Librăriile Cărturești (cărți și suveniruri), precum și Palatul Parlamentului.
Gânduri pentru anul viitor ale elevilor: să se antreneze mai mult pentru a ocupa un loc fruntaș și vizitarea altor obiective turistice.
Școala noastră coordonează un proiect internaţional Erasmus+ pe tema şahului, deci avem mai multe posibilităţi pentru susţinerea şi dezvoltarea acestui minunat sport al minții.
Tar Éva,
profesor de educație fizică și sport
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Campionatul Național Școlar de Șah Elisabeta Polihroniade, echipe mixte, ediția a VII-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:29 Ora de vară a Europei de Est