Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Zece seri de film sub cerul liber, în cea mai frumoasă lună de vară

9-18 august, Oradea Summer Film 2019

Zece seri de film sub cerul liber, în cea mai frumoasă lună de vară

Oradea Summer Film, unul din cele mai îndrăgite evenimente orădene, revine în Parcul Cetății Oradea în cea mai frumoasă lună de vară!

Evenimentul se află deja la a treia ediție, care se va desfășura în perioada 9-18 august 2019. Proiecțiile de film vor avea loc în fiecare seară de la ora 21.00, iar intrarea este liberă.
Timp de 10 zile, Parcul Cetății Oradea se va transforma într-un cinematograf în aer liber, unde ne vom bucura de filme bune și de vară alături de familie și prieteni. Atmosfera frumoasă a lunii august va fi întregită de hamace, beculețe, beanbags, însă îi așteptăm pe spectatori și cu păturicile proprii. Băuturile răcoritoare, înghețata, popcorn-ul sau delicioasele nachos, vor aduce un plus de savoare serilor noastre de film în aer liber.
Filme de autor aduse de la Cannes, Veneția și Berlin
Pe ecranul din Parcul Cetății vor fi proiectate timp de 10 zile filme din toată lumea, selectate din cele mai prestigioase festivaluri de film: Cannes, Veneția și Berlin.
De la Cannes vom vedea ,,California Dreamin'", de Cristian Nemenescu, ,,Sieranevada", de Cristi Puiu, ,,Western", de Valeska Grisebach, ,,Sub umbra părului sălbatic", de Nuri Bilge Ceylan, cel mai apreciat regizor turc contemporan și ,,Păsări călătoare", de Cristina Gallego și Ciro Guerra.
Titlurile provenite de la Festivalul de Film de la Veneția sunt: ,,First Reformed", regizat de Paul Schrader (regizat de scenaristul lui Martin Scorsese pentru cunoscutele filme ,,Taxi Driver" și ,,Raging Bull", nominalizat și la Oscar pentru Cel mai bun scenariu,), ,,Amanda", de Mikhaël Hers și ,,Copacul vrajbei noastre", de Hafsteinn Gunnar Sigurdsson.
De la Festivalul de Film de la Berlin vom vedea în data de 14 august filmul ,,Utoya: 22 iulie", regizat de Erik Poppe, film care prezintă dramele masacrului din tabăra de vară de pe insula Utoya din Norvegia.
Filmele pe care le vom urmări la această ediție sunt de origini diferite, provenind atât din Europa, cât și din Asia și America. Țările de origine ale filmelor: Franța, Islanda, Norvegia, Germania, Turcia, Statele Unite ale Americii și Columbia.
Un weekend dedicat filmului românesc
Primul weekend al evenimentului este dedicat filmului românesc, la fel ca și anul trecut.
Cele trei filme românești care vor deschide ediția a III-a Oradea Summer Film sunt: ,,California Dreamin' (Nesfârșit)" (2007), regizat de Cristian Nemescu, ,,Sieranevada" (2016) - ultimul film al lui Cristi Puiu și ,,Croaziera" (1981), al lui Mircea Daneliuc, produs în perioada regimului comunist.
Filmul de deschidere al evenimentului este de altfel și un omagiu adus regizorului român Cristian Nemescu, ,,California Dreamin'(Nesfârșit)", fiind singurul film de lungmetraj al regretatului regizor român care a decedat într-un tragic accident de mașină în 2006, înainte ca filmul să intre în montaj. Cu toate acestea, Casa de producție MediaPro Studios a finalizat montajul filmului, urmând ca filmul să fie recompensat cu premiul ,,Un certain regard" de la Cannes în 2007.
Conturi oficiale
Facebook: https://www.facebook.com/oradeasummerfilm/
Eveniment dedicat: https://www.facebook.com/events/412621276002597/
Instagram: https://www.instagram.com/oradea_summer_film/
Website: http://www.oradeasummerfilm.ro/
PROGRAM
Vineri, 9 august, ora 21.00  CALIFORNIA DREAMIN' (NESFÂRȘIT), România, 2007
Sâmbătă, 10 august, 21.00 SIERANEVADA, România, 2016
Duminică, 11 august, 21.00  CROAZIERA, România, 1981
Luni, 12 august, 21.00  AMANDA, Franța, 2018
Marți, 13 august, 21.00 COPACUL VRAJBEI NOASTRE, Islanda, 2018
Miercuri, 14 august, 21.00 UTOYA: 22 iulie, Norvergia, 2018
Joi, 15 august, 21.00  WESTERN, Germania, 2017
Vineri, 16 august, 21.00 SUB UMBRA PĂRULUI SĂLBATIC, Turcia, 2018
Sâmbătă, 17 august,  21.00 FIRST REFORMED, S.U.A, 2018
Duminică, 18 august, 21.00 PĂSĂRI CĂLĂTOARE, Columbia, 2018
*În cazul unor avertizări meteo de vreme nefavorabilă, proiecțiile programate pentru serile în cauză se vor anula. Informația va fi transmisă pe pagina de Facebook Oradea Summer Film, precum și în evenimentul dedicat Oradea Summer Film 2019.
ACCES ORADEA SUMMER FILM
_____________________
Oradea Summer Film este un eveniment cinematografic care promovează filmele de autor. Declinul cinematografelor de artă din întreaga lume a deviat parcursul acestor filme într-un sistem alternativ de distribuție în cadrul festivalurilor de film. Cineaștii-autori sunt apreciați pentru reinterpretarea sau deturnarea genurilor cinematografice convenționale prin abordări originale și perspective inteligente, filmografia lor având o recognoscibilă amprentă autorială.
Organizatori: Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul Primăriei Oradea și al Muzeului orașului Oradea - complex cultural (Cetatea Oradea).
Partener principal: Raiffeisen Bank România.
Prezentat de: Staropramen.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:31:47 Ora standard a Europei de Est