Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Toți” copiii Oradiei s-au adunat în Parcul 1 Decembrie

De Ziua Pământului

„Toți” copiii Oradiei s-au adunat în Parcul 1 Decembrie

Duminică, după ora 16.00, toate drumurile duceau în Parcul 1 Decembrie, la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Mondiale a Pământului. Pe platoul din fața statuii, era amplasat „Cartierul general”, de unde se dirija și se difuza totul, prin boxele Radio Transilvania.

Activitățile se derulau pe ateliere (vorba dnei inspectoare Georgeta Sadoveanu), atât pe platou, cât și pe aleile din jur, dispuse sub forma razelor de soare, în toate direcțiile. Răsfățații tuturor activităților au fost copiii. Ei au devenit atât obiectul, cât și subiectul, protagoniștii, dar și beneficiarii tuturor demersurilor întreprinse de armata de organizatori...

Pe platou, în  partea stângă, copiii și trecătorii erau invitați să-și lase (să scrie sau să deseneze) mesajul de Ziua Pământului pe coli mari de carton, tip poster, care apoi erau expuse spre a putea fi lecturate…
În dreapta, trei fetițe colorau dalele pavajului cu cretă colorată. Clovni și prințese, extratereștri, pisicuțe și șoricei se plimbau de acolo-acolo în mașinuțe, pe trotinete, triciclete sau biciclete. În spatele statuii, vreo patru băieți, cu două mingi, încercau zadarnic să bată mingea pentru că nu le-a mers din cauza fluxului de trecători și a circulației preșcolarilor motorizați. Părinții își pozau sau filmau odraslele care savurau vată pe băț. De la boxe, răzbătea o muzică dansantă, iar din când în când, se făceau anunțuri. La finalul unor concursuri, dl Mircea Bradu o invita pe dna prof. Dorina Szatmari să premieze câștigătorii. Pe două alei, asfaltul fusese parcelat pentru copiii care s-au înscris la concursul de desene pe asfalt. Picturile elaborate anterior, la orele de arte plastice, pe tema Zilei Mondiale a Pământului, erau expuse pe patru alei, prinse pe sfoară, precum hainele la uscat. Împătimiții rolelor așteptau cu sufletul la gură intrarea în concurs, sub privirile bicicliștilor nerăbdători să primească și ei undă verde. Era atâta lume peste tot în parc, încât te întrebai daca nu e cumva 1 Iunie, și dacă au mai rămas copii acasă, în fața televizorului sau monitorului.
După ora 19.30, organizatorii și parte din copii s-au mutat în Cetatea Oradea, unde dna prof. Nicoleta Pazmany, prof. Marin Bica și ing. Grațian Hoffer le-au pregătit surprize astronomice: o selecție „Discovery”, din cele mai bune o sută de filme documentare despre Pământ, precum și observații astronomice cu telescoapele Astroclubului „Meridian 0”.
Ovi DAN

 

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto, să vedeți ce s-a întâmplat în parc de Ziua Pământului (accesați De Ziua Pământului - 1 și 2, în total 46 de poze).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:19 Ora de vară a Europei de Est