Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Magic-Euro (2018-2020) - Mobilități care asigură garanția unui învățământ de calitate european, după un an de implementare

Proiectul Erasmus+

Magic-Euro (2018-2020) - Mobilități care asigură garanția unui învățământ de calitate european, după un an de implementare

În perioada 1.06.2018 - 31.01.2020 se derulează patru mobilități de dezvoltare profesională pentru 10 cadre didactice de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş, în cadrul proiectului Erasmus+, KA1/ educație școlară, cu numărul 2018-1-RO01-KA101-047528, „Magic-Euro (2018-2020) - Mobilităţi care asigură garanţia unui învăţământ de calitate european".

Scopul proiectului: Motivarea cadrelor didactice pentru dezvoltarea unor competențe transversale prin intermediul îmbunătățirii abilitaților de introducere în activitățile de învățare a metodelor activ-participative (formale, transdisciplinare) și de utilizare TIC, în vederea creșterii calității actului educațional, condiție necesară pentru combaterea fenomenelor de abandon școlar sau violență, facilitând o carieră de succes pentru toți elevii.
Mobilitățile cadrelor didactice au avut/ vor avea loc în Spania (mobilităţile I şi II) şi Italia (mobilităţile III şi IV).
Mobilitatea I  - cursul „Creativity in Teaching and Learning using ITC: The Digital Classroom", instituţia organizatoare Cervantes Training, SL. Destinația - Alcalá de Henares- Madrid- Spania; participă trei profesori, perioada - 24-30.11.2018.
Mobilitatea II - cursul „Coaching in educational contexts to reduce early school leaving", instituţia organizatoare Cervantes Training, SL, destinația - Alcalá de Henares- Madrid- Spania; participă doi profesori; perioada - 2-8.03.2019
Mobilitatea III - cursul „Outdoor education: a new way of teaching and learning", instituţia organizatoare IFOM, Bolognia; destinația - Bolognia - Italia; participă doi profesori, perioada - 23-29.06.2019
Mobilitatea IV - cursul „Bullying Prevention Training Course", instituţia organizatoare Europe For All, Milano; destinația - Milano - Italia; participă trei profesori, perioada - 7-13.07.2019
Activitățile post mobilitate care s-au desfășurat/ se vor desfășura sunt:
M1.Cursul „Creativity in Teaching and Learning using ITC: The Digital Classroom (în primele două luni): 1.Raport al mobilității-suport teoretic (1)/ împreună; 2.Lecții demonstrative (3)/ independent; 3.Activități interdisciplinare împreună cu colegi ce nu au participat direct la mobilități(3)/independent; (în primele șase luni) Mentorat și inițierea de proiecte/ evenimente eTwinning
M2.Cursul „Coaching in educational contexts to reduce early school leaving (în primele 2 luni):1.Raport al mobilității-suport al mobilității (1)/ împreună; 2.Ateliere de lucru cu prof. diriginți(2)/independent; 3.Ateliere de lucru coordonate de diriginți pentru elevii cu risc de abandon școlar și cei predispuși la acte de violență (2) (în primele șase luni) Mentorat și inițierea de proiecte eTwinning.
M3.Cursul „Outdoor education: a new way of teaching and learning" (în primele două luni): 1.Raport al mobilității (1); 2.Lecții demonstrative(2); 3.Activități interdisciplinare împreună cu colegi ce nu au participat direct la mobilități(2); (în primele șase luni) Mentorat și inițierea de proiecte eTwinning.
M4. „Bullying Prevention Training Course" (în primele două luni): 1.Raport al mobilității (1); 2.Ateliere de lucru cu prof. diriginți(3); 3.Ateliere de lucru coordonate de diriginți pentru elevii cu risc de abandon școlar și cei predispuși la acte de violență(3); (în primele șase luni) Mentorat și inițierea de proiecte eTwinning.
La proiect vor participa direct 10 profesori care au nevoie de competențe suplimentare pentru a răspunde priorităților școlii și a fi îndeplinite obiectivele proiectului. Prin proiect urmărim atingerea performanței, atât la nivel de specialitate, cât și la nivel de instituție.          
Beneficiarii indirecți vor fi toți salariații, precum și cei direcți, elevii școlii.
Rezultatele preconizate în urma implementării proiectului sunt: reducerea cu 5% a absenteismului/faptelor antisociale monitorizate prin numărul notelor la purtare și PV de constatare a abaterilor disciplinare; cinci strategii didactice/proceduri care contribuie la îmbunătățirea unei serii de competențe ale profesorilor; va fi valorificat spiritul creativ al profesorilor școlii, care, înțelegând alte culturi și sisteme educaționale, își vor diversifica modul de predare-evaluare, conform standardelor europene; profesorii vor implementa 20 de activități (vizibile pe site-ul școlii și al proiectului) axate pe nevoile individuale ale elevilor, vor susține activități interdisciplinare în care vor antrena alți cinci profesori din școală; intensificarea cooperărilor cu școli din străinătate.
Proiectul este în a 14-a lună de implementare. Echipa de implementare, prin managerul proiectului, a menținut o permanentă legătură cu responsabilul ANPCDEP.
Considerăm că investiția în resursa umană de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" va fi un beneficiu pentru școală, actorii principali ai școlii, comunitate în general.
Site-ul proiectului: https://sites.google.com/site/magiceuroerasmus/ 
Prof. Jemima Feneși
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Magic-Euro (2018-2020) - Mobilități care asigură garanția unui învățământ de calitate european, după un an de implementare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:25 Ora de vară a Europei de Est