Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Peste 40 de elevi ai Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, beneficiari de mobilități transnaționale prin Erasmus+

Stagii de practică în Portugalia

Peste 40 de elevi ai Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, beneficiari de mobilități transnaționale prin Erasmus+

Erasmus+ este un program al Uniunii Europene prin intermediul căruia tineri din fiecare colț al Uniunii beneficiază de oportunități pe plan educațional și profesional.

Erasmus + oferă oportunităţi pentru elevii din şcoli profesionale, licee şi şcoli postliceale  de a se forma profesional şi/sau de a dobândi experienţă la locul de muncă, experienţă care să le permită, de asemenea, dezvoltarea  de  noi abilităţi  şi  competenţe  de  comunicare  într-o limbă străină. Stagiile de formare profesională în altă ţară îmbunătăţesc procesul de tranziţie de la educaţie şi formare către piaţa muncii consolidând în acelaşi timp cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale.
Prin intermediul acestui program, 42 de elevi ai Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș" Beiuș au beneficiat de oportunitatea dezvoltării pe plan profesional prin stagii de practică în Portugalia, în companii și centre de formare specifice calificării lor și au beneficiat de curs de limba engleză pe platforma lingvistică OLS și de vizite culturale în țara parteneră.
Grupul-țintă a fost constituit din elevi aflaţi în formare iniţială din clasa a X-a, din cadrul învătământului profesional - pentru calificările Comerciant-vânzător şi Mecanic maşini şi utilaje în industrie (domeniu nou introdus în proiect), de unde au fost selecţionați 32 de participanţi, iar din învăţământului liceal - calificarea Tehnician în industria alimentară, au fost selecționați 10 participanți.
Mobilitățile s-au derulat pe trei fluxuri pentru a facilita pregătirea elevilor în cadrul unităților de practică și în centru de formare profesională: Fluxul 1: 16 elevi din clasa a X-a învăţământ profesional, calificarea Mecanic maşini şi utilaje în industrie, perioada mobilităţii  26.11.2018 - 14.12.2018 - doi profesori însoțitori și-au desfășurat activitatea în Lisabona la CENTRO DE FORMACAO PROFISSIONAL DAINDUSTRIA METALURGICA E METALOMECANICA; Fluxul 2: 10 elevi din clasa a X-a, învăţământ liceal, calificarea Tehnician în industria alimentară, perioada mobilităţii 11.02.2019 - 1.03.2019 - un profesor însoțitor, și-au desfășurat activitatea în localitatea Montijo la PANDARIA DA ATALAIA și E.LECLERC; Fluxul 3:  16 elevi din clasa X-a învăţământ profesional, calificarea Comerciant-vânzător, perioada mobilităţii 6.05.2019 -24.05.2019 - doi profesori însoțitori, și-au desfășurat activitatea în localitatea Montijo la E.LECLERC.
Prin intermediul acestui proiect, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" a construit o punte de colaborare cu agenții economici, integrându-și elevii beneficiari ai experiențelor de mobilitate profesională pe piața muncii, într-un mediu distinct, sub incidența unor noi competențe benefice statutului lor profesional. Elevii s-au declarat încântați de experiențele profesionale dobândite, valorificând fiecare nouă deprindere în traseul lor educațional și profesional, susține prof. ec. Claudia-Florina Cighir.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Peste 40 de elevi ai Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, beneficiari  de mobilități  transnaționale prin Erasmus+

Trimite email
marți, 4 februarie 2025, 04:02:05 Ora standard a Europei de Est