Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Erasmus+, împreună în Europa

Speranță pentru Educația Românească la C.N. ,,Octavian Goga” Marghita

Erasmus+, împreună în Europa

În perioada 6.05.2019 - 11.05.2019, s-a desfășurat cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+, cu titlul S.P.E.R.- Speranță pentru Educația Românească (2018-1-RO01-KA101-047947), constând într-o activitate job shadowing la Istituto Comprensivo Statale ,,Cesare Giulio Viola" Taranto, Italia.

La această activitate au participat șapte cadre didactice (de la Colegiul Național ,,Octavian Goga" Marghita): Rodica Ursan, Sanda Bule, Mihaiela Gergely, Ioana Bențe, Cosmin Patca, Marcel Emil Sas Adăscăliții, directorul instituției, și coordonatorul pentru proiecte și programe comunitare, Loredana Braia.
Obiectivele mobilității au constat în observarea și învățarea unor metode moderne de predare și management al clasei, împărtășirea unor cunoștințe și experiențe legate de educația din cele două școli; găsirea unor soluții comune de rezolvare a problemelor întâmpinate în derularea procesului instructiv-educativ; dezvoltarea unui plan de cooperare viitoare între cele două școli.
Delegația română a fost primită cu mult entuziasm, atât de colegii italieni, cât și de elevi. Programul a fost unul intens, derulându-se zilnic, între orele 9.00-17.00 și a cuprins vizite la fiecare dintre cele trei clădiri în care școala își desfășoară activitatea, lecții deschise la toate nivelurile: grădiniță, școală primară și gimnaziu, prezentări pe teme legate de sistemul de învățământ italian, oferta formativă și curriculum-ul vertical dezvoltat de institut, integrarea copiilor cu nevoi speciale, proiecte extrașcolare și extracurriculare, precum și proiecte cu finanțare europeană, discuții comparative privind managementul instituțiilor, organizarea administrativă și catalogul electronic, dezbateri, mese rotunde pe diferite teme de interes.
Participanții la mobilitate au fost impresionați de interesul pe care profesorii italieni îl acordă utilizării metodelor inovative de predare/învățare și ponderea pe care acestea o au în paleta metodelor utilizate, dotarea claselor cu tehnologie modernă, dezinvoltura elevilor,  multitudinea proiectelor care se derulează în școala italiană, volumul mare de muncă al cadrelor didactice și al departamentelor administrative ale școlii, colaborarea strânsă dintre profesori.
În această perioadă, orașul Taranto s-a aflat în plină sărbătoare dedicată patronului spiritual, San Cataldo, prilej care a favorizat contactul participanților cu tradițiile și cultura locală. Au avut loc procesiuni pe mare și pe uscat, jocuri medievale, expoziții de produse artizanale, degustări de mâncăruri tradiționale. Activitățile culturale au inclus și vizitarea Castelului aragonez, simbolul orașului, a muzeului arheologic MArTa, a plajei Saturo, locul în care au debarcat coloniștii greci, în sec. VII î.Hr și au fondat orașul Taranto și au culminat cu vizitarea orașului de piatră, Matera, capitala europeană a culturii în anul 2019.
A fost o săptămână foarte plină, o perioadă în care, alături de dezvoltarea competențelor profesionale și lingvistice, s-au deschis suflete și minți, s-au schimbat percepții, s-au dărâmat preconcepții, s-au  pus bazele unor prietenii și a colaborării viitoare între cele două școli, e de părere Loredana Braia, coordonatorul de proiect.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:01 Ora de vară a Europei de Est