Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Poezia e în cetate!

26 - 28 iulie 2019, în Cetatea Oradea, prima ediție Citadel Delivery Oradea

Poezia e în cetate!

Inspirată și susținută de evenimentul-manifest Street Delivery, care livrează străzile înapoi către pietoni, nu doar către mașinile lor, prima ediţie Citadel Delivery va fi creată la Oradea prin poezie pentru a reda Cetatea orădenilor, care să o redescopere şi să o compună, introducând-o din nou în peisajul cotidian ca un rezultat al inspiraţiei cetățenilor.

Vă invităm de pe 26 pe 28 iulie 2019 să transformăm Cetatea Oradei prin personificări, metafore, comparații, epitete și figuri de stil. Să-i dăm ritm și rimă, să o transformăm în versuri și imagini artistice, să devenim împreună euri lirice, noi toți, cei care-i vom trece pragul. Împreună îi vom compune tabloul poetic și vom păși pe câmpul semantic, cu scenarii pregătite pentru a-i da viaţă şi culoare.
La poésie est dans la rue, iar la Oradea poezia e în Cetate! Prin urmare, am strâns o gamă variată de ateliere și proiecte artistice, arhitecturale, teatrale, literare, de mediu și sport, atât pentru adulți cât și pentru cei mici. Serile vor continua cu muzică live, proiecții de film, teatru și DJ seturi.
Prima ediție Citadel Delivery este organizată de Fundația Cărturești împreună cu Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), în parteneriat cu Ordinul Arhitecților Bihor și Manifest pentru Oradea, cu sprijinul Primăriei Oradea, având ca sponsori naționali pe George, primul banking inteligent (o inovație BCR), și Corona, berea oficială a evenimentului.
PROGRAM
Programul general va integra în cadrul său o serie de ateliere tematice care se vor desfășura în toate cele trei zile de eveniment, în intervalul orar 10-18.00. Acestea sunt:
Teatru : - Patzan Poetry - Studio Act - Diagonele poeziei în spațiu - Toth Tunde & Dimeny Levente - actori ai Teatrului Szigligeti Oradea
Artă
- Eu, așa cum sunt - atelier de grafică și ilustrații - Dafina Bușu
- Atelier de caligrafie modernă - Denisa Popa
Cuvinte, lectură & literatură
- Poezia și rolul ei în societate - Slam poetry - Salvatorii de cărți
- Versuri pe lampione - Salvatorii de cărți
- Silent Poetry
- wered by Tatratea & CărtureștiSchoppel Cut - atelier creativ - Atelierul de poezie „Cotloane citadine, cotloanele din tine" - Mihok Tamas
- Școala de Sonet - Poeți bihoreni pe muzică - Fundația Rock Filarmonica Oradea
Design
- Fashion as Poetry - Andrea Szanto
Mediu & Sport
- 3R: Reciclează, Reutilizează, Reinventează, - Federația Tinerilor din Bihor
- Dor de sport - by Decathlon
Kids
- Prima mea carte cu poezii - Salvatorii de cărți
- Poetry Hunt - Cărturești
- Să ne jucăm că facem artă - Vianu Mureșan
*** Ritmul poeziei Citadel vine Dinsubsol - Sergiu Albui, Strigoi, Robinski, Crisstia & Axel
Vineri, 26 iulie
17.30 - Vers de deschidere: Cristian Neagoe, Maria Scripcă & Mihai Jurcă
18.00 - Poetry shot: Antonio Doda
18.15 - Spațiu public ca ,,poezie"
Ordinul Arhitecților din România filiala Bihor: invitați: Ștefan Ghenciulescu (arhitect, redactor-șef revista Zeppelin), Ștefan Paskucz (arhitect, președintele Comisiei Zonale a Monumentelor), Cristian Culiciu (istoric în cadrul Muzeului Țării Crișurilor) & Adrian Hatos (sociolog, prof. doctor la Universitatea Oradea)
20.00 - Poetry Quiz - by Cărturești
21.00 - Concert Zimbru
22.00 Proiecții de scurtmetraj (curatoriate de Docuart )
Sâmbătă, 27 iulie
11.00 - Poetry shot: Vasile Leac & Vlad Mureșan
18.00 - Poetry Performance cu Mihok Tamas, Florentin Popa, Elena Boldor, Andrei Pintea, Valeriu A. Cuc
19.00 - Studio Act - Impro Patzan Show
20.00 - Concert Adam's Nest
21.00 - Concert The Kryptonite Sparks
22.00 - Proiecții de film - Animated Poetry (curatoriate de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie anim'est)
Duminică, 28 iulie
17.00 - Vernisaj - picturile Sophiei Leopold: Dezbateri despre potențialul artistic al copiilor
18.00 - Decernarea premiilor Slam Poetry - Salvatorii de cărți
19.00 - Dj set: Sebastian Dubase
20.00 - Concert: Astro Générale
21.00 - Concert Falling Heads
22.00 - Proiecții de scurtmetraj (curatoriate de Docuart )

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:28:42 Ora standard a Europei de Est