Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Poezia e în cetate!

26 - 28 iulie 2019, în Cetatea Oradea, prima ediție Citadel Delivery Oradea

Poezia e în cetate!

Inspirată și susținută de evenimentul-manifest Street Delivery, care livrează străzile înapoi către pietoni, nu doar către mașinile lor, prima ediţie Citadel Delivery va fi creată la Oradea prin poezie pentru a reda Cetatea orădenilor, care să o redescopere şi să o compună, introducând-o din nou în peisajul cotidian ca un rezultat al inspiraţiei cetățenilor.

Vă invităm de pe 26 pe 28 iulie 2019 să transformăm Cetatea Oradei prin personificări, metafore, comparații, epitete și figuri de stil. Să-i dăm ritm și rimă, să o transformăm în versuri și imagini artistice, să devenim împreună euri lirice, noi toți, cei care-i vom trece pragul. Împreună îi vom compune tabloul poetic și vom păși pe câmpul semantic, cu scenarii pregătite pentru a-i da viaţă şi culoare.
La poésie est dans la rue, iar la Oradea poezia e în Cetate! Prin urmare, am strâns o gamă variată de ateliere și proiecte artistice, arhitecturale, teatrale, literare, de mediu și sport, atât pentru adulți cât și pentru cei mici. Serile vor continua cu muzică live, proiecții de film, teatru și DJ seturi.
Prima ediție Citadel Delivery este organizată de Fundația Cărturești împreună cu Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), în parteneriat cu Ordinul Arhitecților Bihor și Manifest pentru Oradea, cu sprijinul Primăriei Oradea, având ca sponsori naționali pe George, primul banking inteligent (o inovație BCR), și Corona, berea oficială a evenimentului.
PROGRAM
Programul general va integra în cadrul său o serie de ateliere tematice care se vor desfășura în toate cele trei zile de eveniment, în intervalul orar 10-18.00. Acestea sunt:
Teatru : - Patzan Poetry - Studio Act - Diagonele poeziei în spațiu - Toth Tunde & Dimeny Levente - actori ai Teatrului Szigligeti Oradea
Artă
- Eu, așa cum sunt - atelier de grafică și ilustrații - Dafina Bușu
- Atelier de caligrafie modernă - Denisa Popa
Cuvinte, lectură & literatură
- Poezia și rolul ei în societate - Slam poetry - Salvatorii de cărți
- Versuri pe lampione - Salvatorii de cărți
- Silent Poetry
- wered by Tatratea & CărtureștiSchoppel Cut - atelier creativ - Atelierul de poezie „Cotloane citadine, cotloanele din tine" - Mihok Tamas
- Școala de Sonet - Poeți bihoreni pe muzică - Fundația Rock Filarmonica Oradea
Design
- Fashion as Poetry - Andrea Szanto
Mediu & Sport
- 3R: Reciclează, Reutilizează, Reinventează, - Federația Tinerilor din Bihor
- Dor de sport - by Decathlon
Kids
- Prima mea carte cu poezii - Salvatorii de cărți
- Poetry Hunt - Cărturești
- Să ne jucăm că facem artă - Vianu Mureșan
*** Ritmul poeziei Citadel vine Dinsubsol - Sergiu Albui, Strigoi, Robinski, Crisstia & Axel
Vineri, 26 iulie
17.30 - Vers de deschidere: Cristian Neagoe, Maria Scripcă & Mihai Jurcă
18.00 - Poetry shot: Antonio Doda
18.15 - Spațiu public ca ,,poezie"
Ordinul Arhitecților din România filiala Bihor: invitați: Ștefan Ghenciulescu (arhitect, redactor-șef revista Zeppelin), Ștefan Paskucz (arhitect, președintele Comisiei Zonale a Monumentelor), Cristian Culiciu (istoric în cadrul Muzeului Țării Crișurilor) & Adrian Hatos (sociolog, prof. doctor la Universitatea Oradea)
20.00 - Poetry Quiz - by Cărturești
21.00 - Concert Zimbru
22.00 Proiecții de scurtmetraj (curatoriate de Docuart )
Sâmbătă, 27 iulie
11.00 - Poetry shot: Vasile Leac & Vlad Mureșan
18.00 - Poetry Performance cu Mihok Tamas, Florentin Popa, Elena Boldor, Andrei Pintea, Valeriu A. Cuc
19.00 - Studio Act - Impro Patzan Show
20.00 - Concert Adam's Nest
21.00 - Concert The Kryptonite Sparks
22.00 - Proiecții de film - Animated Poetry (curatoriate de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie anim'est)
Duminică, 28 iulie
17.00 - Vernisaj - picturile Sophiei Leopold: Dezbateri despre potențialul artistic al copiilor
18.00 - Decernarea premiilor Slam Poetry - Salvatorii de cărți
19.00 - Dj set: Sebastian Dubase
20.00 - Concert: Astro Générale
21.00 - Concert Falling Heads
22.00 - Proiecții de scurtmetraj (curatoriate de Docuart )

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:08 Ora de vară a Europei de Est