Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Poezie, pictură şi pian, într-o seară culturală de excepţie!

Joi, 27 iunie

Poezie, pictură şi pian, într-o seară culturală de excepţie!

Un eveniment cultural înnobilat de cele trei arte absolute - poezia, muzica şi pictura - s-a conturat joi, 27 iunie 2019, la Curtea de Argeş, bucurându-se de prezenţa mai multor protagonişti străini, care au fost ,,sarea şi piperul" întâlnirii.

Poezie, pictură şi pian, într-o seară culturală de excepţie!Denumit generic ,,Festival internaţional al artelor" de către organizator (acad. Gheorghe Păun, redactor-şef al publicaţiei ,,Curtea de la Argeş"), momentul găzduit de Centrul de Cultură şi Arte ,,George Topîrceanu" i-a alăturat pentru publicul argeşean pe următorii: artistul plastic Barbara Walder (Liechtenstein), Germain Droogerbroodt (Belgia), Anna Keiko (China), Gabriela Căluţiu Sonnenberg (Spania) şi Maria Calleya (din Bucureşti, dar cu origini argeşeano-spaniole). Sub semnul celor trei ,,P" - Poezie, Pictură şi Pian, seara a debutat cu o conchisă introducere realizată de acad. Gheorghe Păun, moderatorul evenimentului. Din partea locului, ca ambasadori ai culturii şi tradiţiilor argeşene, au fost prezenţi meşterul popular Ioan Rodoş, de la Nucşoara şi Maria Plopeanu, de la Coşeşti, doamnă a iilor argeşene. Pintre oaspeţi s-au mai numărat: regizorul Şerban Marinescu, familia de pictori Meiloiu, scriitoarea Mona Vâlceanu, profesorii şi scriitorii Lucian Costache şi George Baciu, pictorul Ion Aurel Gârjoabă, scriitoarea Raia Rogac de la Chişinău, scriitorul Virgil Ciuca (basarabofil), artista ikebana Paula Fulga, preotul Nicolae Popescu (împreună cu încă trei clerici) şi alţii.
Întrucât această întâlnire s-a derulat în ambianţa lucrărilor de artă ale Barbarei Walder, aceasta a venit cu un moment de un lirism profund şi foarte sugestiv prin care şi-a descris unul dintre tablourile expuse pe simezele de la C.C.A. - ,,Cântecul Balenei". Mai apoi, Germain Droogerbroodt, scriitor de origine flamandă, a fost prezentat succint de către Gabriela Căluţiu Sonnenberg (traducătoare). Din discursul acesteia vom consemna faptul că s-a spus că Germain este ,,un om al păcii, ce dovedeşte maturitate poetică", ,,un poet nomad", întrucât a călătorit de 50 de ori în India, de 60 de ori în China şi în nenumărate alte ţări. Acesta are deja trei volume publicate în limba română şi este foarte apreciat în China, datorită abordării curentului taoist (un soi de sinteză între Orient şi Occident, o sinteză a naturii, o încercare de încapsulare a secundei, a eternităţii timpului). Acompaniat de pianul Mariei Calleya (care a asigurat pauze muzicale pe durata întregului eveniment), poetul a lecturat 10 creaţii lirice în limba sa natală, acestea fiind citite în traducere de către Gabriela Căluţiu Sonnenberg. Paula Fulga a avut daruri pentru fiecare dintre protagoniştii evenimentului - câte un aranjament floral personalizat, care a şi fost detaliat în plan simbolic de către aceasta. Anna Keiko, preşedinte al unui cenaclu literar chinez cu ,,doar" 10.000 de membri, a apărut în peste 50 de publicaţii internaţionale de renume şi are peste 1.000 de poezii scrise şi traduse în diferite limbi. În cadrul evenimentului, ea şi-a prezentat ,,cartea" intitulată ,,Cuvintele din somn", care, de fapt, conţine un singur poem, tradus în 21 de limbi. ,,Un poem istovitor de tradus, dificil de interpretat, dar care lasă să se întrevadă un dor de libertate înăbuşit" - a fost descrierea, pe scurt, a Gabrielei Căluţiu Sonnenberg. Către final, oaspeţii s-au bucurat de un recital de poezie în limbile flamandă şi chineză, cu traduceri în română, engleză, italiană, spaniolă etc. Seara a primit o notă aparte de lirism din partea micii corale conduse de pr. Nicolae Popescu, cu melodii pe versuri de Mihai Eminescu, dar şi din repertoriul bisericesc.
Cristina Dincuţă
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Poezie, pictură şi pian, într-o seară culturală de excepţie!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:37:06 Ora standard a Europei de Est