Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Poezie, pictură şi pian, într-o seară culturală de excepţie!

Joi, 27 iunie

Poezie, pictură şi pian, într-o seară culturală de excepţie!

Un eveniment cultural înnobilat de cele trei arte absolute - poezia, muzica şi pictura - s-a conturat joi, 27 iunie 2019, la Curtea de Argeş, bucurându-se de prezenţa mai multor protagonişti străini, care au fost ,,sarea şi piperul" întâlnirii.

Poezie, pictură şi pian, într-o seară culturală de excepţie!Denumit generic ,,Festival internaţional al artelor" de către organizator (acad. Gheorghe Păun, redactor-şef al publicaţiei ,,Curtea de la Argeş"), momentul găzduit de Centrul de Cultură şi Arte ,,George Topîrceanu" i-a alăturat pentru publicul argeşean pe următorii: artistul plastic Barbara Walder (Liechtenstein), Germain Droogerbroodt (Belgia), Anna Keiko (China), Gabriela Căluţiu Sonnenberg (Spania) şi Maria Calleya (din Bucureşti, dar cu origini argeşeano-spaniole). Sub semnul celor trei ,,P" - Poezie, Pictură şi Pian, seara a debutat cu o conchisă introducere realizată de acad. Gheorghe Păun, moderatorul evenimentului. Din partea locului, ca ambasadori ai culturii şi tradiţiilor argeşene, au fost prezenţi meşterul popular Ioan Rodoş, de la Nucşoara şi Maria Plopeanu, de la Coşeşti, doamnă a iilor argeşene. Pintre oaspeţi s-au mai numărat: regizorul Şerban Marinescu, familia de pictori Meiloiu, scriitoarea Mona Vâlceanu, profesorii şi scriitorii Lucian Costache şi George Baciu, pictorul Ion Aurel Gârjoabă, scriitoarea Raia Rogac de la Chişinău, scriitorul Virgil Ciuca (basarabofil), artista ikebana Paula Fulga, preotul Nicolae Popescu (împreună cu încă trei clerici) şi alţii.
Întrucât această întâlnire s-a derulat în ambianţa lucrărilor de artă ale Barbarei Walder, aceasta a venit cu un moment de un lirism profund şi foarte sugestiv prin care şi-a descris unul dintre tablourile expuse pe simezele de la C.C.A. - ,,Cântecul Balenei". Mai apoi, Germain Droogerbroodt, scriitor de origine flamandă, a fost prezentat succint de către Gabriela Căluţiu Sonnenberg (traducătoare). Din discursul acesteia vom consemna faptul că s-a spus că Germain este ,,un om al păcii, ce dovedeşte maturitate poetică", ,,un poet nomad", întrucât a călătorit de 50 de ori în India, de 60 de ori în China şi în nenumărate alte ţări. Acesta are deja trei volume publicate în limba română şi este foarte apreciat în China, datorită abordării curentului taoist (un soi de sinteză între Orient şi Occident, o sinteză a naturii, o încercare de încapsulare a secundei, a eternităţii timpului). Acompaniat de pianul Mariei Calleya (care a asigurat pauze muzicale pe durata întregului eveniment), poetul a lecturat 10 creaţii lirice în limba sa natală, acestea fiind citite în traducere de către Gabriela Căluţiu Sonnenberg. Paula Fulga a avut daruri pentru fiecare dintre protagoniştii evenimentului - câte un aranjament floral personalizat, care a şi fost detaliat în plan simbolic de către aceasta. Anna Keiko, preşedinte al unui cenaclu literar chinez cu ,,doar" 10.000 de membri, a apărut în peste 50 de publicaţii internaţionale de renume şi are peste 1.000 de poezii scrise şi traduse în diferite limbi. În cadrul evenimentului, ea şi-a prezentat ,,cartea" intitulată ,,Cuvintele din somn", care, de fapt, conţine un singur poem, tradus în 21 de limbi. ,,Un poem istovitor de tradus, dificil de interpretat, dar care lasă să se întrevadă un dor de libertate înăbuşit" - a fost descrierea, pe scurt, a Gabrielei Căluţiu Sonnenberg. Către final, oaspeţii s-au bucurat de un recital de poezie în limbile flamandă şi chineză, cu traduceri în română, engleză, italiană, spaniolă etc. Seara a primit o notă aparte de lirism din partea micii corale conduse de pr. Nicolae Popescu, cu melodii pe versuri de Mihai Eminescu, dar şi din repertoriul bisericesc.
Cristina Dincuţă
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Poezie, pictură şi pian, într-o seară culturală de excepţie!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:58 Ora de vară a Europei de Est