Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cursul festiv al celei de-a 16-a promoții a Universității Agora

Vineri, 5 iulie, la Universitatea Agora, s-a desfășurat

Cursul festiv al celei de-a 16-a promoții a Universității Agora

Pe un timp splendid, absolvenții celei de-a16-a promoții, îmbrăcați ca niciodată mai frumos, la unison, în robele care le dau distincție, personalitate și responsabilitate, au fost în centrul atenției și al evenimentului, având alături, în prezidiul manifestării, conducerea Universității Agora și decanii de an, aleși de studenți pentru acest curs festiv, precum și cei patru șefi de promoție, fiecare cu mesajul său aparte adresat absolvenților și părinților.

Bogăția spirituală versus bogăția materială
Ca de obicei, mesajul domnului rector, prof. univ. dr. Ioan Dzițac, a fost, și de această dată, unul neașteptat, care a vizat, precum în scripturi, cele două căi pe care ni le oferă Dumnezeu: calea spre bine, care e mai dificilă, și calea spre rău , care e mai ușoară, lăsându-l pe fiecare să decidă și să aleagă singur, după cum avea să sublinieze distinsul nostru rector. Pentru exemplificare, s-a apelat la două poezii îndrăgite de rectorul Universității Agora: ,,Dacă...", de Joseph Rudyard Kipling, respectiv „Altfel...", de  Kostas Varnalis.
Dacă...
Dacă-ți rămâne mintea când cei din jur și-o pierd
Și fiindcă-o ai te apasă sub vorbe care dor,
Dacă mai crezi în tine când alții nu mai cred
Și-i ierți și nu te superi de îndoiala lor,
Dacă de așteptare nu ostenești nicicând,
Nici de minciuna goală nu-ți clatini gândul drept,
Dacă, izbit de ură, nu te răzbuni urând
Și totuși nu-ți pui mască de sfânt sau înțelept
.........................................................
Dacă ajungi să umpli minutul trecător
Cu șaizeci de clipe de veșnicii,
Mereu,
Vei fi pe-ntreg Pământul deplin stăpânitor
Și, mai presus de toate, un OM - copilul meu!
 
„Altfel..."
De poți să faci pe prostul când altul te repede-
facând-o pe desteptul- și c-un cuvânt nu-l cerți;
de nu te-ncrezi în nimeni și nimeni nu te crede,
de-ți poți ierta păcatul, dar altora nu-l ierți;
de nu amâni o clipă un rău să-l împlinești
și dacă minți mai tare când alții nu spun drept;
de-ți place în iubire cu ura să izbești
și totuși îți pui masca de sfânt și de-nțelept
.........................................................
dacă nu pierzi momentul să faci oriunde-un rău
și-n umbra lui te-nliniști ca-n umbra unui pom,
al tău va fi Pământul cu tot prisosul său;
vei fi-ntre domni, întâiul,
dar niciodată OM!
Găsiți poeziile în întregime în Galeria foto.
Mulțumiri adresate de președintele Senatului universitar
În prima intervenție, decanul fondator al Universității Agora, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președintele Senatului universitar, a ținut să adreseze mulțumiri profesorilor care au lucrat cu absolvenții, studenților care au rezistat și au învățat trei sau patru ani, dar și reprezentanților familiilor studenților, care ,,într-un fel au fost victime colaterale care au suportat lipsa  de-acasă a studenților noștri, nervii studenților care nu înțelegeau ceva, supărați că trebuie să învețe mai mult", a conchis doamna președinte Adriana Manolescu.
Cam ,,neascultător"... domnul procuror!
Domnul lector univ. dr. Liviu Lascu, în calitate de decan de an al studenților de la Facultatea de Științe Juridice și Adminstrative, a susținut o prelegere, un curs special din cursul de procedură penală, cu subiectul Renunțare la urmărirea penală, chiar dacă doamna președinte i-a sugerat un altul: Măsurile de supraveghere tehnică, ,,subiect controversat și dezbătut pe toate canalele media", după cum avea să sublinieze distinsul procuror; iar refuzul a venit din simplul motiv de a nu mai stârni și alte controverse unor oameni, la ceas de mare sărbătoare...
În încheiere, domnul procuror le-a dat un sfat absolvenților: ,,În alegerea profesiei, să încercați să faceți acel lucru pe care îl iubiți cel mai mult, care vă reprezintă, care vă capacitează, în care dați randamentul cel mai bun".
Succes în carieră, domnilor studenți!
Vorbind în calitate de decan de an al studenților de la Facultatea de Științe Economice, doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu a abordat subiectul despre cariere. ,,Acest context economic și social, marcat de societatea informațională, de societatea cunoașterii, caracterizat printr-o complexitate crescândă, prin exigențe sporite, ne motivează indiferent de poziția pe care o avem în societate, să acționăm în direcția sporirii competențelor noastre. Alegerea și dinamica acestei cariere individuale sunt influențate de o serie de factori ai succesului în viață și ai succesului profesional și anume: autoidentitatea, interesele, personalitatea și mediul social"; referindu-se la influența factorilor de mediu social, doamna decan de an a făcut trimitere la: tehnica, tehnologia, educația, pregătirea și nivelul ocupațional, precum și la situația socială și economică a părinților. Concluzionând, doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu a spus: ,,În viitor, cariera dumneavoastră va fi determinată de totalitatea pozițiilor, strategiilor, schimbărilor urmate de fiecare în viața sa, și va depinde în foarte mare măsură de experiențele sociale și educaționale care o preced sau o însoțesc. Speranța mea este ca experiența educațională pe care v-a oferit-o Universitatea Agora să fie o adevărată trambulină în dezvoltarea carierei, să vă permită să ajungeți la un nivel superior de înțelegere de sine, de dezvoltare personală, ca urmare a realizării preferințelor dumneavoastră privind cariera și a succesului în ceea ce privește valorile de viață".
,,Trebuie să vă fie dor de ceva ce nu s-a întâmplat încă"
Referindu-se tot la carieră, doamna prorector, conf. univ. dr. Gabriela Bologa, a subliniat faptul că ,,o carieră de succes începe de jos. Și dacă nu le faci pe toate, deci dacă nu începi de la zero, și ajungi acolo în vârf, nu poți să fii om. Trebuie să vă fie dor de ceva ce nu s-a întâmplat încă. Și acel dor este de o profesie pe care să o respectați, de tot ceea ce înseamnă profesionalism, de tot ceea ce înseamnă legalitate și de frumos. Fiți buni în ceea ce faceți!"
,,Sunt convinsă că am reuşit (...) să contribuim la formarea capitalului social înalt"
Sintetizând ideile exprimate de doamna prof. univ. dr. Elena Ana Iancu, decan al Facultății de Ştiinţe Juridice şi Administrative, vom concluziona: ,,Sunt convinsă că am reuşit, în urma relaţionării pe care am avut-o între părinţi - studenţi - cadre didactice şi partenerii noştri din activităţile practice, să contribuim la formarea capitalului social înalt, necesar pentru dezvoltarea durabilă a societăţii.
Cu permisiunea dvs., cu optimism şi având energie pozitivă, aş dori să evidenţiez nevoia de a păstra comunicarea noastră şi în viitor, indiferent de forma acesteia (scrisă, verbală sau nonverbală) pentru a conlucra la dezvoltarea legăturilor între Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, implicit Universitatea Agora unde aţi obţinut pregătirea iniţială şi instituţiile în care veţi munci sau/şi asociaţiile profesionale din care veţi face parte, astfel încât să putem promova valori comune şi să contribuim  la ridicarea gradului de încredere între indivizi, în general, în profesiile noastre, în special.
 În acest fel, vom participa activ în calitate de profesionişti şi la realizarea obiectivelor din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, document cu 17 obiective (adoptat în anul 2015 la Adunarea Generală O.N.U.) care a fost adoptat, implicit obiectivele asumate şi de România şi Uniunea Europeană.  De exemplu, pentru îndeplinirea obiectivului 4 „Educaţie de calitate" în interdependenţă cu obiectivul 16 „Pace, justiţie şi instituţii eficiente", suntem mai responsabili, ţinând seama de domeniile de licenţă şi masterat pe care le are în gestiune Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative".
,,Evaluarea reală este cea pe care ți-o dă piața"
Prin construcție, dar și în calitate de decan al Facultății de Științe Economice, având în sânge științele exacte (și foarte exacte), domnul conf. univ. dr. Casian Butaci a fost scurt și concis, direct și cât se poate de sincer, chiar și atunci când a făcut trimitere la o cartea de ,,căpătâi", intitulată ,,Cum să minți cu statistica". Iar la final a mai rostit un adevăr, de care trebuie să se țină cont, pe bune: ,,Evaluarea reală este cea pe care ți-o dă piața".
Ioana, Cecilia, Florin și Flavia - cei patru șefi de promoție
Apoi, cei doi decani și-au premiat șefii de promoție (câte doi fiecare), înmânându-le câte o plachetă: Stănescu Ioana Andreea - șefă de promoție specializarea Drept, Cozac Cecilia Flavia Andrada - șefă de promoție specializarea Poliție locală, Indrieș Florin Ioan Claudiu - șef de promoție Management, Foghiș Flavia Adelina  - șefă de promoție Contabilitate și informatică de gestiune. La rându-le, în alocuțiunea rostită, fiecare a mulțumit profesorilor ,,care ne-au deschis un drum și ne sunt modele, care nu au fost doar dascăli, ci adevărați prieteni" (Florin I.), ,,cărora le suntem recunoscători și pe care îi apreciem" (Flavia F.) Și tot Flavia avea să concluzioneze: ,,Munca, dăruirea și perseverența ne fac astăzi să zâmbim".
S-a predat și s-a preluat cheia; s-a strigat catalogul (au strigat catalogul: conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu și conf. univ. dr. Ramona Mihaela Urziceanu), prilej cu care fiecare absolvent a primit câte o diplomă și un trandafir; s-a rostit jurământul, iar la final, Natalia Selegean și Carmen Stoica, doi dintre membrii grupului artistic Agora, ne-au încântat cu un moment artistic de nota 10. Natalia a fost și prezentatorul de aur al cursului festiv, iar la butoane și la pupitru s-au aflau Laurențiu și DJ P.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (109 poze) în Galeria foto: Cursul festiv al celei de-a 16-a promoții a Universității Agora. (Vedeți și pe Facebook ovidan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:44 Ora de vară a Europei de Est