Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reprezentanții elevilor bihoreni evaluează climatul educațional bihorean și respectarea drepturilor elevilor

Educația trebuie să reprezinte o prioritate

Reprezentanții elevilor bihoreni evaluează climatul educațional bihorean și respectarea drepturilor elevilor

Educația trebuie să reprezinte o prioritate pentru o societate care își dorește să atingă o cotă înaltă a performanței democratice. În acest sens, însă, întâlnim adesea impedimente, impuse de un sistem educațional care, la anumite capitole, prezintă lacune puternice.

Pentru că, într-o comunitate democratică, drepturile și obligațiile fiecărui cetățean și ale fiecărui grup de interes reprezintă repere prioritare, educația nu face excepție. În acest sens, Consiliul Național al Elevilor a lansat un chestionar ai cărui respondenți pot fi atât elevii români, cât și profesorii, în urma căruia să realizeze Raportul privind Implementarea Statutului Elevului la nivel național (RISEN), un document care va evalua gradul de respectare a prevederilor stipulate în Statutul elevului în urma colectării răspunsurilor actorilor educaționali implicați.
La nivelul județului nostru, Consiliul Județean al Elevilor Bihor va realiza, la rândul său, un Raport privind implementarea Statutului elevului la nivel județean (RISEJ). Răspunsurile elevilor și profesorilor bihoreni sunt vitale pentru evaluarea climatului educațional bihorean și pentru identificarea unor probleme majore care afectează parcursul educațional al elevilor.
Conform unui raport al M.E.N. realizat la începutul anului 2018, 76 de unități de învățământ bihorene aveau WC-ul plasat în curte. Mai mult decât atât, doar patru localități acordă burse elevilor cu performanțe la învățătură.
Pentru a putea accesa și completa chestionarul, vă invităm să accesați acest link: bit.ly/2IhCRX4.
Consiliul Județean al Elevilor Bihor este singura structură de reprezentare a intereselor și drepturilor beneficiarilor primari ai actului educațional, elevii, la nivel județean. În această postură, comunitatea reprezentanților elevilor bihoreni poartă pe umerii săi o responsabilitate masivă: aceea de a apăra cu succes libertățile și interesele celor peste 95.000 de elevi bihoreni.
Biroul Executiv al structurii este format din președintele Dobai Horea, vicepreședinții Bara Davide și Trandafir Alex și secretarul Foncea Răzvan. Departamentele sunt conduse de către elevii: Matiu Sorina (programe educaționale și cultură) și Brândaș Dalia (avocatul elevului). Din Biroul de Presă al structurii fac parte elevii: Florina Hahău, Miron Miruna, Rus Lorena, Șandra Antonia, Zoica Andra (redactori),  Dale Denisa, Tunduc Claudiu (designeri grafici) și Oșvat Cătălina (fotograf).
Foncea Răzvan,
secretar C.J.E. Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:05 Ora de vară a Europei de Est