Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Pentru prima dată în România va fi marcată Ziua Internațională a Femeii Văduve

La inițiativa Asociației Există viață după doliu și a Fundației Sensiblu,

Pentru prima dată în România va fi marcată Ziua Internațională a Femeii Văduve

Persoanele văduve reprezintă aproximativ 10% din populația României
În anul 2015, erau aproximativ 1,5 milioane femei văduve în România
14% dintre femeile văduve au în îngrijire o altă persoană - adult sau copil

București, 23 iunie 2019 - La inițiativa Asociației Există viață după doliu și a Fundației Sensiblu, pe data de 23 iunie, recunoscută la nivel internațional ca Ziua Internațională a Femeii Văduve, va fi organizată prima conferință dedicată familiilor monoparentale alcătuite din părinți care își cresc singuri copiii după pierderea partenerului de viață.
Conferința  ,,Planuri de viitor - inspirate de un dor" va aduce laolaltă atât familii monoparentale din București și orașele apropiate, precum și persoane publice, reprezentanți ai companiilor, dar și persoane generoase care doresc să schimbe în bine viețile acestor familii.
În România, în anul 2015, erau estimate aproximativ 1,5 milioane femei văduve, reprezentând peste 15% din totalul populației de sex feminin. Dincolo de pierderea partenerului, considerată cel mai stresant eveniment din viața unui om,  dificultățile materiale și sociale cu care se confruntă femeile văduve sunt factori care le vulnerabilizează și mai mult. Puternic corelate cu inegalitatea de gen, multe dintre femei au venituri inconstante sau insuficiente pentru întreținerea lor și a copiilor, nu au o locuință pe numele lor și o parte se simt izolate, mai ales dacă în urma căsătoriei s-au mutat într-un oraș unde nu au o rețea de sprijin formată din rude sau prieteni de încredere.
,,Pentru prevenirea doliului complicat și a depresiei, dar și pentru o mai bună calitate a vieții, persoanele care și-au pierdut partenerul de viață au nevoie de servicii de sprijin psihologic, material, social. În România, sunt aproximativ 135.000 de familii monoparentale în care un părinte își crește singur copiii minori. În acest context, considerăm necesar ca și în țara noastră să se atragă atenția asupra calității vieții familiilor monoparentale, în special a femeilor și copiilor. Ne dorim ca 23 iunie să fie o zi în care discutăm la nivel național despre stigmatizarea socială și vulnerabilitatea economică a acestor familii", a declarat Mihaela Ioanițoaia, coordonator de proiect ,,Planuri de viitor" al Asociației Există viață după doliu.
Conferința va crea un cadru potrivit socializării, cunoașterii reciproce și identificării de soluții la problemele cu care se confruntă un părinte văduv în România, precum și la prejudecățile existente la nivelul societății românești și drepturile nerespectate.
În cadrul evenimentului, participanții vor învăța de la speakerii invitați - persoane cunoscute din sfera artistică, socială și influenceri care au experimentat o pierdere a unei persoane semnificative - cum să gestioneze perioada ce urmează pierderii, cum recunoască depresia, când e momentul potrivit pentru a apela la un specialist, care sunt nevoile copiilor în funcție de vârstă și drepturile familiilor afectate de o pierdere majoră.
,,Pierderea unui părinte este considerat unul dintre cele mai dificile momente din viața unui copil și ei nu ar trebui să treacă singuri prin perioada de adaptare. După pierderea tatălui, copiii se pot simți descurajați să își mai urmeze dorințele, visurile și pasiunile, în special ca urmare a înjumătățirii veniturilor din casă. Ne bucură să avem alături de noi oameni și companii dornice să transforme în realitate visele copiilor cu talente și pasiuni puse acum pe „hold", și să dea astfel un sens nou dorului de părinți", a spus Cristina Horia, director executiv al Fundației Sensiblu.
Cele două organizații nu se află la prima colaborare. Asociația Există viață după doliu și Fundația Sensiblu au dezvoltat un parteneriat de la începutul acestui an, prin care persoanele asociației care au pierdut pe cineva drag pot beneficia de psihoterapie gratuită cu un specialist al fundației.
Evenimentul este realizat cu sprijinul: World Trade Center București, Atelierele ILBAH, Nina Gal Studio, Energizer, Douglas România, High-Tech Systems and Software, Pensiunea ,,Casa Cartianu", English Kids Academy, Improteca, Flori de Lux, Daune Direct, Photo to Remember, Florărie de Hârtie, La Fântâna, La Petite, Dulciuri Minunate, TEDI, Mama Pan, Veganzza, Elena Lasconi, Ioana Dumitrache - beauty blogger, Art & Hobby Studio, Fotografii cu Dichis, Brățara Succesului, Alina Harabagiu, Fit Eating, Pigna România, Yummy Mummy, Avene, Oxyance, L'Occitane en Provence, Apivita, Klorane, L'Erbolario, Editura Vellant, Editura Niculescu, Editura Dharana, Teatrul de Artă București, revista ,,Femeia"
* * *
Asociația ,,Există viață după doliu" a fost înființată în anul 2011, având misiunea de a asigura un cadru în care familiile monoparentale din România și în special copiii care și-au pierdut un părinte și se află în perioada de doliu să găsească suportul necesar pentru acomodare la o viață nouă. Până acum peste 400 de familii au beneficiat gratuit de spriinul socio-emoțional acordat de specialiștii și partenerii asociației.
Fundaţia Sensiblu este o fundaţie corporativă înfiinţată în anul 2002 de Sensiblu. De la începutul activităţii, Fundaţia s-a implicat în susţinerea femeilor şi copiilor victime ale violenţei domestice prin serviciile gratuite de consiliere socială, psihologică şi juridică şi cazarea în adăpostul temporar. Din anul 2002, aprox. 6.000 de femei şi copii victime ale violenţei domestice au beneficiat de serviciile de consiliere, şi mai mult de 200 de persoane au fost găzduite în adăpost. Fundaţia Sensiblu este acreditată conform legii ca furnizor de servicii sociale.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:30:37 Ora standard a Europei de Est