Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dragii mei, vă scriu...

Scrisoare deschisă pentru ascultarea vocației

Dragii mei, vă scriu...

„Un om nu poate face un lucru mai mare decât să dea credincioșilor Trupul și Sângele lui Cristos și să le ierte păcatele!" (Papa Benedict al XVI-lea)

În urmă cu vreo 7 ani, în timp ce mă rugam la un Sanctuar, mi-a ajuns în mână un bilețel ce conținea un fragment dintr-o scrisoare scrisă de Cardinalul de Milano, Carlo Maria Martini și adresată poporului lui Dumnezeu pe care îl păstorea, în data de 24 iunie 2002, chiar cu două săptămâni înainte de a deveni emerit.
Cuvintele Cardinalului Martini m-au marcat deoarece se refereau la vocația la preoție. Era o scrisoare adresată părinților din acele vremuri, invitându-i să redescopere frumusețea și importanța de a avea copii preoți sau persoane consacrate. Într-o Italie ușor secularizată și într-o Europă desacralizată, scrisoarea Cardinalului atinge o coardă sensibilă a familiei. Familia modernă are din ce în ce mai puțini copii și, dintre aceștia, tot mai puțini urmează calea preoției. Astăzi seminarele și mănăstirile se închid din lipsă de vocații. Oare Dumnezeu nu mai cheamă azi?
Orice om se bucură să găsească un preot sau un călugăr bun la care să se spovedească și la care să găsească alinare dar... se gândește oare că acești preoți buni provin din familii bune? Acești preoți buni trebuie să fi ales preoția în detrimentul unei meserii bănoase care să-ți asigure un anumit statut social. Toți își doresc preoți devotați dar se străduiesc oare să crească copii pentru asta? Se gândesc oare să-i îndrepte spre seminar? Unora le este frică și, oarecum, se rușinează dacă unicul lor copil dorește să devină preot.
Putem trăi fără preot? Mult și bine (pe pământ)! Dar trebuie să fim conștienți că preotul a fost ales de Cristos ca să deschidă omului poarta spre Cer. Întreaga viața umană este marcată de prezența și existența preotului. Preotul este cel care ne botează. El este cel care ni-l dă pe Cristos în Sfânta Euharistie, ne dezleagă de păcate și de uneltirile celui rău, el este cel care ne căsătorește și tot el este cel care ne înmormântează. Viața noastră este strict legată de ceea ce face preotul, ca instrument al mântuirii oferite de Dumnezeu.
Omul trebuie să știe că dincolo de viața aceasta trecătoare este viața eternă. Oricât am încerca să ne îngrijim de sănătate și să trăim după sfatul medicului, odată și odată vom muri. Pentru că trupul este muritor iar sufletul este veșnic. Preotul este cel care se ocupă de sufletul nostru care trebuie să ajungă să trăiască veșnicia alături de Dumnezeu, de Creatorul Său.
Dragi părinți, vă scriu...
Așa este intitulată scrisoarea Cardinalului Martini care îi invită pe părinți să nu le fie frică deoarece un preot nu este un ratat al societății! Preotul nu este o persoană singură și nerealizată! Preotul este o persoană cu multe relații. Este o persoană înconjurată tot timpul de oameni pentru care își dă viața și pe care le ajută. Este o persoană iubită și împlinită. Așadar, primii care sunt responsabili de o anumită pastorație vocațională sunt părinții. Dragi părinți, Sf. Padre Pio spunea că nu există o bucurie mai mare pentru o familie decât aceea de a avea un fiu preot!
Mulțumesc!
Este momentul să adresez mulțumiri calde tuturor acelor părinți care și-au educat fiii lor în spirit creștinesc și i-au îndrumat spre seminar. Este timpul să mulțumesc tuturor acelor mame care colaborează la planul de mântuire a lui Dumnezeu, susținându-i pe fiii lor în seminar. Este o bucurie să avem în seminar mai mulți fii de preoți, fapt ce demonstrează că în familia lor au înțeles că este important să asculți glasul Domnului. Dacă Dumnezeu te cheamă, nu te cheamă să fii nefericit. Te cheamă la fericire! Preotul este o persoană fericită deoarece este un Alter Christus! Mulțumesc tuturor acelor familii care au înțeles acest lucru și i-au lăsat pe copiii lor să vină la seminar ca să devină preoți... ca să fie fericiți. Mulțumesc acelora care au înfruntat orice frică și provocare și au venit la seminar pentru a deveni preoți! Le mulțumesc pentru că se străduiesc să deslușească planul divin și să-l dăruiască pe Dumnezeu celorlalți!
În țara noastră, tot mai greu bătută de soartă, avem nevoie de oameni de caracter, avem nevoie de specialiști pe diferitele domenii, avem nevoie de politicieni buni... dar, mai mult ca oricând, avem nevoie de PREOȚI! Avem nevoie de preoți după inima lui Dumnezeu! Dumnezeu are un plan frumos cu umanitatea! Dumnezeu are un plan deosebit de frumos și important cu România și cu Biserica noastră Greco-Catolică. I-a oferit darul martiriului, a lăsat-o să fie umilită dar a scos-o triumfătoare după toate ororile comunismului ateu. A făcut-o să învingă deoarece... este Biserica Lui! Și are un plan cu ea! Biserica Greco-Catolică a avut dintotdeauna și are în continuare are capacitatea să cultive vocații la preoție și la viață consacrată, iar acest lucru, după cum spunea Papa Benedict al XVI-lea, este un semn al unei biserici sănătoase. Este un semn al Bisericii lui Cristos!
Dragii mei, vă scriu...
Avem nevoie de preoți! Dumnezeu are nevoie de instrumente pentru a-și arăta iubirea lui imensă! Dumnezeu are nevoie de preoți! Dumnezeu are nevoie de voi! Vă cheamă să-L urmați! Aveți curaj și veniți să-l urmăm împreună!
Pr. Anton Ciorba
rector al Seminarului Teologic Greco-Catolic Oradea

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:57:04 Ora standard a Europei de Est