Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Emoții și flori, la Ultimul sunet de clopoțel pentru elevii claselor a VIII-a

Joi, la Școala Gimnazială ,,Dacia” din Oradea

Emoții și flori, la Ultimul sunet de clopoțel pentru elevii claselor a VIII-a

Ieri (6 iunie 2019), la ora 9.00, la Școala Gimnazială ,,Dacia", clopoțelul a sunat prelung adunând elevii celor cinci clase de-a VIII-a în careu, la festivitatea de absolvire.

Potrivit obiceiului, ei au trecut, însoțiți de diriginții lor (Matei Valentina, Velimirovici Gabriela, Bindea Adriana, Marian Anda și Zamfir Alexandra) pe sub podul de trandafiri format de colegii lor din clasele a VII-a. Din prezidiu, directorul școlii, domnul prof. dr. Florian Hava, le-a adresat gânduri dragi și urări, precum unor prieteni dragi.
,,Învățătura să vă fie cântec, sufletul poezie și viața un întreg poem"
,,Porniți pe drumul cunoașterii atât de complex, atât de întortocheat. De astăzi, pentru voi, lumea capătă noi dimensiuni, ea devine uriașă, interesantă, misterioasă și ademenitoare. Sunteți la vârsta care conferă sinceritate, entuziasm, păstrând în același timp fantezia și imaginația copilăriei.
Vă dorim ca zborul să vă fie înalt, credința puternică, iar gândul senin și îndrăzneț. Învățătura să vă fie cântec, sufletul poezie și viața un întreg poem (...). Veți întâlni oameni pe care-i veți uita. Veți uita oameni cu care v-ați întâlnit, dar niciodată să nu vă uitați prietenii adevărați, colegii, profesorii și bineînțeles părinții".
,,Mândria de a fi absolvent..."
Prezent la festivitate, a vorbit apoi inspectorul școlar general Alin Florin Novac Iuhas, în triplă calitate: de inspector școlar, de profesor, dar și de părinte al unuia dintre absolvenții actuali ai școlii.
,,Cea mai mare sau cea mai profundă moștenire pe care o putem lăsa copiilor noștri, cea mai valoroasă moștenire este educația pe care o primim în cadrul școlii și bineînțeles în cadrul familiei. De aceea, cred că se cuvine să mulțumim cadrelor didactice ale acestei unități de învățământ pentru răbdarea, pentru perseverența de a valoriza la maxim ceea ce a fost mai bun în fiecare dintre voi. Și pentru că ieri (miercuri - n.n.), am serbat Ziua Învățătorului, dați-mi voie, stimați colegi, să vă adresez și pe această cale, gânduri de apreciere pentru generozitatea cu care oferiți lumina cunoașterii, pentru răbdarea de care dați dovadă și profesionalismul dovedit de-a lungul acestor ani". Domnul inspector s-a adresat apoi părinților și absolvenților pe care i-a ,,citit" în aceste momente speciale.
,,Am văzut bucuria, am văzut zâmbete, am văzut îmbrățișări. Și am mai văzut un lucru: mândria de a fi absolvent! Vreau și vă doresc să vă păstrați acest zâmbet și la finalul sau la momentul în care veți absolvi liceul".
De la același microfon au rostit mesaje emoționante Denisa Pantea, vorbind în numele absolvenților și Ana-Maria Șandor, din clasa a VII-a C, după care, Denisa Pantea și Ovidiu Dăescu au înmânat cheia colegilor din a VII-a, Ana-Maria Șandor și Ioana Maghiar.
Opt medii generale de 10 și peste 1.600 de premii și mențiuni
Așa cum obișnuiește la finele fiecărui an școlar, în momentele festive, și de această dată domnul director Florian Hava a evidențiat elevii merituoși ai școlii care au obținut în acest an școlar peste 1.600 de premii și mențiuni, dintre care 49 la olimpiadele pe discipline de învățământ și la concursuri școlare naționale (11 premii I, șapte premii II, opt premii III și 23 de mențiuni); șapte absolvenți din a VIII-a A (Bancoș Daria, Curilă Bianca, Dăescu Ovidiu, Micula Alexandra, Topai Carina, Turcu-Nistreanu Raisa și Vașadi-Santău Șerban), precum și Pantea Denisa, din a VIII-a D, au încheiat cei patru ani de gimnaziu cu media generală 10.  Ca întotdeauna, și de această dată vă vom face cunoștință cu cei mai titrați elevi olimpici ai școlii: Șandor Ana-Maria din a VII-a C (premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de Limba și literatura română și mențiune, loc. V pe țară la Olimpiada națională de Limba și lit. română; premiul II la Concursul național Terra, mica olimpiadă, etapa județeană și mențiune la etapa națională, respectiv mențiune la Olimpiada de Fizică, etapa județeană); Popa-Bota Andreea din a VII-a C (pr. III la Olimpiada de Limba și lit. română, etapa județeană, cu participare la etapa națională); Jurca Anastasia din a VI-a D (premiul II la Olimpiada de Religie ortodoxă, etapa județeană, cu participare la etapa națională); Lenghel Antonio din a V-a D (pr. II la Concursul școlar național de Biologie ,,George Emil Palade", etapa județeană, cu participare la etapa națională); echipa de baschet băieți a școlii (Novac-Iuhas Alexandru, Dăescu Ovidiu, Galchiș Andrei, Tocuț Patrick, Pătcaș Denis, Eros Denis, Budo David, Hriscu Alexandru, Foltuț Eduard și Nicolcea-Hoancă Deyan), premiul I la etapa județeană a Olimpiadei gimnaziilor și mențiune la etapa națională; Sârca Tudor din a VII-a C (pr. I la Olimpiada de Limba și lit. română, Lectura ca abilitate de viață, etapa județeană, și pr. III la Olimpiada de Astronomie și astrofizică, etapa județeană); Creț Daria din a VII-a C (pr. I la Educație tehnologică, etapa județeană și calificare la etapa națională); Haragoș George din a VII-a B ( pr. I la Olimpiada de Astronomie și astrofizică, etapa județeană și mențiune la Olimpiada de Biologie - Anatomie); Racolța Alexia din a VII-a C (pr. I la Olimpiada de Limba germană modernă); Popescu Raul din a VI-a D (pr. II la Olimpiada de Astronomie și astrofizică, etapa județeană); Bodog Francesca din a VII-a C (pr. II la Olimpiada de Religie ortodoxă); Fazekas Alexandru din a V-a D (mențiune la Olimpiada de Limba și lit. română, Lectura ca abilitate de viață, etapa județeană); Ianc Maria Antonia din VI-a B (mențiune la Olimpiada de Lingvistică, etapa județeană); Trifa Cezara din a VII-a A (mențiuni la Olimpiada de Limba și lit. română, etapa județeană și la Olimpiada de Biologie - Anatomie); Maghiar Ioana din a VII-a D și Flonta Raluca din a VII-a B (mențiuni la Olimpiada de Biologie - Anatomie); Bora Guț Ianis din a V-a D (mențiune la Concursul școlar național de Biologie ,,George Emil Palade", etapa județeană); Crișan Flavia și Corbu Denis din a VI-a D, Lasca Tania din a VI-a A (mențiuni la Olimpiada de Astronomie și astrofizică, etapa județeană); Sîncelean Alexandra din a VII-a C (mențiune la Olimpiada de Religie ortodoxă, etapa județeană); Bărbănțan Răzvan din a VII-a C (mențiune la Olimpiada de Educație tehnologică, etapa județeană); Oprescu Sofia din a IV-a A (pr. I la Olimpiada de Limba și lit. română, etapa județeană); Băican Vlad din a IV-a A (pr. I la Olimpiada de Matematică, etapa județeană și pr. III la Olimpiada de Limba și lit. română); Orban Alexandru din a IV-a A (pr.I la Olimpiada de Matematică, etapa județeană); Gligor Andrei din a IV-a B (pr. I la Olimpiada de Matematică, etapa județeană și pr. II la Olimpiada de Limba și lit. română); Santău Alex din a IV-a C (pr. I la Olimpiada de Matematică, etapa județeană și pr. II la Olimpiada de Limba și lit. română); Câmpan Ayanna, Duluș Eliza, Dăescu Ana-Maria din a IV-a A și Lupșe Dragoș din a IV-a D (premii III la  Olimpiada de Limba și lit. română, etapa județeană); Vesa Ianis din a IV-a C (pr. III la Olimpiada de Matematică, etapa județeană); Prună Crina Maria din a IV-a A, Bârlean Maria, Olău Alex și Roșeanu Iulia din a IV-a C, Mită Alexandru, Vesa Alexandra și Szabo Sara din a IV-a E (toți șapte, mențiuni la Olimpiada de Limba și lit. română, etapa județeană); Badea Emma și Haneș Mihai din a IV-a D (mențiuni la Olimpiada de Matematică, etapa județeană)...
Premianții au fost răsplătiți cu diplome de merit, iar din partea școlii și a Asociației de părinți, cinci olimpici (Șandor Ana-Maria, Popa-Bota Andreea, Jurca Anastasia, Lenghel Antonio și Racolța Alexia) au primit și premii în bani (de 300 sau 200 de lei fiecare), dar și o tabără gratuită de cinci zile la Cabana Gaudeamus de la Stâna de Vale, cabana Universității din Oradea. Domnul director a felicitat elevii și cadrele didactice pentru frumoasele premii și mențiuni cucerite și a mulțumit părinților pentru susținere. Cu profund respect, a mulțumit domnului dr. ing. Mircea Nistreanu pentru cocheta sală de sport, o comoară dăruită tuturor copiilor care învață la Școala Gimnazială ,,Dacia".
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (81 de poze) în Galeria foto: Emoții și flori, la Ultimul sunet de clopoțel pentru elevii claselor a VIII-a. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:07 Ora de vară a Europei de Est