Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,STOP POLUĂRII AERULUI” spun și elevii L.T.B. ,,Emanuel”!

De Ziua Mondială a Mediului

,,STOP POLUĂRII AERULUI” spun și elevii L.T.B. ,,Emanuel”!

Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător, este aniversată în fiecare an pe data de 5 iunie. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței ,,Ecologia Umană" de la Stockholm.

Tema aleasă pentru anul 2019 este ,,poluarea atmosferei", iar gazdă a evenimentului este China. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea atmosferică constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Uniunea Europeană (UE). În fiecare an, în UE, acest tip de poluare cauzează în jur de 400.000 de decese premature, iar costurile sale externe legate de sănătate se ridică la sute de miliarde de euro. Persoanele din zonele urbane sunt deosebit de expuse la acest risc. Particulele în suspensie, dioxidul de azot și ozonul de la nivelul solului constituie poluanții atmosferici considerați răspunzători pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature (http://publications.europa.eu/webpub/eca/special-reports/air-quality-23-2018/ro/).
Poluarea atmosferei este considerată a fi o cauză importantă a schimbărilor climatice, ale căror efecte pot fi observate deja în Europa și în întreaga lume și se prevede o intensificare a acestora în următoarele decenii. Temperaturile cresc, modelele de precipitații se schimbă, ghețarii se topesc, nivelul mării este din ce în ce mai ridicat și fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente, aducând pericole, precum inundațiile și seceta.(http://ec.europa.eu/environment/basics/global-challenges/consequences/index_ro.htm)
O importantă măsură pentru prevenirea poluării atmosferice ar fi utilizarea pe scară largă a energiei verzi, fapt pentru care Comisia Europeană şi-a propus ca, în anul 2020, 20% din consumul de energie să fie din surse regenerabile. La rândul său, România s-a angajat ca 24% din consumul din 2020 să fie energie verde.
Proiecte pe teme de actualitate
Ținând cont de toate aceste aspecte, elevii clasei a XI-a B, din cadrul Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel", sub îndrumarea dnei profesor Iștoc Ramona, au ales să marcheze Ziua Mondială a Mediului (5 iunie 2019), prin realizarea unor proiecte pe teme precum: ,,Energia regenerabilă - soluție pentru viitor", ,,Surse de poluare ale aerului în Bihor", ,,Metode de combatere a poluării atmosferice", ,,Poluarea atmosferică - principala cauză a schimbărilor climatice?" și ,,Stop poluării atmosferice!".
Elevii au amenajat stand-uri în fața școlii, cu afișe, pliante, machete prin care au încercat să atragă atenția orădenilor, dar în mod deosebit a colegilor din L.T.B. ,,Emanuel", cu privire la necesitatea implicării fiecărui locuitor în promovarea unei dezvoltări durabile, a unui comportament responsabil față de mediu, care să asigure și generațiilor viitoare posibilitatea unei dezvoltări armonioase.
Vizitatorii stand-urilor au fost încurajați să folosească mijloace de transport nepoluante precum bicicletele, să aleagă energia verde în dauna celei convenționale, să lase o amprentă ecologică cât mai redusă. De asemenea, au fost provocați să răspundă la diverse întrebări legate de protecția mediului, fiind răsplătiți cu dulciuri și limonadă, după cum ne-a spus coordonatorul de proiect, doamna profesor Ramona Iștoc.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,STOP POLUĂRII AERULUI” spun și elevii L.T.B. ,,Emanuel”!

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 06:14:37 Ora de vară a Europei de Est