Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ultimul sunet de clopoțel pentru promoția 2019

Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta

Ultimul sunet de clopoțel pentru promoția 2019

Elevii promoției 2019 și-au luat „Rămas bun!" de la profesorii și colegii Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta. Emoționați și optimiști, frumoși la suflet și la chip, susținuți cu lacrimi și îmbrățișări de părinți, bunici, frați, surori și prieteni, adolescenții claselor a XII-a au trăit la intensitate maximă ultima zi de școală - 31 mai 2019.

Festivitatea colegiului salontan a fost binecuvântată cu o vreme deosebit de frumoasă, iar soarele rebel i-a mângâiat generos pe tinerii absolvenți. Alături de prof. Vasile Trăncău, directorul C.N. „Teodor Neș" din Salonta, de bordul de conducere al directorilor adjuncți prof. Alina Mitran și prof. Vasile Haș, la evenimentul solemn au mai participat primarul municipiului Salonta, domnul Török László și preotul paroh iconom stavrofor Ionel Chira, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea și păstor al Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului" - Parohia Ortodoxă I Salonta.
Primarul Salontei i-a încurajat pe absolvenți să-și împlinească idealurile tinereții „prin credință, efort susținut, inteligență și optimism".  Preotul ortodox i-a felicitat pe „frumoșii absolvenți din frumosul oraș Salonta" și a premiat două eleve absolvente desemnate de Consiliul parohial al Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului" cu premii în bani și cu două Scripturi ale Vechiului și Noului Testament. Acest moment solemn face parte din Programul educațional inițiat din acest an de Consiliul parohial al Parohiei Ortodoxe I Salonta, în colaborare cu profesorii corpului didactic al Colegiului salontan, prin care se dorește evidențierea elevilor merituoși cu situații sociale speciale, din clasele a VIII-a și a XII-a.
Festivitatea de premiere a absolvenților de liceu a fost marcată de trei momente deosebit de importante: premierea șefilor de promoție, premierea claselor a XII-a și acordarea Premiului „MAX" 2019, în onoarea și memoria elevului Valentin Alexandru Ruge. Acest premiu devenit tradiție în istoria colegiului salontan se acordă, an de an, absolvenților care dovedesc rezultate deosebite în activitățile școlare, sportive, extrașcolare și de voluntariat desfășurate pe toată perioada celor patru ani de liceu. Anul acesta, elevii Petrache Remus Mircea și Pop Maria Clara au împărțit Premiul „MAX" 2019 în valoare totală de 3.000 lei.
Șeful promoției 2019 a C.N. „Teodor Neș" Salonta, la profilul real este, cu nota 10 în cei patru ani de liceu și dublu-olimpic național la Matematică și Lingvistică în ultimul an de liceu - elevul Petrache Remus Mircea din clasa a XII-a B (diriginte prof. Adina Sotea). La profilul uman, șefa promoției 2019 este, cu nota 9,84, eleva Pop Georgiana Daciana din clasa a XII-a C (diriginte prof. Adriana Foltuț).
După discursul șefului de promoție Remus Petrache și al elevei Xenia Caramete din clasa a XI-a B, diriginții prof. Rodica Păfucan (XII A), prof. Adina Sotea (XII B), prof. Adriana Foltuț (XII C) și prof. Rîndunel Popescu (XII D) și-au premiat cei mai silitori elevi, premiile școlare fiind suplimentate cu numeroase diplome și premii obținute la diferite olimpiade școlare, concursuri și proiecte educaționale oferite de profesorii Adina Sotea (Limba Română și Lingvistică), Ioan Lung (Matematică) și Illyes Lajos Demeter (Informatică).
Cei mai buni dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2019, premianții pe clase sunt, în ordinea acordării premiilor I, II, III și mențiune: clasa a XII-a A - Iancu Alexandru Alin, Covaci Cipriana Sara, Brie Marian-Ioan, Bogdan Emanuel; clasa a XII-a B - Petrache Remus Mircea, Cociubei Manuela Așera, Katona Zoltan, Puștea Răzvan Ionuț; clasa a XII-a C - Pop Georgiana-Daciana, Galan Andreea-Denisa, Ciorba Cristina-Ileana, Balazs Denisa-Anamaria; clasa a XII-a D - Iabloncic Patricia-Bianca, Foica Georgiana-Mihaela, Cozma Andreea-Amalia (premiul III), Harabagiu Marian-Gabriel (premiul III), Harapu Gheorghe-Sergiu Alin (mențiune).
Felicitări absolvenților promoției 2019 și succes deplin în marile speranțe și provocări ale vieții!
Cristian Butcă

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 03:10:01 Ora de vară a Europei de Est