Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Educația ne uneşte

Viziunea Ministerului Educației Naționale asupra viitorului educaţie din România,

Educația ne uneşte

Joi, 23.05.2019, la Școala Gimnazială Nr.1 Săliște de Vașcău, a fost prezentată viziunea Ministerului Educației Naționale asupra viitorului educaţie din România, sub titlul Educația ne uneşte. Această acțiune se desfăşoară în toate şcolile din țară în momentul de față.

Viziunea conține ideile Ministerului Educației Naționale cu privire la schimbările ce se doresc puse în aplicare în învățământul românesc și este dată spre dezbatere pentru a vedea care sunt propunerile și îngrijorările actorilor participanți la actul educației.
Dialogul despre educație, de la Școala Gimnazială Nr.1 Săliște de Vașcău a adus împreună elevi, părinți, cadre didactice, reprezentanți ai comunității locale în frunte cu domnul primar Fănel Tulvan, dar și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Prezentarea viziunii a fost făcută de domnul inspector școlar profesor inginer Mieluț Florian, în calitate de inspector de zonă, care a răspuns deschis la toate întrebările adresate, explicând, pe înțelesul tuturor, viziunea propusă de Minister.
Cu toții am înțeles și conștientizăm faptul că educația are un rol decisiv în formarea individului deoarece asigură dezvoltarea și stabilitatea socială, contribuie la prosperitatea economică, are implicații culturale, dar mai ales contribuie la dezvoltarea personală a individului având ca finalitate un adult independent.
 Viziunea Ministerului propune structurarea sistemului național de învățământ, pe cinci valori fundamentale: încredere, echitate, solidaritate, eficacitate și autonomie, care să se regăsească în cinci principii fundamentale: centrarea pe elev, flexibilitate, calitate măsurabilă, colaborare și subsidiaritate.
Printre propunerile participanților la dezbatere s-au numărat: minim media 5 obligatorie pentru admiterea la liceu, reducerea numărului de locuri în mediul universitar, consiliere psihologică şi în mediul rural, dezvoltarea competențelor practice, a aptitudinilor, eliminarea calificativelor sau introducerea obligativității pensionării la limita de vârstă. De asemenea au fost menționate şi câteva aspecte îngrijorătoare cum ar fi: administrarea școlilor de către consiliile locale, limitarea alegerii studiilor universitare în funcție de bacalaureat sau regulamentul școlar prea permisiv pentru elevi, observându-se că viziunea nu se potriveşte cu realitatea în momentul de față.
În timpul dezbaterii s-a adus în discuție și faptul că responsabilitatea pentru reușita educației se află în primul rând în mâinile părinților și mai apoi în mâna educatorilor, aceștia formând împreună un triughi ce se bazează pe încredere, comunicare și respect reciproc pentru ca astfel procesul educațional să se concretizeze. 
 În calitate de cadre didactice ne bucură faptul că această viziune sistemică îşi propune să crească nivelul de încredere, de comunicare constructivă şi de solidaritate din sistem, precum şi cel dintre personalul didactic şi ceilalți actori implicaţi în educaţie, însă e nevoie de mult timp pentru ca mentalităţile să se schimbe în mod real, si ca sistemul să încurajeze concret practicile colegiale. Apreciem intenția de a creşte autonomia şcolilor şi independența decizională a profesorilor, şi mai ales mutarea deciziilor relevante cât mai aproape de elev, conform principiului subsidiarităţii.
Constatăm cu toții că şcoala trebuie să se comporte ca un partener social real, dar e nevoie să i se răspundă în acelaşi fel şi din partea comunității și în principal din partea familiei.
 Acest document prezintă într-adevăr o viziune şi trebuie discutat serios. În calitate de participanți la actul educațional nu ne rămâne decât să sperăm ca toate aceste discuții și mai ales propunerile și îngrijorările semnalate în cadrul  dezbaterii să fie luate în considerare în momentul în care se va pune în aplicare această viziune. Suntem conștienți că implementarea unei astfel de viziuni implică costuri financiare, voinţă politică şi, mai ales, schimbări masive de mentalitate, ne-a spus doamna profesor Terme Alexandra.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:15:29 Ora de vară a Europei de Est