Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Elevi salontani, la simpozionul „Elogiu satului românesc”

Catedrala Episcopală Ortodoxă „Învierea Domnului” din Oradea

Elevi salontani, la simpozionul „Elogiu satului românesc”

Cu binecuvântarea preasfințitului părinte Sofronie, episcopul Oradiei, sâmbătă, 1 iunie 2019, la Catedrala Episcopală Ortodoxă cu hramul „Învierea Domnului" din Oradea, situată în Centrul Civic, a avut loc cea de-a patra ediție a simpozionului „Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni" (ITOB 2019), eveniment la care au fost invitați peste 600 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani, provenind din 120 de parohii din cuprinsul Episcopiei Oradiei, selectați din grupurile de tineri implicați în activitățile catehetice și de tineret ce se desfășoară în aceste parohii.

Municipiul Salonta a fost reprezentat de o delegație formată din tinerii Remus Mircea Petrache (absolvent, XII B), Xenia Iulia Caramente (XI B), Daniel Alexandru Mihai Cismaș (XI B) - elevi ai Colegiului Național ,,Teodor Neș" din Salonta, din cadrul Parohiei Ortodoxe I Salonta a Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului" păstorită de preotul paroh iconom stavrofor Ionel Chira, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea.
Cu acest prilej, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, prin Fundația „Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar" Oradea și Teatrul de Stat ,,Regina Maria" Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea și Muzeul Cetății și Orașului Oradea, au pregătit tinerilor participanți un program liturgic și cultural-educațional binecuvântat prin Slujba de Te Deum în prezența preasfințitului părinte Sofronie, episcopul Oradiei, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului" și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei" din Oradea, urmată de cuvântul înaltului ierarh.
În cadru solemn a fost prezentată și prelegerea „Elogiu satului românesc", susținută de doamna prof. Doina Sfârlea, urmată de festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut rezultate merituoase la etapele judeţeană şi naţională a Olimpiadei de Religie, atât pentru învăţământul de masă, cât şi pentru învăţământul teologic preuniversitar, a elevilor care au participat la etapa eparhială a Concursului catehetic „Hristos - sufletul satului românesc", la Concursul național de folclor „Tradiție și spiritualitate în satul românesc" și la Concursul naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească". Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni se încadrează în seria de manifestări organizate de Episcopia Oradiei cu prilejul „Anului omagial al satului românesc" (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) şi ,,Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu" în Patriarhia Română.
În altă ordine de idei, începând din acest an școlar 2018-2019, membrii Parohiei Ortodoxe I Salonta păstoriți de preotul paroh iconom stavrofor Ionel Chira au inițiat un program educațional menit să susțină și să stimuleze performanța elevilor merituoși din cadrul Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta (director prof. Vasile Trăncău). Astfel, la sfârșitul anului școlar, la recomandarea bordului didactic al colegiului salontan, Consiliul parohial al Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului" din Salonta va identifica copiii talentați și sârguincioși din familiile defavorizate ale Parohiei Ortodoxe. Elevii care vor obține rezultate deosebite la învățătură, premii și alte distincții școlare, în special cei din clasele a VIII-a și a XII-a, vor primi din partea preotului paroh Ionel Chira, prin împuternicirea Consiliului parohial, premii și diplome de recunoaștere a meritelor școlare deosebite, ne-a spus domnul profesor Cristian Butcă.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 22:06:08 Ora standard a Europei de Est