Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevi salontani, la simpozionul „Elogiu satului românesc”

Catedrala Episcopală Ortodoxă „Învierea Domnului” din Oradea

Elevi salontani, la simpozionul „Elogiu satului românesc”

Cu binecuvântarea preasfințitului părinte Sofronie, episcopul Oradiei, sâmbătă, 1 iunie 2019, la Catedrala Episcopală Ortodoxă cu hramul „Învierea Domnului" din Oradea, situată în Centrul Civic, a avut loc cea de-a patra ediție a simpozionului „Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni" (ITOB 2019), eveniment la care au fost invitați peste 600 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani, provenind din 120 de parohii din cuprinsul Episcopiei Oradiei, selectați din grupurile de tineri implicați în activitățile catehetice și de tineret ce se desfășoară în aceste parohii.

Municipiul Salonta a fost reprezentat de o delegație formată din tinerii Remus Mircea Petrache (absolvent, XII B), Xenia Iulia Caramente (XI B), Daniel Alexandru Mihai Cismaș (XI B) - elevi ai Colegiului Național ,,Teodor Neș" din Salonta, din cadrul Parohiei Ortodoxe I Salonta a Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului" păstorită de preotul paroh iconom stavrofor Ionel Chira, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea.
Cu acest prilej, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, prin Fundația „Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar" Oradea și Teatrul de Stat ,,Regina Maria" Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea și Muzeul Cetății și Orașului Oradea, au pregătit tinerilor participanți un program liturgic și cultural-educațional binecuvântat prin Slujba de Te Deum în prezența preasfințitului părinte Sofronie, episcopul Oradiei, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului" și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei" din Oradea, urmată de cuvântul înaltului ierarh.
În cadru solemn a fost prezentată și prelegerea „Elogiu satului românesc", susținută de doamna prof. Doina Sfârlea, urmată de festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut rezultate merituoase la etapele judeţeană şi naţională a Olimpiadei de Religie, atât pentru învăţământul de masă, cât şi pentru învăţământul teologic preuniversitar, a elevilor care au participat la etapa eparhială a Concursului catehetic „Hristos - sufletul satului românesc", la Concursul național de folclor „Tradiție și spiritualitate în satul românesc" și la Concursul naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească". Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni se încadrează în seria de manifestări organizate de Episcopia Oradiei cu prilejul „Anului omagial al satului românesc" (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) şi ,,Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu" în Patriarhia Română.
În altă ordine de idei, începând din acest an școlar 2018-2019, membrii Parohiei Ortodoxe I Salonta păstoriți de preotul paroh iconom stavrofor Ionel Chira au inițiat un program educațional menit să susțină și să stimuleze performanța elevilor merituoși din cadrul Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta (director prof. Vasile Trăncău). Astfel, la sfârșitul anului școlar, la recomandarea bordului didactic al colegiului salontan, Consiliul parohial al Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului" din Salonta va identifica copiii talentați și sârguincioși din familiile defavorizate ale Parohiei Ortodoxe. Elevii care vor obține rezultate deosebite la învățătură, premii și alte distincții școlare, în special cei din clasele a VIII-a și a XII-a, vor primi din partea preotului paroh Ionel Chira, prin împuternicirea Consiliului parohial, premii și diplome de recunoaștere a meritelor școlare deosebite, ne-a spus domnul profesor Cristian Butcă.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:34 Ora de vară a Europei de Est