Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O călătorie fascinantă...Frankfurt am Main, Bruges, Londra, Anvers, Köln

Cu un picior în emisfera vestică și cu celălalt în cea estică,

O călătorie fascinantă...Frankfurt am Main, Bruges, Londra, Anvers, Köln

,,Sub îndrumarea ghidului Oana Gavriș și a dnei profesoare, Ramona Iștoc, am pornit la drum în seara zilei de 19 aprilie 2019, într-una din cele mai reușite excursii de până acum, pe lângă cele din Istanbul, Paris, Cracovia, Elveția, Praga și multe altele, la care am participat de-a lungul anilor petrecuți în Liceul Teologic Baptist "Emanuel" Oradea." (Eduard Lal, clasa a X-a A)

Până să pășim pe tărâm englezesc, ne-am delectat cu o vizită în centrul orașului Frankfurt am Main, unde am admirat Primăria, Opera, Maintower, Biserica Sf. Pavel, precum și faimosul Pod de Fier.
În ziua următoare, am petrecut câteva ore în centrul medieval, foarte bine conservat și cochet, al orașului Bruges, din Belgia, pentru ca spre seară șă ne îmbarcăm pe feribot, în portul Dunkerque, din Franța, spre destinația principală a excursiei noastre, Londra.
Londra este unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, fiind în același timp și istoric, și modern. Timp de trei zile am făcut un adevărat maraton de la o  atracție turistică la alta, pentru a cuprinde cât mai mult din fascinanta istorie a acestei metropole. Am stat la coadă la Westminster Abbey, cea mai mare și mai frumoasă catedrală gotică din Londra, în care au fost încoronați 38 de monarhi, dar a meritat din plin așteptarea! Ne-am făcut poze lângă Big Ben, care se află în proces de restaurare, am trecut pe lângă London Eye, Milennium Bridge, Tower Bridge și Tower of London, prin superba grădină florală din St James's Park, care ne-a îndrumat spre Buckingham Palace, unde am ajuns tocmai la schimbul de gardă. Palatul Buckingham a devenit oficial Palat Regal al monarhului britanic la urcarea pe tron a Reginei Maria în 1837, fiind primul monarh care a avut reședința permanentă în acest palat.
Tower of London, renumit pentru Beefeaterii (gardienii) îmbrăcați în roșu, legendarii corbi și strălucirea Bijuteriilor Regale, ne-a transpuns într-un tărâm de vis, din care ne-am desprins cu greu, spre a ne îndrepta spre British Museum, unul din cele mai mari muzee din lume, fondat în 1753. Printre milioanele de exponate din toată lumea ne-am oprit la faimoasa Piatră de la Rosetta, care a făcut posibilă descifrarea hieroglifelor egiptene, la comoara Sutton Hoo, la mumiile egiptene, dar și la statuile de marmură Elgin. Un alt obiectiv de neratat în Londra este Natural History Museum, unde am avut ocazia să testăm un simulator de cutremur, să declanșăm un proces de eroziune și multe alte experimente inedite.
Cu siguranță,  muzeul de ceară Madame Tussauds , având sculpturi în ceară realistice cu numeroși actori, personaje din desene animate, ne-a transpus în lumea copilăriei și adolescenței, entuziasmul copiilor dar și al adulților fiind pe măsură.
 În ultima zi petrecută în Londra, am făcut o croazieră pe Tamisa, încheiată cu vizita la Observatorul Regal din Greenwich, unde am avut ocazia să stăm cu un picior în emisfera vestică și cu unul în cea estică, pentru că, începând cu finalul secolului al XIX-lea, acest observator a fost ales drept Meridianul Zero.
 Apoi am pornit spre castelul Leeds, supranumit cel mai frumos din Anglia și unul din cele mai romantice din lume, înconjurat de un lac și grădini superbe, care ne-a oferit imagini de basm.
Spre seară ne-am îndreptat spre portul Dover, pregătiți pentru un drum lung spre casă, dar cu amintiri prețioase. Călătoria noastră a continuat în zilele următoare prin Belgia și Germania, unde am vizitat alte două orașe frumoase: Anvers, al doilea oraș al Belgiei și unul din marile porturi ale lumii, supranumit ,,orașul diamantelor", deoarece mai mult de 70 % din toate diamantele sunt comercializate aici și Köln, cel mai vechi dintre marile orașe ale Germaniei, renumit pentru Domul în stil gotic dar și pentru Muzeul ciocolatei Lindt.
 Vom încheia cu impresiile de călătorie ale elevului Lal Eduard, din clasa a X-a A: ,,Aș dori să mulțumesc familiei Iștoc pentru această experiență de neuitat! M-am simțit bine, am întâlnit oameni noi și am călătorit pe unde nu am mai fost. Recomand în continuare excursiile acestea, si eu la rândul meu vreau să fiu prezent la următoarea aventură".
Reporteri: Ramona Iștoc & Eduard Lal
Foto: Paul Gui
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: O călătorie fascinantă...Frankfurt am Main, Bruges, Londra, Anvers, Köln. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:10 Ora de vară a Europei de Est