Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Preafericitul părinte patriarh Daniel a premiat elevii C.N. „Teodor Neș” din Salonta

Concursul Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu”

Preafericitul părinte patriarh Daniel a premiat elevii C.N. „Teodor Neș” din Salonta

Patriarhia Ortodoxă Română din București a fost gazda unui eveniment deosebit din viața Școlii românești bihorene reprezentată de Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta manageriat de prof. Vasile Trăncău care, în colaborare cu Parohia Ortodoxă II din Salonta, păstorită de preotul Mircea Vinter, prin talentul și dăruirea elevilor profesoarei de religie Gabriela Buda, au obținut aprecierile și felicitările preafericitul părinte patriarh Daniel - diplomele omagiale și medalia Patriarhiei Române.

Într-o atmosferă duhovnicească, solemnă, emoționantă, prilejuită de Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia Sărbătorii Creștine a Sfinților Împărați Constantin și Elena, marți, 21 mai 2019, în Sfântul Altar de vară al Patriarhiei Române, preafericitul părinte patriarh Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a felicitat și a premiat delegația care a reprezentat județul Bihor cu prilejul acordării premiilor naționale în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu".
Județul nostru a fost reprezentat la București de o delegație a grupului de 15 elevi din clasele a VI-a B și a VII-a B, de la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta, care au obținut primul loc în Bihor la Concursul Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu", primind astfel premiul I, în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei păstorită de preasfinţitul părinte Sofronie, episcopul Oradiei.
Elevul Lucas Bora, din clasa a VII-a B, reprezentantul celor 15 elevi merituoși ai școlii salontane și ai Parohiei Ortodoxe II din Salonta, alături de profesoara de religie Gabriela Buda au primit înaltele distincții ale concursului național de cateheză din mâna preafericitul părinte patriarh Daniel - diplomele omagiale ale Concursului Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu" și medalia Patriarhiei Române. Elevii salontani premiați de preafericitul părinte patriarh Daniel sunt: Lucas Bora (delegat la București, la Patriarhia Română), Cristina-Maria Vlad, Miriam-Elisa Tramonte, Miriam Andor, Marco Cotrău, Luca Matei, Oana Pavel, Istvan Szucs, Andra Ardelean, Andrei Mașcaș, Răzvan Brânduș, Andreea Mich, Sabina Dezsi, Andrea Vass, Darius Cuibuș.
 „În parteneriat cu Parohia Ortodoxă Salonta II păstorită de părintele paroh Mircea Vinter, școala noastră a fost prezentă în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu" printr-un grup de 15 elevi deosebiți, talentați și credincioși. Cu sprijinul domnului Vasile Trăncău, directorul C.N. „Teodor Neș" din Salonta, al domnului Cristian Butcă, reprezentantul personalului didactic auxiliar, am obținut la acest concurs național locul I în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei. Mulțumim tuturor membrilor Parohiei Ortodoxe Salonta II și preotului Mircea Vinter pentru susținerea duhovnicească și materială prin care a făcut posibilă deplasarea noastră la București, la Patriarhia Română. Mulțumim domnului director prof. Vasile Trăncău pentru sprijinul acordat", ne-a declarat prof. Gabriela Buda, coordonatoarea proiectelor educaționale înscrise în concursul național catehetic.
„Îi felicit pe cei 15 elevi talentați ai grupei de cateheză din Parohia Ortodoxă II din Salonta. Sunt o binecuvântare pentru școala noastră, pentru părinți, pentru profesoara lor Gabriela Buda și pentru păstorul lor, preotul paroh Mircea Vinter. Premiul, diplomele și madalia primite la București din partea preafericitului părinte patriarh Daniel sunt o recunoaștere națională a valorii Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta, a tradiției școlii bihorene", ne-a declarat prof. Vasile Trăncău, directorul colegiului salontan.
Sorin Petrache
Despre Concursul Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu"
Concursul Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu" este organizat cu binecuvântarea preafericitului părinte patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 6.420/2018), de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Concursul s-a desfășurat în perioada 15 decembrie 2018 - 21 mai 2019. Concursul Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu" se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor", preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Preafericitul părinte patriarh Daniel a premiat elevii C.N. „Teodor Neș” din Salonta.

Trimite email
marți, 14 ianuarie 2025, 01:50:50 Ora standard a Europei de Est