Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Preafericitul părinte patriarh Daniel a premiat elevii C.N. „Teodor Neș” din Salonta

Concursul Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu”

Preafericitul părinte patriarh Daniel a premiat elevii C.N. „Teodor Neș” din Salonta

Patriarhia Ortodoxă Română din București a fost gazda unui eveniment deosebit din viața Școlii românești bihorene reprezentată de Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta manageriat de prof. Vasile Trăncău care, în colaborare cu Parohia Ortodoxă II din Salonta, păstorită de preotul Mircea Vinter, prin talentul și dăruirea elevilor profesoarei de religie Gabriela Buda, au obținut aprecierile și felicitările preafericitul părinte patriarh Daniel - diplomele omagiale și medalia Patriarhiei Române.

Într-o atmosferă duhovnicească, solemnă, emoționantă, prilejuită de Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia Sărbătorii Creștine a Sfinților Împărați Constantin și Elena, marți, 21 mai 2019, în Sfântul Altar de vară al Patriarhiei Române, preafericitul părinte patriarh Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a felicitat și a premiat delegația care a reprezentat județul Bihor cu prilejul acordării premiilor naționale în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu".
Județul nostru a fost reprezentat la București de o delegație a grupului de 15 elevi din clasele a VI-a B și a VII-a B, de la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta, care au obținut primul loc în Bihor la Concursul Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu", primind astfel premiul I, în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei păstorită de preasfinţitul părinte Sofronie, episcopul Oradiei.
Elevul Lucas Bora, din clasa a VII-a B, reprezentantul celor 15 elevi merituoși ai școlii salontane și ai Parohiei Ortodoxe II din Salonta, alături de profesoara de religie Gabriela Buda au primit înaltele distincții ale concursului național de cateheză din mâna preafericitul părinte patriarh Daniel - diplomele omagiale ale Concursului Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu" și medalia Patriarhiei Române. Elevii salontani premiați de preafericitul părinte patriarh Daniel sunt: Lucas Bora (delegat la București, la Patriarhia Română), Cristina-Maria Vlad, Miriam-Elisa Tramonte, Miriam Andor, Marco Cotrău, Luca Matei, Oana Pavel, Istvan Szucs, Andra Ardelean, Andrei Mașcaș, Răzvan Brânduș, Andreea Mich, Sabina Dezsi, Andrea Vass, Darius Cuibuș.
 „În parteneriat cu Parohia Ortodoxă Salonta II păstorită de părintele paroh Mircea Vinter, școala noastră a fost prezentă în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu" printr-un grup de 15 elevi deosebiți, talentați și credincioși. Cu sprijinul domnului Vasile Trăncău, directorul C.N. „Teodor Neș" din Salonta, al domnului Cristian Butcă, reprezentantul personalului didactic auxiliar, am obținut la acest concurs național locul I în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei. Mulțumim tuturor membrilor Parohiei Ortodoxe Salonta II și preotului Mircea Vinter pentru susținerea duhovnicească și materială prin care a făcut posibilă deplasarea noastră la București, la Patriarhia Română. Mulțumim domnului director prof. Vasile Trăncău pentru sprijinul acordat", ne-a declarat prof. Gabriela Buda, coordonatoarea proiectelor educaționale înscrise în concursul național catehetic.
„Îi felicit pe cei 15 elevi talentați ai grupei de cateheză din Parohia Ortodoxă II din Salonta. Sunt o binecuvântare pentru școala noastră, pentru părinți, pentru profesoara lor Gabriela Buda și pentru păstorul lor, preotul paroh Mircea Vinter. Premiul, diplomele și madalia primite la București din partea preafericitului părinte patriarh Daniel sunt o recunoaștere națională a valorii Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta, a tradiției școlii bihorene", ne-a declarat prof. Vasile Trăncău, directorul colegiului salontan.
Sorin Petrache
Despre Concursul Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu"
Concursul Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu" este organizat cu binecuvântarea preafericitului părinte patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 6.420/2018), de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Concursul s-a desfășurat în perioada 15 decembrie 2018 - 21 mai 2019. Concursul Național Catehetic „Hristos: Sufletul satului meu" se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor", preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Preafericitul părinte patriarh Daniel a premiat elevii C.N. „Teodor Neș” din Salonta.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:23:47 Ora standard a Europei de Est