Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Credincioșii Eparhiei de Oradea „merg împreună cu Papa Francisc” la Blaj

Peste 4.600 de pelerini greco-catolici din Eparhia de Oradea vor ajunge pe 2 iunie la Blaj

Credincioșii Eparhiei de Oradea „merg împreună cu Papa Francisc” la Blaj

Peste 4.600 de pelerini greco-catolici din Eparhia de Oradea vor ajunge pe 2 iunie a.c. la Blaj, pentru a participa la Sfânta Liturghie solemnă, cu Papa Francisc, pe Câmpia Libertății, în cadrul căreia Suveranul Pontif îi va beatifica pe slujitorii lui Dumnezeu: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, episcopi greco-catolici morți pentru credință în timpul prigoanei comuniste.

Printre pelerini, se află 160 de preoți greco-catolici din țară și străinătate, care vor concelebra la Liturghia cu Sfântul Părinte, și peste 1000 de tineri, elevi ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu" și ai Liceului „Don Orione", care doresc să-l întâlnească pe mult iubitul Papă.
De asemenea, din Oradea, vor fi prezenți la Blaj, peste 60 de voluntari, care vor contribui la buna desfășurare a evenimentului și preoți delegați special pentru serviciul liturgic al ceremoniei. Toți acești pelerini vor fi însoțiți la Blaj de păstorul lor, PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
Totodată, la invitația Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, vor participa la Blaj mai multe oficialități locale, județene și centrale.
Episcopia Greco-Catolică a pregătit pentru fiecare pelerin o șapcă galbenă personalizată, iar pentru cler veșminte preoțești/arhierești croite special pentru acest eveniment. De asemenea, Potirul și Evanghelia PSS Valeriu Traian Frențiu  -datând din 1938, care s-au aflat în expoziția dedicată Ierarhului din Cripta Catedralei „Sf. Nicolae" din Oradea - și pe 2 iunie a.c. vor fi folosite la celebrarea euharistică oficiată de Papa Francisc.
Pelerinii orădeni se vor deplasa cu două trenuri speciale care vor călători pe ruta Oradea-Blaj (dus-întors), care pleacă duminică, 2 iunie a.c., în jurul orei 1.00 din Gara Centrală a orașului. De asemenea, preoții parohi au mobilizat grupul de credincioși înscriși în parohii, care vor călători la Blaj cu microbuze și autocare. Acestea vor porni din fiecare locație încă de la primele ore ale zilei de duminică, pentru a sosi în „Mica Romă" înainte de ora 7.00.
Accesul pe Câmpia Libertății se va face pe baza biletului nominal și a cărții de identitate!
Potrivit organizatorilor vizitei Papei Francisc la Blaj,  la intrarea în oraș pelerinii cu mașinile personale, microbuzele și autocarele vor respecta instrucțiunile de acces, care apar pe pagina web dedicată evenimentului «https://papafrancisclablaj.ro/» unde apar toate celelalte informații pe care fiecare pelerin este bine să le ia la cunoștință!
Fiind acreditat la acest eveniment, Biroul de Presă EGCO va publica pe parcursul călătoriei apostolice a Sanctității Sale în România, toate știrile oficiale ale vizitei, la secțiunea media „Papa Francisc în România", a site-ului Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, «www.egco.ro». Să mergem împreună!
Biroul de presă EGCO

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:39:37 Ora standard a Europei de Est