Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Erasmus+ KA 2 ,,Our story, true story”

Diseminare proiect

Erasmus+ KA 2 ,,Our story, true story”

Luni, 20 mai 2019, a avut loc spectacolul final și conferința de diseminare a proiectului Erasmus + KA 2 ,,Our story, true story" (Povestea noastră, o poveste adevărată), proiect finanțat de Comisia Europeană cu un buget de 29 110 euro.

Proiectul a urmărit prin activitățile desfășurate cunoașterea istoriei țării, a regiunii sau orașului de proveniență, precum și a țărilor partenere într-un mod accesibil și prietenos pentru copii, dezvoltarea competențelor de citire și a celor artistice, stimularea imaginației, dezvoltarea stimei de sine a elevilor cu CES datorită cărților publicate, dezvoltarea unor competențe în domeniul TIC, dezvoltarea capacității de cooperare și a concurenței, includerea elevilor în diverse activități extracurriculare.
Nouă instituții de învățământ au contribuit la realizarea obiectivelor propuse în cadrul proiectului și anume: instituția coordonatoare Zespół Szkół Specjalnych im. Juliana Tuwima w Krapkowicach, Krapkowice din Polonia alături de următoarele instituții partenere: Middle School, Primary School and Maternity School, Frydek-Mistek, Cehia, Maximilian-Kolbe-Schule Schule mit dem Förderschwerpunkt Lernen, Scheuerfeld, Niemcy, Germania, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, România, Ilipinar Reha Midilli Ozel Egitim Uygulama Merkezi in Ozel Egitim Is Uygulama Merkezi, Foça, Izmir, Turcia, Rigas 1st special internatpamatskola- attistibas centrs, Riga, Letonia, Circolo Didattico Statale "A.De Gasperi", Noicattaro, Italia, Agrupamento de Escolas de Castro Marim, Castro Marim, Portugalia, și Oli Zordumis, Kumanovo, Macedonia.
Evenimentul a fost deschis de d-na director al C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, prof. Pantazi Teodora, care le-a urat bun venit participanților. Am urmărit apoi filmul de prezentare a proiectului realizat de coordonatoarea de proiect, prof. Erdeli Elena. În continuare, am făcut cunoștință cu teatrul experiențial realizat în parteneriat de către copiii de la CSEI Nr. 1 Oradea din grupa III preșcolari (Hendre Nicoleta, Hendre Florin, Turcuț Darius, Seuche Zsolt), elevi din clasa I (Durgheu Giulia, Rezi Bianca, Vesea David) și a III-a B (Andrași Andra), coordonați de prof. Erdeli Elena, asistată de prof. Șipoș Lăcrimioara. Activitatea a fost filmată de prof. Sârb Liliana și Cioca Adriana. Ne-am delectat apoi vizionând sceneta ,,Țara copilăriei"- moment artistic pregătit de prof. Anca Tirla, Alina Cardoș, Carla Florin și Lăcrimioara  Șipoș, cu elevi din clasa I (Durgheu Giulia), clasa a II-a A (Guias Raul, Fechete Abel), a II-a B (Deme Szabo Andreas) și a III-a B (Andrași Andra) de la C.S.E.I. Nr. 1 Oradea în colaborare cu elevi integrați din clasa a III-a (Andor Sarai), a VI-a (Mascaș Denisa) și a VII-a (Dedan Raul, Buzgău Carla)  de la Lic. Ortodox ,,Episcop R. Ciorogariu", coordonați de prof. Hava Laura.
Partenerii locali ai proiectului, elevii de la Liceul de Arte Oradea, Pataki Hașaș Patricia și Mago Iustin, clasa a VII-a A, coordonați de prof. Cristea Ligia, au prezentat un moment muzical la chitară.
În continuare, momentul de final al spectacolului a fost sceneta ,,Timpuri vechi și noi",  moment  prezentat de elevi din clasa a VII-a de la C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, coordonați de prof. Calamar Daniela, Birău Florica, Poszet Camelia și Haș Rodica, în parteneriat cu elevi din clasa a VII-a A de la Liceul de Arte Oradea, coordonați de prof. Cristea Ligia.
În încheierea activității, coordonatorul de proiect, dna prof. Elena Erdeli, a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți la spectacol și în mod special cadrelor didactice care s-au implicat în derularea activităților de proiect pe parcursul celor trei ani de derulare (2016-2019): Pantazi Teodora, Ficuț Silvia, Șipoș Lăcrimioara, Tirla Anca, Calamar Daniela, Poszet Camelia, Haș Rodica, Urs Simona, Todor Rodica, Florin Carla, Cardoș Alina, Dărăban Monica, Sârb Liliana, Cioca Adriana, Ilisie Carmen, Kiss Ramona, Manole Paula, Panainte Daniela, Coste Mariana, Strațomir Ionela, Berinde Mirela.
Produsul final de cea mai mare anvergură realizat în cadrul proiectului este o colecție de  nouă cărți diferite, editate atât în limba națională cât și în limba engleză, nouă cărți care prezintă legendele semnificative ale fiecărei țări implicate în acest parteneriat. Structura fiecărei cărți este aproximativ identică: sunt prezentate două legende naționale, una regională și una locală. Pentru Cartea României, intitulată Legende din România, au fost selectate pentru a fi prezentate: Legenda Ciocârliei - legendă națională, Dochia, fata de împărat - legendă națională, Legenda Someșul și Crișul - legendă regională și Legenda  întemeierii Cetății Oradea.
Elevii au avut sarcina deloc ușoară de a audia conținutul legendelor, de a realiza desene pe marginea legendelor, de a redenumi personajele și de a rescrie în cuvinte proprii conținutul legendelor. Cele patru legende au fost înregistrate în limba fiecărei țări pe câte un CD. Faptul că ne-am realizat obiectivele proiectului și că ne-am făcut sarcinile cât am putut de bine nu a rămas nerăsplătit. Anul trecut, la competiția naționala Made for Europe, cartea Legende din România a obținut premiul al treilea.
Dintre activitățile extracurriculare la care au participat elevii noștri menționăm: vizită la Biblioteca Județeană ,,Gh. Șincai" Bihor, vizită la Librăria Humanitas Oradea, vizită la Filiala Decebal a Bibliotecii Județene ,,Gh. Șincai", vizită la Zone Studio Oradea, participare la un workshop de confecționare păpuși și la piesa ,,Stan Bolovan, spaima zmeilor" la Teatrul Arcadia, vizită la Cetatea Oradea, vizită la Tipografia Treira Oradea.
Pe parcursul celor trei ani de proiect în cadrul școlii au fost organizate următoarele activități: Concurs de logo pentru alegerea logo-ului proiectului, Citirea diferitelor basme și legende legate de istoria țării/regiunii/orașului, Realizarea de desene pe baza poveștilor citite, Crearea proiectului grafic pentru fiecare poveste, Realizarea coperții și publicarea cărților editate în cadrul proiectului, cărți care conțin patru povestiri, Editarea în limba română și engleză și publicarea celor nouă cărți conținând în total un număr de 36 de legende (câte patru din fiecare țară parteneră la proiect), Înregistrarea celor patru legende pe CD-uri audio în limba română, Vizionarea de către elevi a 20 de povestiri, Alegerea celor mai frumoase două povestiri dintre cele 20 vizionate, Activități de diseminare și cultural- artistice cu prilejul ErasmusDays# și a Zilei Europei, Concurs de desene : Cel mai frumos personaj, Alegerea celui mai frumos desen care reprezintă Cel mai frumos personaj, Desfășurarea de workshop-uri pentru confecționare păpuși, Votarea celei mai frumoase păpuși, Participarea profesorilor la un număr de șase reuniuni transnaționale și trei workshopuri organizate în Polonia, Italia, Portugalia, Germania, Macedonia și Letonia, Pregătirea decorurilor/ a rolurilor și a personajelor pentru spectacol,Prezentarea unei piese de teatru, înregistrarea unui film, Organizarea spectacolului final și a conferinței de diseminare  a proiectului.
,,Multumesc pentru sprijinul acordat în realizarea activităților proiectului partenerilor de proiect, elevilor, părinților acestora, cadrelor didactice de la C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, membrilor echipei de proiect, partenerilor noștri locali: Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" Bihor, Tipografia Treira, Centrul de Informare Turistică Oradea, Filiala Decebal a Bibliotecii Județene ,,Gh. Șincai", Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, SC Andy Tour, HE-GAL. PROD COM SRL, Liceul de Arte Oradea, Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" Oradea, C.N. ,,Mihai Eminescu" Oradea, C.E. ,,Partenie Cosma" Oradea, reprezentanților Universității din Oradea și ai Universității ,,Aurel Vlaicu" Arad, precum și reprezentanților Mass-Media care ne-au mediatizat activitățile de proiect", dorește să mulțumească coordonatorul de proiect, prof. Elena Maria Erdeli.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Erasmus+ KA 2 ,,Our story, true story”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:17 Ora de vară a Europei de Est