Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferință națională cu participare internațională în cadrul unui proiect Erasmus+

Vineri, la Hotelul DoubleTree by Hilton din Oradea,

Conferință națională cu participare internațională în cadrul unui proiect Erasmus+

Universitatea din Oradea, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, a organizat, vineri, 24 mai 2019, conferința națională cu participare internațională „Children with complex intellectual and developmental disabilities: the experiences and outcomes from an Erasmus+ Collaboration", la Hotelul DoubleTree by Hilton din Oradea.

Evenimentul a reunit peste 70 de participanți (cadre didactice, specialiști ai domeniului științelor educației și psihopedagogiei speciale, cadre medicale, practicieni, dar și studenți) care au dezbătut problematica educației copiilor și tinerilor cu dizabilități intelectuale și de dezvoltare.
Conferința se înscrie în acțiunile derulate în cadrul unui proiect Erasmus+ în care Universitatea din Oradea, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, este parteneră, alături de alte cinci universități europene: Stockholm University (Suedia), University of Hertfordshire (Marea Britanie), Queen's University of Belfast (Irlanda de Nord), Napier University of Edinburgh (Scoția), Oslo Metropolitan University (Norvegia), reprezentate la Oradea de opt cadre didactice: Jude Tah - Stockholm University, Suedia, Michael Brown - Queen's University Belfast, Marea Britanie, Margareta Ahlström - Stockholm University, Suedia, Turid Nondal - Oslo Metropolitan University, Norvegia, Sam Abdulla - Edinburgh Napier University, Scoția, dr Lynne Marsh - Queen's University Belfast, Marea Britanie, Paul Maloret - University of Hertfordshire, Anglia și Mohammed Surfraz - University of Hertfordshire, Anglia.
,,Este cel de-al doilea proiect, rezultat dintr-un parteneriat excepțional"
Pentru început, coordonatorul de proiect din partea organizatorilor orădeni, doamna prof. univ. dr. Florica Orțan, director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic,   organizator al evenimentului, a salutat și prezentat distinșii parteneri străini (țările, universitățile) și reprezentanții lor prezenți la Oradea, precum și participanții locali, la conferința națională și internațională, de diseminare a unor activități din cadrul proiectului Erasmus+ intitulat ,,Copiii cu dizabilități intelectuale și de dezvoltare. Experiențele și rezultatele dintr-o colaborare Erasmus+". ,,Este important să menționez faptul că acesta este cel de-al doilea proiect, rezultat dintr-un parteneriat excepțional. Spun excepțional deoarece în cadrul echipei de proiect au existat și există oameni cu expertiză științifică și metodologică, totodată, care ne-au împărtășit de-a lungul mai multor ani, a mai multor întâlniri, expertiza lor profesională în munca cu persoane cu nevoi speciale, oameni printre oameni, de altfel; față de care noi, educatori, medici, societate civilă, avem una dintre cele mai mari responsabilități umane", a subliniat doamna prof. univ. dr. Florica Orțan.
Au fost înmânate plachete aniversare și ghiduri de prezentare
Tot în debutul conferinței, doamna profesor univ. dr. Marcela Prada, prorector al Universității din Oradea, a transmis mesajul de bun venit din partea conducerii Universității, oferind oaspeților, în semn de apreciere, câteva plachete aniversare și ghiduri de prezentare, împreună cu doamna prof. univ. dr. Florica Orțan, în calitate de organizator al conferinței, de față cu Jude Tah, coordonatorul internațional al proiectului. După aceea, reprezentanții universităților partenere au susținut câteva prelegeri referitoare la practicile educaționale cu copiii și tinerii cu dizabilități, antrenându-i pe cei prezenți în discuții și problematizări asupra temelor dezbătute. Din partea instituției gazde, Universitatea din Oradea, au susținut prezentări prof. univ. dr. Florica Orțan, lect. univ. dr. Julien Kiss-Ferenc, prof. Alexandru Carțiș, precum și prof. Adina Cărădan, de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont" Oradea, participant în cadrul mobilităților din cadrul proiectului Erasmus+.
În partea a doua a zilei, s-au organizat workshop-uri tematice, în care participanții, împărțiți în grupe de lucru, sub coordonarea invitaților, au dezbătut realitățile din spatele educației copiilor și tinerilor cu dizabilități, încercând să găsească, împreună, noi modalități de abordare a problemelor care se ivesc în acest context delicat și eventuale perspective în dezvoltarea și îmbunătățirea acestui domeniu de activitate didactică.
Conferința s-a bucurat de un real succes, exprimat de către toți cei prezenți, care au mărturisit că această acțiune a avut un impact benefic asupra modului în care înțeleg acest climat educațional special, ajutându-i foarte mult în activitatea lor, exprimându-și, totodată, interesul și dorința pentru o proximă viitoare astfel de acțiune.
(A.C. & Ov.D.)
Vedeți mai multe poze (75 de poze) în Galeria foto: Conferință națională cu participare internațională în cadrul unui proiect Erasmus+

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:15 Ora de vară a Europei de Est