Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Muzeul Orașului Oradea găzduiește de azi două expoziții inedite dedicate Reginei Maria și familiei regale

Trei evenimente importante

Muzeul Orașului Oradea găzduiește de azi două expoziții inedite dedicate Reginei Maria și familiei regale

Ieri, 23 mai 2019, a avut loc la Muzeul Orașului Oradea din Cetatea Oradea, în prezența a numeroși invitați, deschiderea oficială a expozițiilor ,,O sută de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea" și ,,Regina Maria, un veac de inspirație". Muzeul Orașului Oradea găzduiește de azi două expoziții inedite dedicate Reginei Maria și familiei regale

Expoziția face parte din șirul de manifestări pregătite de Primăria Oradea pentru a sărbători 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea, care a avut loc în 23 mai 1919, în Piața Unirii.
Evenimentul de azi (ieri - n.n.) a fost deschis cu un moment artistic susținut de corul Liceului ,,Gheorghe Lazăr" din Pecica, județul Arad, condus de dirijorul Alexandru Zaharia.
Aceștia au interpretat imnul regal ,,Trăiască Regele!".
Întregul eveniment a fost moderat de Angela Lupşea, directorul Muzeului Oraşului Oradea.
În deschidere, aceasta  a dat cuvântul reprezentantului Casei Regale a României, invitatului special al expoziției, ASR Principele Radu:
,,E adevărat, Regele Ferdinand și Regina Maria sunt părinți ai istoriei noastre moderne și la propriu și la figurat, pentru că sunt făuritori ai României Mari și în același timp îi inspiră pe mulți dintre noi, mai ales generația foarte tânără. Ei sunt un model a ceea ce înseamnă să cârmuiești cu patriotism și cu măsură această încercată țară. Probabil cei 100 de ani pe care îi sărbătorim azi au un contrast izbitor, pe de o parte reprezintă cea mai sângeroasă sută de ani a noastră, în care foarte mulți oameni au pierit uciși în război, dar totodată această 100 de ani e și una foarte importantă din punct de vedere al progresului nemaipomenit pe care l-am făcut. Niciodată în istoria noastră milenară nu am făcut atât de mulți pași înainte ca și cum am făcut din 1918 și până în zilele noastre. E important să nu uităm că nici unul dintre noi nu am fi aici și nu am vorbi limba noastră dacă ei, Regele Ferdinand și Regina Maria nu ar fi făcut lucruri atât de vizionare acum 100 de ani".  
Episcopul ortodox Sofronie Drincec a făcut o paralelă între întâlnirea de acum 100 de ani, când episcopii Roman Ciorogariu și Demetriu Radu îi întâmpina la propriu, pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria, dar și pe generalul Traian Moșoiu, iar azi (ieri -n.n.), 23 mai, exact la o sută de ani distanță, statuile acestor mari personalități ale istoriei românești își dau din nou întâlnire, ca un arc peste timp, tot în centrul orașului Oradea.
Prezent la evenimentul de deschidere a celor două expoziții, viceprimarul Florin Birta a vorbit despre reparația morală pe care municipalitatea orădeană o face azi prin dezvelirea statuii Regelui Ferdinand: ,,Cred că la baza unirii, la baza întregirii României a stat în primul rând biserica și armata, dar și adevărații oameni politici ai vremii. Dacă oamenii politici mai au derapaje, biserica împreună cu armata trebuie să rămână în continuare stâlpii societății. Azi, de la ora 16.30, vă aștept în număr cât mai mare în Piața Unirii pentru a participa împreună la dezvelirea statuii Regelui Ferdinand, ca un gest de reparație morală pe care municipalitatea orădeană îl face pentru această țară".
Curatorul expoziției, d-na Iulia Gorneanu, cunoscută promotoare a artei tradiționale românești, a prezentat publicului obiectele din cadrul expoziției, care pot fi admirate în cele patru săli de la etajul I al muzeului: poze ale Reginei Maria și ale familiei regale, vechi piese de vestimentație lucrate cu foarte multă migală,  tablouri realizate de diverși artiști, colecții de bijuterii, pălării și poșete, o carte cu autograful Reginei Maria, parfumul inspirat de Regina Maria a României.
O parte inedită a expoziției o reprezintă imaginea Reginei Maria și colecția de bijuterii, unde dacă vizitatorul apropie telefonul mobil poate, cu ajutorul unei aplicații, să audă amprenta vocală a Reginei Maria.
Expozițiile ,,100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea" și ,,Regina Maria, un veac de inspirație" își așteaptă vizitatorii până la data de 30 august, în fiecare zi de marți până duminică, între orele 10.00 - 18.00. (B.P.)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Muzeul Orașului Oradea găzduiește de azi două expoziții inedite dedicate Reginei Maria și familiei regale.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:56 Ora de vară a Europei de Est