Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Muzeul Orașului Oradea găzduiește de azi două expoziții inedite dedicate Reginei Maria și familiei regale

Trei evenimente importante

Muzeul Orașului Oradea găzduiește de azi două expoziții inedite dedicate Reginei Maria și familiei regale

Ieri, 23 mai 2019, a avut loc la Muzeul Orașului Oradea din Cetatea Oradea, în prezența a numeroși invitați, deschiderea oficială a expozițiilor ,,O sută de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea" și ,,Regina Maria, un veac de inspirație". Muzeul Orașului Oradea găzduiește de azi două expoziții inedite dedicate Reginei Maria și familiei regale

Expoziția face parte din șirul de manifestări pregătite de Primăria Oradea pentru a sărbători 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea, care a avut loc în 23 mai 1919, în Piața Unirii.
Evenimentul de azi (ieri - n.n.) a fost deschis cu un moment artistic susținut de corul Liceului ,,Gheorghe Lazăr" din Pecica, județul Arad, condus de dirijorul Alexandru Zaharia.
Aceștia au interpretat imnul regal ,,Trăiască Regele!".
Întregul eveniment a fost moderat de Angela Lupşea, directorul Muzeului Oraşului Oradea.
În deschidere, aceasta  a dat cuvântul reprezentantului Casei Regale a României, invitatului special al expoziției, ASR Principele Radu:
,,E adevărat, Regele Ferdinand și Regina Maria sunt părinți ai istoriei noastre moderne și la propriu și la figurat, pentru că sunt făuritori ai României Mari și în același timp îi inspiră pe mulți dintre noi, mai ales generația foarte tânără. Ei sunt un model a ceea ce înseamnă să cârmuiești cu patriotism și cu măsură această încercată țară. Probabil cei 100 de ani pe care îi sărbătorim azi au un contrast izbitor, pe de o parte reprezintă cea mai sângeroasă sută de ani a noastră, în care foarte mulți oameni au pierit uciși în război, dar totodată această 100 de ani e și una foarte importantă din punct de vedere al progresului nemaipomenit pe care l-am făcut. Niciodată în istoria noastră milenară nu am făcut atât de mulți pași înainte ca și cum am făcut din 1918 și până în zilele noastre. E important să nu uităm că nici unul dintre noi nu am fi aici și nu am vorbi limba noastră dacă ei, Regele Ferdinand și Regina Maria nu ar fi făcut lucruri atât de vizionare acum 100 de ani".  
Episcopul ortodox Sofronie Drincec a făcut o paralelă între întâlnirea de acum 100 de ani, când episcopii Roman Ciorogariu și Demetriu Radu îi întâmpina la propriu, pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria, dar și pe generalul Traian Moșoiu, iar azi (ieri -n.n.), 23 mai, exact la o sută de ani distanță, statuile acestor mari personalități ale istoriei românești își dau din nou întâlnire, ca un arc peste timp, tot în centrul orașului Oradea.
Prezent la evenimentul de deschidere a celor două expoziții, viceprimarul Florin Birta a vorbit despre reparația morală pe care municipalitatea orădeană o face azi prin dezvelirea statuii Regelui Ferdinand: ,,Cred că la baza unirii, la baza întregirii României a stat în primul rând biserica și armata, dar și adevărații oameni politici ai vremii. Dacă oamenii politici mai au derapaje, biserica împreună cu armata trebuie să rămână în continuare stâlpii societății. Azi, de la ora 16.30, vă aștept în număr cât mai mare în Piața Unirii pentru a participa împreună la dezvelirea statuii Regelui Ferdinand, ca un gest de reparație morală pe care municipalitatea orădeană îl face pentru această țară".
Curatorul expoziției, d-na Iulia Gorneanu, cunoscută promotoare a artei tradiționale românești, a prezentat publicului obiectele din cadrul expoziției, care pot fi admirate în cele patru săli de la etajul I al muzeului: poze ale Reginei Maria și ale familiei regale, vechi piese de vestimentație lucrate cu foarte multă migală,  tablouri realizate de diverși artiști, colecții de bijuterii, pălării și poșete, o carte cu autograful Reginei Maria, parfumul inspirat de Regina Maria a României.
O parte inedită a expoziției o reprezintă imaginea Reginei Maria și colecția de bijuterii, unde dacă vizitatorul apropie telefonul mobil poate, cu ajutorul unei aplicații, să audă amprenta vocală a Reginei Maria.
Expozițiile ,,100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea" și ,,Regina Maria, un veac de inspirație" își așteaptă vizitatorii până la data de 30 august, în fiecare zi de marți până duminică, între orele 10.00 - 18.00. (B.P.)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Muzeul Orașului Oradea găzduiește de azi două expoziții inedite dedicate Reginei Maria și familiei regale.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:43:12 Ora standard a Europei de Est