Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dragoste împărtăşită

În cadrul proiectului judeţean ,,Dăruind, dobândeşti!”

Dragoste împărtăşită

,,Prea iubiţilor, să ne iubim unii pe alţii; căci dragostea este de la Dumnezeu. Şi oricine iubeşte este născut din Dumnezeu, şi cunoaşte pe Dumnezeu". (1Ioan 4:7)

Dragostea, această minunată virtute, este dată nouă de către Dumnezeu, iar noi avem datoria să o dezvoltăm; Dumnezeu ne oferă această oportunitate prin faptul că ne aşază în comunităţi de oameni creându-ne oportunităţi în vederea formării reciproce a unor virtuţi care să ne califice drept ,,oameni după voia lui Dumnezeu".  
În cadrul proiectului judeţean ,,Dăruind, dobândeşti!" se desfăşoară o seamă de activităţi prin care se urmăreşte transpunerea în practică a învăţăturii creştine cu privire la iubirea de semeni. Subiectele deschise la orele de religie îşi urmează cursul lor normal şi firesc, completând teoreticul din sala de clasă cu activităţi practice în sânul comunităţii. Astfel, în data de 18 mai 2019, un  număr de nouă copii de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea şi unsprezece copii de la Asociaţia Părinţilor Adoptivi (A.P.A.) Oradea au realizat o activitate extracurriculară cu titlul ,,Dragoste împărtăşită", cu locaţia în Marghita ,,Centrul de zi. Ateliere protejate pentru persoane cu dizabilităţi".  Centrul respectiv funcţionează în cadrul Asociaţiei ,,Speranţa pentru schimbare", şi are drept scop sprijinirea persoanelor aflate în dificultate în vederea prevenirii riscului de excludere socială.
,,Ca profesor de religie îndrum şi formez elevii pentru un mod de viaţă altruist încercând să le insuflu dragostea de semeni după modelul dat nouă de Hristos, de la care am învăţat că nu trebuie să avem doar un sentiment de bunăvoinţă faţă de semeni ci să fim gata oricând a le veni în ajutor, să simţim cu ei, să râdem împreună cu ei şi să plângem împreună cu ei", susține doamna profesor Lenuța-Amalia Dascălu.
Vizita la ,,Centrul de zi" din Marghita a debutat cu un grupaj de cântece interpretate de grupul de copii de la A.P.A. Oradea sub coordonarea d-lui Vasile Sana, după care elevii de la L.T. ,,Onisifor Ghibu" Oradea au prezentat pantomima ,,Dumnezeu este dragoste" sub regia şi îndrumarea doamnei prof. Dascălu Lenuţa-Amalia. Domnul Vasile Sana, preşedinte al A.P.A. Oradea, a provocat copiii de la ,,Centrul de zi" Marghita la un joc de perspicacitate, oferind premii primilor trei clasaţi. Activitatea s-a derulat într-o atmosferă caldă şi prietenoasă, gazdele lucrând într-o plăcută cooperare cu elevii din Oradea, chipurile tuturor strălucind  de bucurie, aceea bucurie inocentă de copil care te prinde în vraja ei transpunându-te într-o lume ireal de frumoasă din care nu mai vrei să ieşi. Elevii de la L.T.,,Onisifor Ghibu" Oradea au prezentat în continuare sceneta ,,Învaţă de la toate", având ca suport biblic cartea Proverbele lui Solomon.
Deoarece copilul are trebuinţă de joc şi mişcare transmiterea mesajului prin arta teatrală sau muzică a alternat cu jocuri ludice şi jocuri de societate la care copiii, cadrele didactice şi părinţii au participat cu mare entuziasm, doamna prof. Jehăleanu Violeta gestionând aceste jocuri cu un deosebit tact pedagogic. 
Activitatea s-a încheiat cu oferirea de cadouri şi surprize personalizate de către copiii din Oradea.
Pentru că Dumnezeu ne-a creat fiinţe sociale şi sociabile în acelaşi timp, persoana umană (copilul, elevul) se va dezvolta normal doar în mijlocul altor indivizi. Aceste activităţi sunt de fapt o iniţiere pentru viaţa de adult, a unui adult responsabil pentru acţiunile sale, pentru contribuția adusă la promovarea binelui şi frumosului în societate. Numai prin activitate practică se realizează unitatea necesară dintre cunoştinţele morale şi conduita morală a elevului", e de părere doamna profesor de religie Dascălu Lenuţa-Amalia, coordonatorul activității.
Şi de această dată elevii au avut o deschidere sinceră şi plină de afectuozitate, au ştiut să se manifeste generos prin iubire, să abordeze persoanele în funcţie de vârstă sau diferitele dizabilităţi ale acestora.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Dragoste împărtăşită.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:15 Ora de vară a Europei de Est