Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Premiul I și premiul special pentru Cea mai bună lucrare practică la concursul pe meserii, etapa națională de la Târgu Jiu

Olah Marian Cristian de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea

Premiul I și premiul special pentru Cea mai bună lucrare practică la concursul pe meserii, etapa națională de la Târgu Jiu

Olah Marian Cristian, elevul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea din clasa a XI-a, specializarea Bucătar, a obținut premiul I și premiul special pentru Cea mai bună lucrare practică la concursul pe meserii, calificarea Bucătar, la etapa națională, desfășurată în perioada 22- 26 aprilie 2019 la Târgu Jiu.

Marian s-a calificat la etapa natională a concursului pe meserii, calificarea Bucătar 2019, în urma obținerii premiului I la concursul pe meserii etapa județeană organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
Etapa națională a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Gorj în orașul Târgu Jiu și a constat într-o probă scrisă, în care au fost evaluate competențele teoretice cu privire la însușirea corectă a temei de specialitate din programa pentru concurs și o probă practică, unde concurentul a avut de realizat un preparat la care comisia de evaluare a punctat organizarea locului de muncă, dozarea corectă a materiilor prime și auxiliare, procesul tehnologic de obținere a preparatului, condițiile de calitate a preparatului și nu în ultimul rând curățenia la locul de muncă.
La concurs au participat 27 de elevi de la liceele de profil din România, însoțiți de profesori de specialitate ai acestor unități de învățământ.  
Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazulʺ a fost reprezentat de elevul Olah Marian Cristian, din clasa a XI-a, specializarea Bucătar, având ca și profesori coordonatori pe Popa Lavinia - profesor instruire practică, Sicoe Gabriela - profesor inginer specialitate și profesor însoțitor Radu Florica.
Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazulʺ - locul I pe țară
Elevul Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazulʺ a obținut premiul I, dar și premiul special la acest concurs pentru Cea mai bună lucrare practică, clasând astfel colegiul pe primul loc în România.
,,Această experiență a început cu un drum lung și greu, ore de mers cu trenul. Ajuns la Târgu Jiu am făcut cunoștință cu alți concurenți, olimpici și ei în județele de unde proveneau. Am făcut schimb de impresii, toți fiind începători în ale bucătăriei. Târgu Jiu este un oraș mic, dar frumos, operele de artă din parcul orașului și casa muzeu ale lui Constantin Brâncuși sunt minunate atracții turistice. Emoțiile dinaintea concursului își făceau simțită prezența, dar dorința de a fi pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mă făcea tot mai încrezător în mine. Clipa mult așteptată a premierii a venit nu cu un premiu, ci cu două premii, cele mai importante: premiul I pentru concursul pe meserii și premiul special pentru Cea mai bună lucrare practică. Una peste alta, a fost o experiență de neuitat alături de maiștri cu multă experiență și viitori bucătari cu visuri mărețe. Multe mulțumiri și un respect deosebit profesoarelor care m-au îndrumat: Popa Lavinia și Sicoe Gabrielaʺ, ne-a spus marele învingător, Olah Marian Cristian.

 

Trimite email
luni, 3 februarie 2025, 09:08:17 Ora standard a Europei de Est