Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele școlii - aniversarea a 70 de ani, de învățământ tehnic special

Joi, 16 mai, la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea, s-au sărbătorit

Zilele școlii - aniversarea a 70 de ani, de învățământ tehnic special

,,Sărbătoarea de azi (de joi - n.n.), intitulată ,,Zilele școlii - aniversarea a 70 de ani, de învățământ tehnic special în cadrul liceului nostru", a spus doamna director, profesor ing. drd. Ileana Varga, stă sub semnul responsabilității, întrucât tradiția ne obligă să ducem mai departe realizările generațiilor anterioare.

Încrustarea pe răbojul vremii a celor 70 de ani împliniți de învățământ tehnologic special oferă plăcutul prilej, pentru absolvenții acestei școli și pentru zeci de profesori, din trecut și de azi, să-și îndrepte gândurile spre școala care le-a luminat calea vieții, le-a oferit posibilitatea de a forma și chiar de a schimba caractere, prețuiți și respectați la locurile lor de muncă și în viața socială. Retrăind cele mai plăcute crâmpeie din viața de elev sau de profesor, mai tineri sau mai vârstnici, ne simțim fericiți că am ajuns să sărbătorim acest eveniment și să ne bucurăm de progresele și realizările școlii în care am învățat din bănci sau am predat la catedră..."
În cuvântul de deschidere, doamna director a mulțumit apoi distinșilor invitați prezenți, tuturor partenerilor instituționali care au dat curs invitației: doamnei inspector școlar general adjunct Codruța Bogdan, conducerii Consiliului Județean Bihor, directorilor de școli speciale și foștilor directori ai acestei școli, conducerii A.J.O.F.M. Bihor (reprezentate de doamna Nica Daciana), conducerii Penitenciarului (comisar șef. Hliban Paul), reprezentanților C.J.R.A.E. Bihor, ai I.P.J. Bihor, partenerilor culturali: Palatul Copiilor și Elevilor (director, Peter Dan), S.N.A.C. (partenerilor fideli de la Colegiul Național,,Iosif Vulcan"), părintelui preot Bărcăuan Vasile, membrilor corului general ,,Traian Moșoiu", artiștilor, protagoniști ai momentului artistic,  părinților și colegilor profesori din școlile partenere...
,,70 de ani de școală tehnică înseamnă 70 de generații, 70 de ani de muncă, timp în care școala noastră a traversat mai multe etape, începând cu anul 1948 când se înfiripă ca ,,Centru de reconversie profesională"- moment în care se introduce învățământul tehnic în școala  noastră - denumire pe care o va păstra până în anul 1952 când devine Școala Profesională Nr.7 pentru deficienţi locomotori,singura instituție care la acea vreme școlariza elevi cu CES; mai târziu primește titulatura de Grup Școlar Nr. 12, iar în 1992, unitatea şcolară cunoaşte o nouă transformare, scindându-se în două unități școlare (Școala Profesională Nr.1 de băieți  și Școala Profesională Nr. 2 de fete), devenite mai târziu școli de arte și meserii „George Barițiu", respectiv „Ioan Bococi", iar în 2008 - 2012, se transformă în grupuri școlare, având atât clase de învățământ profesional cât și clase de liceu. Din 2012, funcționează sub titulatura  de  Liceul Tehnologic ,,George Barițiu" și Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi", iar de la 1 septembrie 2017, cele două școli  s-au reunit sub denumirea de azi, Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea", a precizat doamna director într-un scurt istoric al instituției.
În cadrul unui material pregătit (și prezentat în PowerPoint) de doamna director adjunct Elena Pop și coordonat de prof. Ramona Călău, au fost evidențiate oferta educațională, activități semnificative și proiectele reprezentative. La ceas aniversar, doamna inspector școlar general adjunct Codruța Bogdan a felicitat colectivul de cadre didactice al liceului, pe foștii truditori ai școlii care au clădit instituția în cei 70 de ani, și le-a urat un drum ascendent, cu realizările pe care și le doresc. După binecuvântarea omagială adusă de părintele preot Vasile Bărcăuan, am asistat la un moment artistic consistent, deschis (și închis) de membrii Corului ,,General Traian Moșoiu". Pe scenă, au mai evoluat: frații Miruna și Patrick Cherman (de la Clubul ,,Feeling Dance", antrenați de Cristian Jurcuț), Paula Țenț (de la C.N. ,,Iosif Vulcan", coordonator, prof. Sânziana Neșiu), elevul Kozac Bela (coordonat de prof. Adrian Simuț și Viorel Boțiu) a interpretat Imnul liceului, iar echipa de dans ,,Curcubeul primăverii", coordonată de prof. Anca Paula Ciurba și Adriana Susa, a colorat și înveselit scena. Nu puțini au fost artiștii Palatului orădean care ne-au încântat cu nestemate ale muzicii ușoare și populare și cu o suită de dansuri populare din Bihor.
La final, momentul aniversar a fost asezonat și cu un număr special de socializare, așa cum se obișnuiește la români, când se taie tortul și se fac urări gazdelor.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Zilele școlii - aniversarea a 70 de ani, de învățământ tehnic special.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:28 Ora de vară a Europei de Est