Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul comunitar ,,EU-Back to school”

Interviu cu dr. Paul Șușman, Legal Officer la Comisia Europeană

Proiectul comunitar ,,EU-Back to school”

În cadrul proiectului comunitar ,,EU-Back to school", școala noastră a fost vizitată de către dr. Paul Șușman, Legal Officer la Comisia Europeană, în perioada 7-8.05.2019.

Cu această ocazie, membrii Consiliului elevilor au avut onoarea de a sta de vorbă cu invitatul special al L.T.B. ,,Emanuel", acesta având amabilitatea de a le răspunde la câteva întrebări.
Întrebare: Care este viziunea Europei pentru învățământul românesc în următorii ani?
Răspuns: Comisia Europeană promovează învățământul, existând diverse proiecte prin care se pot face schimburi atât între elevi cât și între studenți din diferite țări, unul dintre acestea fiind Erasmus Plus, prin care în cadrul facultății se poate pleca de la 6 luni până la un an de zile într-un program de schimb în una din țările membre. Sunt diverse parteneriate pe care le au facultățile între ele, fiind localizate în state diferite, tot în cadrul Erasmus și Erasmus Plus. Pe lângă acest program, mai sunt diverse alte programe care pot fi folosite de către studenți, profesori, elevi, reprezentând o primă mare nișă unde Comisia și Uniunea Europeană doresc să pună accentul atât pe învățământ, dar și pe relațiile interstatale la nivel de persoană. Dacă un student pleacă în străinătate, inevitabil va ține legături și va forma relații de networking, inclusiv sociale și culturale, cu alți cetățeni sau elevi din alte state membre. În legătură cu programa propriu-zisă, sunt anumite domenii unde Uniunea intervine, dar și unele în care alege să nu intervină, dar intrăm în discuții destul de complexe și specifice. Ceea ce trebuie să reținem este că Uniunea și Comisia Europeană pun accent pe educație și pe viitorul Europei, pentru că generațiile următoare sunt și fac parte din acest viitor al Europei.
,,Valorile și fundamentele pe care le clădești (...) rămân cu tine o viață întreagă"
Întrebare: Cum își poate păstra un creștin valorile într-o poziție de influență în societate?
Răspuns: Un creștin își poate păstra valorile indubitabil în societate cu ajutorul Domnului. Să știți că nu e tot timpul ușor, dar nu a fost ușor nici când citim din Biblie și când aflăm de Iosif sau de Daniel, când făceau față primejdiilor, atacurilor sau tentațiilor lumii, nu? La fel se poate rezista și, cu ajutorul Domnului, putem fi o mărturie în societatea de mâine, în primul rând pornind de la o educație creștină. Faptul că eu am beneficiat, fiind un alumni al Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel", să știți că m-a format și mi-a ,,cizelat" caracterul. Valorile și fundamentele pe care le clădești, începând din liceu, rămân cu tine o viață întreagă, indiferent de ce ai alege ca profesie ulterior.
Întrebare: Ce sfat ți-ai da ție cu 10 ani în urmă? Ce ai face diferit?
Răspuns: Cred că cel mai mare sfat pe care mi l-aș da este să nu îmi fie rușine de identitatea creștină. Avem tendința asta uneori ca evanghelici, baptiști, penticostali, creștini după evanghelie, ca oameni cu fundamente creștine, să facem un pas în spate din cauza faptului că nu gândim la fel ca ceilalți, ne complexăm și credem că dacă invocăm valorile creștine, în societate, apărem ca inferiori. Vreau să vă spun că oamenii mari, inclusiv ai Uniunii Europene, au fost oameni creștini. Avem părinții fondatori ai Europei printre care se numără Robert Schuman, Alcide de Gasperi și Konrad Adenauer care au avut fundamente creștine, care au studiat într-o școală creștină și în ciuda faptului că circulau ideologii de la Comunism la Nazism în timpul vieții lor, ei ca tineri , după aceea ca oameni de profesie în activitatea lor, s-au hotărât și au găsit ca bun să apeleze la valorile creștine și la fundamentele creștine, fără să le fie rușine. Acum 70-80 de ani mai târziu, cred că nici nouă nu ar trebui să ne fie rușine chiar dacă contextul e diferit sau chiar dacă în jurul nostru circulă alte ideologii. Să știți că așa cum în trecut au fost oameni pe care Dumnezeu i-a ridicat, tot așa și în prezent Dumnezeu poate să ridice și în momente de criză să se folosească de oameni care caută să facă voia Lui.
Reporteri, Octavian Trifan, Rebeca Pruncuţ şi Thomas Ban

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:23:00 Ora de vară a Europei de Est