Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Paradis Vuia, două premii internaționale, Szentmiklosi Eduard, olimpic național...

Top 5, la C.T. „Traian Vuia” din Oradea

Paradis Vuia, două premii internaționale, Szentmiklosi Eduard, olimpic național...

Colegiul Tehnic „Traian Vuia” este prima școală pilot din Oradea care eliberează absolvenților săi certificate de competență cu recunoaștere internațională „acceptate pe piața brațelor de muncă din toată lumea”, ca să-l cităm pe directorul colegiului, dl profesor Dorel Șaitoș.

 International Education Society (IES) din Londra a certificat internațional, la C.T. „Traian Vuia” din Oradea, zece specializări: șapte de la liceu, curs de zi (matematică-informatică intensiv info, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician în instalații electrice, tehnician în automatizări, tehnician electronist, tehnician în activități economice și tehnician în turism) și trei de la S.A.M. (lucrător în mecanica de motoare, lucrător în electrotehnică și lucrător în hoteluri).
În anul 2008, la nivelul colegiului, cele mai mari satisfacții le-au adus membrii firmei de exercițiu „Paradis Vuia”, Ioana Criste, Valentina Bochiș, Denisa Cotuna, Incze Ioana și Mădălina Oros  (coordonate de prof. Adriana Petrică, Marieta Pop și Gabriela Goina), pe atunci în clasa a XI-a C, care au obținut la târgul internațional al firmelor de exercițiu de la Zagreb, două locuri II la „Cea mai bună firmă” și la „Cea mai bună prezentare a firmei”. Prin urmare, comisia de evaluare a situat F.E. „Paradis Vuia” pe primul loc în Top 5 „Traian Vuia”.
Locul al doilea este ocupat de asolventul Szentmiklosi Eduard, care în 2008, avea să se întoarcă cu o mențiune de la etapa națională a olimpiadei tehnice (operator tehnician de calcul). Pe același loc (II) se situează echipa de baschet a liceului (Alexandru Darii, Ovidiu Nemeti, Szentesi Roland, Paul Suiugan, George Fonodi, Marius Recheșan, Lorincz David, Alin Faur și Ionuț Rațiu, îndrumați de prof. Alin Pop), care, în 2008, a adunat o tolbă de premii de la competițiile la care a participat: premiile I și III - la streetball, locul II – la cupa municipiului Oradea, locul IV – la Olimpiada sportului școlar, locul II – la cupa antifumat, locul I – cupa „1 Iunie” – la streetball, precum și două premii, locul II – la streetball (competiție organizată de Direcția pentru Sport a județului Bihor) și locul I – la cupa Rotary (organizată de Agenția națională Antidrog și fundația Rotary).
Cea de-a treia poziție a topului este ocupată de trupa de dans „All Stars” (instruită de Răzvan Duma, din X D), prezentă la balurile bobocilor din școală și nu numai, ocupantă a locului III pe municipiu la concursul Street Dance și laureată a concursului „Cea mai bună școală”.
Pe locul IV în Top 5 „Vuia” se situează trupa „Șatra” (instruită de fostul Mister boboc – George Marincaș), ocupantă a locului I („Cea mai bună trupă”) – la concursul „Cel mai bun liceu”, precum și locul II – la spectacolul de caritate, organizat de prof. Voichița Darna, îndrumător al activității cultural-artistice din liceu.
Poziția a V-a a topului este deținută de echipele de voluntari (din actualele clase a X-a A, C și D, a XI-a A și C, a XII-a C, îndrumate de prof. Adriana Petrică – director adjunct al colegiului, Voichița Darna, Rodica Butiri, Eugenia Mieluț, Sanda Bădoiu și Corina Negruțiu), implicate în acțiuni de voluntariat, de caritate și donații pentru copii de la case de copii, pentru bătrâni din casele de bătrâni, membri în cadrul unor proiecte de parteneriat cu ASCO și A.P.M. Bihor, participanți activi la acțiuni de curățenie, întreținere și plantat tei... (Ov. D.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:25:23 Ora standard a Europei de Est