Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Paradis Vuia, două premii internaționale, Szentmiklosi Eduard, olimpic național...

Top 5, la C.T. „Traian Vuia” din Oradea

Paradis Vuia, două premii internaționale, Szentmiklosi Eduard, olimpic național...

Colegiul Tehnic „Traian Vuia” este prima școală pilot din Oradea care eliberează absolvenților săi certificate de competență cu recunoaștere internațională „acceptate pe piața brațelor de muncă din toată lumea”, ca să-l cităm pe directorul colegiului, dl profesor Dorel Șaitoș.

 International Education Society (IES) din Londra a certificat internațional, la C.T. „Traian Vuia” din Oradea, zece specializări: șapte de la liceu, curs de zi (matematică-informatică intensiv info, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician în instalații electrice, tehnician în automatizări, tehnician electronist, tehnician în activități economice și tehnician în turism) și trei de la S.A.M. (lucrător în mecanica de motoare, lucrător în electrotehnică și lucrător în hoteluri).
În anul 2008, la nivelul colegiului, cele mai mari satisfacții le-au adus membrii firmei de exercițiu „Paradis Vuia”, Ioana Criste, Valentina Bochiș, Denisa Cotuna, Incze Ioana și Mădălina Oros  (coordonate de prof. Adriana Petrică, Marieta Pop și Gabriela Goina), pe atunci în clasa a XI-a C, care au obținut la târgul internațional al firmelor de exercițiu de la Zagreb, două locuri II la „Cea mai bună firmă” și la „Cea mai bună prezentare a firmei”. Prin urmare, comisia de evaluare a situat F.E. „Paradis Vuia” pe primul loc în Top 5 „Traian Vuia”.
Locul al doilea este ocupat de asolventul Szentmiklosi Eduard, care în 2008, avea să se întoarcă cu o mențiune de la etapa națională a olimpiadei tehnice (operator tehnician de calcul). Pe același loc (II) se situează echipa de baschet a liceului (Alexandru Darii, Ovidiu Nemeti, Szentesi Roland, Paul Suiugan, George Fonodi, Marius Recheșan, Lorincz David, Alin Faur și Ionuț Rațiu, îndrumați de prof. Alin Pop), care, în 2008, a adunat o tolbă de premii de la competițiile la care a participat: premiile I și III - la streetball, locul II – la cupa municipiului Oradea, locul IV – la Olimpiada sportului școlar, locul II – la cupa antifumat, locul I – cupa „1 Iunie” – la streetball, precum și două premii, locul II – la streetball (competiție organizată de Direcția pentru Sport a județului Bihor) și locul I – la cupa Rotary (organizată de Agenția națională Antidrog și fundația Rotary).
Cea de-a treia poziție a topului este ocupată de trupa de dans „All Stars” (instruită de Răzvan Duma, din X D), prezentă la balurile bobocilor din școală și nu numai, ocupantă a locului III pe municipiu la concursul Street Dance și laureată a concursului „Cea mai bună școală”.
Pe locul IV în Top 5 „Vuia” se situează trupa „Șatra” (instruită de fostul Mister boboc – George Marincaș), ocupantă a locului I („Cea mai bună trupă”) – la concursul „Cel mai bun liceu”, precum și locul II – la spectacolul de caritate, organizat de prof. Voichița Darna, îndrumător al activității cultural-artistice din liceu.
Poziția a V-a a topului este deținută de echipele de voluntari (din actualele clase a X-a A, C și D, a XI-a A și C, a XII-a C, îndrumate de prof. Adriana Petrică – director adjunct al colegiului, Voichița Darna, Rodica Butiri, Eugenia Mieluț, Sanda Bădoiu și Corina Negruțiu), implicate în acțiuni de voluntariat, de caritate și donații pentru copii de la case de copii, pentru bătrâni din casele de bătrâni, membri în cadrul unor proiecte de parteneriat cu ASCO și A.P.M. Bihor, participanți activi la acțiuni de curățenie, întreținere și plantat tei... (Ov. D.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:56 Ora de vară a Europei de Est