Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De la regimul comunist la regimul Iliescu

Astăzi, lansare de carte la Biblioteca Petre Dulfu din Baia Mare

De la regimul comunist la regimul Iliescu

Editura RAO și Biblioteca județeană “Petre Dulfu” din Baia Mare vă invită la întâlnirea cu Virgil Măgureanu și Alex Mihai Stoenescu, autorii cărții „De la regimul comunist la regimul Iliescu".

Evenimentul va avea loc, astăzi (joi, 22 ianuarie 2009), la ora 17.00, în sala de conferințe a Bibliotecii județene “Petre Dulfu” din Baia Mare (Bdul Independenței, nr. 4B); invitați, autorii: Alex Mihai Stoenescu și Virgil Măgureanu; vor vorbi despre carte Teodor Ardelean și Teofil Bolchiș.
Așadar, editura RAO ne propune o carte-dialog între istoricul Alex Mihai Stoenescu – unul dintre cei mai avizați analiști ai perioadei recente din istoria României – și profesorul Virgil Măgureanu, șef al SRI în anii imediat următori Revoluției din 1989, unul dintre martorii de neprețuit pentru epoca postdecembristă.  
Implicarea sovietică în 1989
Cu toate că Virgil Măgureanu nu spune tot și ocolește cu abilitate locurile prea sensibile care ating zona secretului de stat, volumul este extrem de valoros pentru istorici și incitant pentru cititorul obișnuit, care aude o voce foarte autorizată vorbind despre implicarea străină – anume sovietică – în evenimentele din decembrie și care neagă denumirea de revoluție pentru ceea ce s-a întâmplat atunci.
Căderea guvernului Roman
Aflăm care era esența luptei pentru putere în primele luni ale anului 1990 și cum a continuat să acționeze Securitatea, deși oficial era moartă. Însă mărturiile cele mai interesante par a fi cele legate de culisele mineriadelor, reacțiile liderilor și rolul pe care îl joacă în politică orgoliul personal și caracterul oamenilor. Cu această ocazie, citim și o analiză avizată a cauzelor căderii guvernului Roman.
 Mărturii esențiale despre istoria recentă
Pus pentru prima dată în fața unui istoric care nu se sfiește să lanseze întrebări incomode și să caute cu orice chip să obțină un răspuns, Virgil Măgureanu dezvăluie, uneori printre rânduri, lucruri esențiale despre istoria recentă a României, despre primii doi ani de libertate anarhică în care statul prăbușit în decembrie 1989 și – lucru extrem de grav – lipsit de un serviciu secret care să-l protejeze, încearcă să-și reclădească primele instituții democratice.
 O carte-dialog extraordinară, care face lumină asupra anilor decisivi ai istoriei recente! (Alina Bratu)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:06:07 Ora de vară a Europei de Est