Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Începe Festivalul Internațional de Teatru Oradea

Duminică, 2 iunie,

Începe Festivalul Internațional de Teatru Oradea

Teatrul ..Regina Maria", în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER, organizează în perioada 2 - 9 iunie 2019, cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.

Spectatorii sunt invitați să se participe timp de opt zile la un maraton teatral care aduce împreună nu mai puțin de 19 spectacole de la companii teatrale renumite din întreaga țară, dar și din străinătate: Moldova, Ucraina, Georgia și Franța.  
Festivalul Internațional de Teatru Oradea va cuprinde în acest an două mari secțiuni: secţiunea concurs - FESTIVALUL DE TEATRU SCURT, ajuns la ediția aniversară cu numărul XXV și secțiunea SPECTACOLE INVITATE - OFF CONCURS.
FESTIVALUL DE TEATRU SCURT este o manifestare culturală unică în peisajul teatral românesc și are caracter competitiv. Anul acesta selecția a fost realizată de către Victoria Balint - șeful de birou proiecte culturale și relații cu publicul al Teatrului ,,Regina Maria" și cuprinde opt producții realizate atât de teatre instituționalizate, cât și de cele care provin din mediul independent. Juriul este format din trei personalități culturale ale teatrului românesc: criticii de teatru Ion Parhon și Elisabeta Pop și actorul de teatru și film Ion Sapdaru.
În secţiunea SPECTACOLE INVITATE - OFF CONCURS, publicul orădean se va putea delecta cu 11 spectacole extraordinare, invitate atât din țară cât și din străinătate, dar și producții de succes ale Teatrului ,,Regina Maria" dintre care menționăm premiera spectacolului  „Sunetul Muzicii", muzica de Richard Rodgers, versurile de Oscar Hammerstein II, libret de Howard Lindsay şi Russel Crouse, după romanul „The Trapp family singers" de Maria Augusta Trapp, regia Mihaela Bogdan.
De asemenea, printre producțiile remarcabile care pot fi văzute în cadrul FITO se numără și spectacolul de balet „Carmen.TV", o producție a Teatrului Ucrainean Academic Theatre Kyiv Modern-Ballet, spectacolul „Medea`s boys", montat de compania de teatru Apollo 111 din București și „Navigatorul" Teatrului Național Târgu-Mureș - Compania „Liviu Rebreanu", care îl are în distribuție pe actorul orădean Richard Balint, câștigătorul Premiului pentru cel mai bun actor în rol secundar în cadrul acestei ediții a Galei de premiere UNITER. Festivalul Internaţional de Teatru Oradea va reuni astfel şi anul acesta spectacole create de mari regizori precum: Cristian Juncu, Claudiu Goga, Andrei Măjeri.
Evenimentele din cadrul FITO 2019 se vor desfăşura la Sala Mare a Teatrului, Sala Arcadia, Sala Studio Szigligeti și scena mobilă amplasată în Cetatea Oradea.
Mulțumim tuturor celor care sunt alături de noi în această ediție: sponsorului oficial Raiffeisen Bank, partenerului oficial Holcim, sponsorilor Club Rotary Oradea, D&C, Mic Mobilier Trans, Lions Club.
Biletele se vor pune în vânzare pe parcursul acestei săptămâni și se vor putea achiziționa de la Agenţia Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 12.00 - 18.00 și duminica între orele 10.00-13.00 sau online pe www.biletmaster.ro. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475.
Vă așteptăm la festival! (B.P.)
 
Programul Festivalului Internațional de Teatru Oradea,  2-9 iunie
 
DUMINICĂ, 2 IUNIE
Ora 17.00 - Sala Arcadia
1.SUICIDAL după texte de Luigi Pirandello, regia Norbert Boda - Teatrul Municipal Baia Mare
 
Ora 18.30 - Sala Mare
Festivitatea de deschidere FITO
 
Ora 19.00 - Sala Mare
2.SUNETUL MUZICII muzica de RICHARD RODGERS, versurile de OSCAR HAMMERSTEIN II, libret de HOWARD LINDSAY şi RUSSEL CROUSE după romanul „The Trapp family singers" de Maria Augusta Trapp, regia Mihaela Bogdan - Teatrul ,,Regina Maria", Oradea - PREMIERĂ
 
Ora 21.30 - Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea
3.L'ÉCUME DES JOURS/ SPUMA ZILELOR de Boris Vian, reverie vizuală și sonoră - Compagnie UNDERGROUND Sugar, Franța
 
LUNI, 3 IUNIE
Ora 17.00 - Sala Arcadia
4.FAMILIA TÓT de Örkény István, regia Sânziana Stoican - Teatrul Clasic „Ioan Slavici" Arad
 
Ora 19.00 - Sala Mare
5.NAVIGATORUL de Conor McPherson, regia Cristian Juncu - Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu"
 
MARȚI, 4 IUNIE
Ora 18.00 - Sala Arcadia
6.BEFORE BREAKFAST de Eugene O`Neil, versiunea scenică și regia: Andrei și Andreea Grosu - Teatrul „Maria Filotti", Brăila
 
Ora 20.00 - Sala Mare
7.OSCAR ȘI TANTI ROZ de Eric-Emmanuel Schmitt, regia Petru Vutcărău - Teatrul Național „Eugene Ionesco", Chișinău, Moldova
 
MIERCURI, 5 IUNIE
Ora 18.00 - Sala Arcadia
8.ULTIMA NOAPTE LA MADRID de Brian McAvera, regia Vitalie Drucec - Teatrul Național „Eugene Ionesco", Chișinău, Moldova
 
Ora 20.00 - Sala Mare
9.BRUTUS sau UCIDEREA LUI IULIUS CEZAR de Tüncer Cucenoğlu, regia Irakli Gogia - Tbilisi Sandro Akhmeteli State Drama Theatre, Georgia
 
JOI, 6 IUNIE
Ora 17.00 - Sala Arcadia
10.MONSTRUL NISIPURILOR de Csaba Szekely, regia Andi Gherghe - Teatrul Dramatic „Fani Tardini", Galați
 
Ora 19.00 - Sala Mare
11....ESCU de Tudor Mușatescu, regia Claudiu Goga - Teatrul ,,Regina Maria", Oradea
 
VINERI, 7 IUNIE
Ora 18.00 - Sala Arcadia
12.O RELAȚIE DESCHISĂ de Dario Fo și Franca Rame, regia Ana-Ioana Macaria - Teatrul de Artă București
 
Ora 20.00 - Sala Mare
13.MEDEA`S BOYS - dramaturgia Ionuț Sociu + fragmente din „Medeea" de Euripide, regia Andrei Măjeri - Apollo111, București
 
SÂMBĂTĂ, 8 IUNIE
Ora 17.00 - Sala Arcadia
14.TRIX SHOW regia Mihai Gruia Sandu -Teatrul „Aureliu Manea" Turda
 
Ora 17.00 - Sala Mare
15.AVALANȘA de Tüncer Cucenoğlu, regia Petru Vutcărău - Teatrul ,,Regina Maria", Oradea
 
Ora 21.00 - Sala Mare
16.JANKA de Oscar K. Speace, regia Toma Enache - Teatrul Evreiesc de Stat București
 
DUMINICĂ, 9 IUNIE
Ora 17.00 - Sala Studio Szigligeti (Moskva)
17.NECUNOSCUTUL patimă de teatru-dans, regizor-coregraf Györfi Csaba - Teatrul Szigligeti, Oradea
 
Ora 17.00 - Sala Arcadia
18.ZLOATĂ sau VIITORUL PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI de Radu Popescu, regia Eugen Țugulea (spectacol lectură) - Teatrul ,,Regina Maria", Oradea
 
Ora 19.00 - Sala Mare
19.Carmen.TV - spectacol de balet în două părți, muzica de Georges Bizet, libret, coregrafia și direcția de scenă: Radu Poklitaru - Academic Theatre Kyiv Modern-Ballet, Ucraina

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:50:24 Ora standard a Europei de Est