Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

CODERDOJO ORADEA SPACE ROBOTICS

Ediția a cincea a Competiției Naționale CanSat, 2019

CODERDOJO ORADEA SPACE ROBOTICS

Ediția a cincea a Competiției Naționale CanSat, 2019, organizată de ESERO România (Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială) în parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA) și Ministerul Educației Naționale, a fost câștigată de echipa orădeană CoderDojo Oradea Space Robotics, coordonată de Daniel Erzse.

Astfel echipa orădeană va participa în finala Competiției Europene CanSat 2019, care se va desfășura la Medicina, Bologna, Italia, în perioada 24-28 iunie, sub egida Agenției Spațiale Europene (ESA).
Finala Competiției Naționale de CanSat 2019 a avut loc în perioada 22-25 aprilie și a fost găzduită de către Universitatea de Vest din Timișoara, proba practică fiind organizată la aeroportul ,,Max Ausnit" din Caransebeș. Echipa de copii de la CoderDojo Oradea a fost formată din elevii: Victor Antonio Georgies, Andreea Brad, Nicholas Pendea, Andrei Covaci, Alexandru Slavoia și Cătălin Lupău, și au participat alături de alte opt echipe din țară formate din elevi la fel de pasionați de acest domeniu și care provin din localitățile: București, Craiova, Arad, Timișoara, Constanța, Târgoviște, Sfântu Gheorghe, Gura Humorului, Aninoasa.
Concurenții au avut ca misiune principală să realizeze un CanSat, un satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare, capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Provocarea pentru participanți a constat în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit - cum ar fi senzorii, alimentarea cu electricitate și comunicațiile - într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri.
Sateliții echipelor finaliste au fost lansați din elicopter, de la o altitudine de 1 kilometru și au trebuit să îndeplinească și o misiune secundară aleasă de fiecare echipă participantă în funcție de preferințe, respectiv să aterizeze în condiții de siguranță. Misiunea secundară a echipei orădene a fost colectarea mai multor parametri fizico-chimici legați de mediul înconjurător și transmisia lor, în timp real, prin intermediul unei conexiuni radio, pe parcursul coborârii, către stația de recepție aflată la sol. Designul a trebuit să îndeplinească anumiți parametri, să fie rezistent la impact și să conțină o mini parașută pentru a atenua șocul în momentul aterizării.
În ultima zi a competiției echipele participante au trebuit să prezinte juriului un raport științific în care datele colectate au fost analizate și interpretate, respectiv să prezinte răspunsuri argumentate privind succesul sau eșecul înregistrat, concluziile și lecțiile învățate din această experiență.
Menționăm că echipa orădeană de la CoderDojo Space Robotics se află la a doua reușită națională în mai puțin de 6 luni, ei fiind campioni naționali și la Competiția Națională de Rovere Spațiale ,,Exo-RO", organizată tot de ESERO și Agenția Spațială Română, în decembrie 2018, iar pe data de 10 mai așteaptă, pentru raportul științific final, datele culese pe Stația Spațială Internațională (ISS) de programul cu care au participat și s-au calificat, alături de alte 134 echipe europene și din țară, în finala competiției Astro-Pi, organizată de Raspberry Pi Foundation și ESA.
După analiza amănunțită a datelor colectate și expertiza tehnică a satelitului, echipa se pregătește în prezent să-și îmbunătățească mini satelitul și speră la o experiență la fel de frumoasă și un rezultat pe măsură la finala europeană din Italia.
Membrii echipei sunt în căutarea unor sponsori care să-i ajute să poată participa la finala europeană.
Observații:
La aceasta probă au participat aproximativ 70 de elevi și profesori din toată țara, organizați în 9 echipe.
GRASP, coordonator Anastasiu Elena, Colegiul „Alexandru cel Bun" Gura Humorului, județul Suceava [regiunea de dezvoltare 1 NE]
TOMIS 5, coordonator Băraru Ion, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân", Constanța, județul Constanța [regiunea de dezvoltare 2 SE]
ASTRONAUTICA, coordonator Radu George, Asociația DREPT, Aninoasa, județul Dâmbovița [regiunea de dezvoltare 3 S]
Terraformers, coordonator State Gabriel, Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu", Târgoviște, județul Dâmbovița [regiunea de dezvoltare 3 S]
Sat_ONE, coordonator Nicolescu Vlad, Colegiul Național Elena Cuza, Craiova, județul Dolj [regiunea de dezvoltare 4 SV]
Laika, coordonator Iorgu Adrian, CoderDojo TM @ StartUpHub, Timișoara, județul Timiș [regiunea de dezvoltare 5 V]
HELIOS, coordonator Farkas Corina, C.A. „Sabin Drăgoi" și Colegiul Național „Vasile Goldiș" Arad, județul Arad [regiunea de dezvoltare 5 V]
CoderDojoOradeaSpaceRobotics, coordonator Erzse Daniel, CoderDojo Oradea, județul Bihor [regiunea de dezvoltare 6 NV]
MIKO19, coordonator Peto Maria, Liceul Székely Mikó, Sf. Gheorghe, județul Covasna [regiunea de dezvoltare 7 C]
Mai multe detalii despre CanSats în Europa sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România (http://www.esero.ro/) și pe website-ul CanSat (http://www.cansat.eu)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: CODERDOJO ORADEA SPACE ROBOTICS.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:18 Ora de vară a Europei de Est